РЕФОРМИ ПО-КРЕМЕНЕЦЬКИ

Те, що нинішня влада говорить і обіцяє одне, а робить зовсім інше, вже зрозуміло кожному. І, думається, що й тим, хто ще зовсім недавно за 80-100 гривень, продавши і душу, і совість, так активно голосував за партію регіонів. Бо якби не намагалися владні очільники різних рівнів, президент розповідати про «поліпшення життя вже сьогодні», за рік керування країною вони справді своє життя суттєво поліпшили, а народ дедалі більше зубожіє та насилу зводить кінці з кінцями.

Яку бюджетну галузь не взяти, який би напрямок розвитку не аналізувати, скрізь зменшення фінансування, закриття, вивільнення людей. Ось лише окремі факти, які прослідковуються у нашому районі.

На 2011 рік на фінансування бібліотечних закладів району необхідно дещо більше 2912 тис. грн.. Бюджетом на нинішній рік передбачено 1918282 тис. грн.. Зрозуміло, що йдеться лише про видатки на захищені статті а не про розвиток галузі як такої. Тому керівництво району (а воно на Кременеччині як виконавча гілка так і районний самоврядний орган представлені партією регіонів) вирішили розв’язувати проблему шляхом погіршення соціальних умов людей, які зайняті у цій сфері. Так, вже в нинішньому році звільнено 2-х працівників, у двох селах впродовж року планується закриття бібліотек загалом. Але найбільше нововведення, яке торкнулося практично кожної сільської бібліотеки – це переведення працівників на нижчі ставки. Загалом 11,5 ставок бібліотекарів зменшено. Якщо ж врахувати, що ці люди переважно працювали на 0,25, 0,50, 0,75 ставки, то вивільнення повноцінних 11 зроблено за рахунок значної кількості людей.

Ще один приклад, однак вже з іншого напрямку «реформ» влади. З усіх трибун, на усіх форумах тільки й мови чути про необхідність економії бюджетних коштів, потребу простим людям затягувати пояси і т.д. І все це для міфічного розвитку згодом. Тепер же закриваються школи, установи медицини, інші об’єкти, які фінансуються із бюджету. Під виглядом реформ і оптимізації руйнується те, що так необхідне для людей. Плани для втілення в цьому напрямку в нинішньої влади на Кременеччині також виношуються. Однак це стане темою для публікацій згодом, а поки що – як здійснений факт є те, що для збільшення кількості чиновників Кременецької районної ради без проблем знайшлися кошти у районному бюджеті. Отож, якщо виконавчий апарат райради минулого скликання, як того вимагають діючі нормативні документи, справлявся із своїми функціональними обов’язками 13 штатними працівниками, то теперішня рада, де керівники і більшість депутатського корпусу – «Регіонали» і «народники» Володимира Литвина, збільшивши штатну кількість працівників до 22 чоловік, передбачивши на це додатково в межах 400 тис. грн.. бюджетних асигнувань.Та найбільша «моральність» прийнятого рішення в тому, ком же у виконавчому апараті заповнилися вакантні посади і, власне, для кого вони й створювалися. Заступником керуючого справами виконавчого апарату районної ради (до речі, така посада для апаратів районних рад не передбачена жодним чинним документом. Окрім, звісно, рішенням біло-голубої Кременецької районної ради) став рідний брат нині діючого голови Кременецької РДА, який мешкає у Тернополі, студент одного з обласних вузів. До речі, ще донедавна якось так складалося, що Кременеччина була кузнею кадрів для обласних органів влади, а тепер навпаки – область стала нею для Кременеччини.

Другою штатною одиницею розрахувалися з одним із спонсорів виборчої кампанії, третю ввели для конкретної особи, однак ця молода людина відмовилася від неї, дізнавшись про розмір заробітної плати. Сказати, що вплинула збільшена кількість працівників на якість роботи, не можна, бо для депутатів при підготовці і проведенні сесій не те, що матеріали не надаються заздалегідь для ознайомлення, а навіть графіку проведення засідань постійної комісії керуючий справами разом зі своїм заступником не можуть підготувати.

«Реформи», які розпочалися і які очікують нас попереду, готують чимало сюрпризів та потрясінь. Та, вочевидь, саме вони змусять нас, українців, створити справжнє громадянське суспільство, організуватися для захисту своїх прав і свобод. І найголовнішого серед них – права на гідне, достойне життя.

Світлана ФЕДИШЕНА, голова фракції ВО «Батьківщина»

у Кременецькій районній раді