Василь Деревляний: \”Прикро, що \”Форумом\”, де принижують християн, керують представники націоналістичної сили\”

Народний депутат України, голова ТОО ВО \”Батьківщина\” Василь Деревляний, у депутатському зверненні, просить прокурора області припинити релігійну ворожнечу на \”Форумі файного міста\”.
До вашої уваги текст звернення та коментар народного депутата.

Прокурору Тернопільської області

Мельничуку І.І.

Депутатське звернення

Шановний Іване Івановичу!

До мене, як народного депутата України, надходять численні скарги студентської молоді міста Тернополя, журналістів, представників релігійних конфесій, котрі стурбовані розміщенням на Тернопільському інтернет-сайті «Форум файного міста» (інтернет-адреса – http://forum.te.ua/) інформації, яка своїм змістом ображає релігійні почуття віруючих громадян, а також сприяє розпалюванню релігійної ворожнечі.

Така інформація у вигляді повідомлень користувачів форуму, анекдотів, блюзнірських зображень, міститься на зазначеному сайті у темах: «Жарти на релігійну тематику» (http://forum.te.ua/showthread.php?t=14078) і «Не жарти на релігійну тематику» (http://forum.te.ua/showthread.php?t=86510).

Як стало відомо, форум належить мережі інтернет-кафе «Крапка» (http://www.krapka.te.ua/service_.php), а адмініструє його депутат Тернопільської міської ради від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Сороколіт Іван Леонідович (http://forum.te.ua/showthread.php?t=99074).

Оскільки цей форум щодня відвідує дуже багато людей різного віку та віросповідання, то, на мою думку, цілковита бездіяльність адміністрації зазначеного сайту щодо заборони викладення такої інформації є відвертим потуранням кримінально-караним діям, передбаченим у ч. 1 ст. 161 Кримінального Кодексу України.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст. ст. 1, 6, 16, 17 Закону України «Про статус народного депутата України» від 17 листопада 1992 року (із змінами та доповненнями), прошу Вас, згідно чинного законодавства України, на підставі обставин, викладених у зверненні, провести перевірку та дати правову оцінку зазначеній інформації, розміщеній на інтернет-сайті «Форум файного міста», діям осіб, які цю інформацію розмістили, а також адміністрації сайту.

Про розгляд мого звернення прошу повідомити мене в строки, визначені чинним законодавством України.

З повагою,

В.Т. Деревляний

Коментар Василя ДЕРЕВЛЯНОГО,

народного депутата України, голови ТОО ВО «Батьківщина»:

– Я реагую на кожне звернення, яке надходить до мене від жителів Тернопільської області. От і цього разу до мене звернулися тернополяни з проханням втрутитися у ситуацію і захистити їхні права, оскільки, за їхніми словами, тернопільський Інтернет-ресурс «Форум файного міста» відверто насміхається з християнської віри. Думаю, всі ми прекрасно розуміємо, що для когось віра в Бога – це пусті слова, які нічим не підкріплені на практиці. А для когось – це щось дуже особисте, яке заторкує серце людини. І тому коли намагаються сміятися з Бога, то таким чином сміються з тієї людини, яка вірить у Нього. Ось це і є образою релігійних почуттів. І хоч наша держава є світською, тобто відділеною від Церкви, але це аж ніяк не означає, що всім, кому заманеться, можна сміятися з християнської віри. От ви скажіть: це нормально, коли люди розміщують всілякі карикатури на Ісуса Христа, на Богородицю, коли пишуть різноманітні богохульські анекдоти? Так має бути? Не йдеться про те, що ці люди повинні бути християнами, – вони мають право сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати жодної, як це передбачено Конституцією, – а виключно про те, що їм ніхто не давав права принижувати християн. Ось і все. Крім того, дуже прикро, що цим «Форумом» керують представники націоналістичної сили, яка постійно декларує свою приналежність до християнської традиції, для якої Бог і Україна – понад усе, а на практиці виходить все чомусь навпаки.