Партія \”Батьківщина\” пропонує карати за наругу над мовою

У Верховній Раді зареєстрований законопроект щодо запровадження кримінальної відповідальності за наругу над державною мовою та мовами національних меншин України.

Автором документу є народний депутат від фракції \”БЮТ-Батьківщина\” у ВР Юрій Гнаткевич.

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, прийняття цього законопроекту \”обумовлено потребою запровадження кримінальної відповідальності за наругу над мовами в Україні для запобігання публічного приниження чи зневажання, навмисного спотворення української або інших мов в офіційних документах і текстах\”.

Метою законопроекту, як зазначив автор, є \”виховання у громадян, незалежно від їхньої національної належності, розуміння соціального призначення української мови як державної та поваги до мов національних меншин\”.

Народний депутат Юрій Гнаткевич пропонує карати за публічну наругу над державною мовою України штрафом до п\’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами строком до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років.

Також у Верховній Раді групою народних депутатів, членів Комітету з питань свободи слова та інформації зареєстровано законопроект «Про підтримку радіомовлення державною мовою».

Авторами законопроекту стали народні депутати: від «БЮТ-Батьківщини» – Олександр Абдуллін, Віктор Уколов, Андрій Шевченко, від НУНС – Юрій Стець, від ПР – Олена Бондаренко.

Як пояснив один з авторів, народний депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Віктор Уколов, законопроект змінює спосіб захисту української мови, запроваджуючи заохочення замість обмежень.

Якщо Верховна Рада підтримає законопроект, радіостанції, радіомовлення яких на 100% здійснюється державною мовою і частка трансльованих музичних творів українською мовою у яких становить не менше 80% будуть на 5 років звільнятися від сплати податку на прибуток. Також автори законопроекту пропонують звільнити такі радіостанції від сплати за використання радіочастотного ресурсу.

«Звичайно ж ми знаємо, що таких суто україномовних радіостанцій в Україні, на жаль, поки-що небагато, – пояснює Віктор Уколов. – Але такий заохочувальний підхід створить сприятливий грунт для їх появи в майбутньому».

Інтернетогляд