Ратифіковану, завдяки Уряду Тимошенко, Конвенцію ООН про права інвалідів діюча влада Януковича реалізовувати не поспішає

У понеділок, 13 грудня Тернопільська міська громадська організація «Центр медико-соціальної реабілітації» організували круглий стіл за участі представників громадських організацій Тернопілля захисту прав інвалідів, представників влади та ЗМІ, працівників, батьків та вихованців закладів реабілітації дітей інвалідів нашої області. Метою зібрання, за словами організаторів, є масштабна та гостра проблема абсолютної невідповідності Законів України та Конвенції Організації Об\’єднаних Націй про права інвалідів.

«В наших Законах передбачено право на життя інваліда, але не йдеться про те як йому вижити…», – зазначила голова правління «Центр медико-соціальної реабілітації», мати дитини-інваліда Галина Шимко.

Нагадаємо, що 3 грудня 2009 року, за ініціативи Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко на позачерговому засіданні Уряду було винесене та прийняте питання про ратифікацію Конвенцію Організації Об’єднаних Націй про права інвалідів. 16 грудня 2009 року під час сесійного засідання Верховної Ради України Конвенцію ООН було ратифіковано. Відповідний законопроект зареєстровано за №0153.

Довідка. 13 грудня 2006 року Генеральна асамблея ООН консенсусом схвалила Конвенцію про права інвалідів.

Конвенція є першим всеосяжним міжнародно-правовим документом, направленим на захист прав осіб з різними видами стійких фізичних, психічних, розумових або сенсорних порушень.

Вона містить 50 статей, спрямованих на захист прав інвалідів, ліквідацію їхньої дискримінації, забезпечення їх права на роботу, медичне обслуговування, освіту і повну участь у житті суспільства, а також доступ до правосуддя, особисту недоторканність, свободу від експлуатації і зловживань, свободу пересування.

Згідно з Конвенцією, держави повинні прийняти і виконувати закони та інші заходи, спрямовані на поліпшення правового захисту інвалідів. Також вони зобов`язані відмінити законодавчі акти і боротися з усіма традиціями і практикою, які допускають дискримінацію щодо осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію про права інвалідів і Факультативний протокол до неї

Не зважаючи на те, що законопроект є чинним, діюча влада Януковича-Азарова та антиукраїнська коаліція відмовилася внести зміни до Бюджетного кодексу України у відповідності до декларованих зобов’язань. У зв’язку з цим та з метою відстоювання законних та моральних прав інвалідів України Всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю» розпочала збір підписів керівників усіх громадських організацій, благодійних фондів, установ та закладів, які займаються захистом інвалідів у нашій державі, щоб направити їх Президенту, Прем’єр-міністру та Голові Верховної Ради України.

На минулому тижні, під час прес-конференції, депутат Верховної Ради від фракції \”Блок Юлії Тимошенко-Батьківщина\”, голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич висловив сподівання, що в 2011 році парламент таки прийме національний план дій з реалізації конвенції Організації Об\’єднаних Націй про права інвалідів.

Депутат також повідомив, що очолюване ним всеукраїнське громадське соціально-політичне об\’єднання \”Національна асамблея інвалідів України\” у липні одержало спеціальний консультативний статус при ООН, що дозволить йому брати участь у засіданнях комітету ООН з прав інвалідів і проводити моніторинг дій влади щодо реалізації зазначеної конвенції.