Опозиційний уряд називає критичною ситуацію у сільському господарстві

Опозиційний уряд називає критичною ситуацію у галузі сільського господарства України та вважає неефективною роботу уряду із забезпечення продовольчої безпеки держави.

«Опозиційний уряд заявляє, що ситуація у галузі сільського господарства є вкрай напруженою внаслідок посилення адміністративного регулювання ринку аграрної продукції, запровадження процедур із стримування експорту зерна та зниження рівня державної підтримки сільського господарства»,  – говориться  у постанові опозиційного уряду, яку було ухвалено за підсумками сьогоднішнього засідання.
Опозиційний уряд пропонує уряду Азарова вжити разом із Національним банком невідкладних заходів щодо забезпечення максимально широкого доступу сільськогосподарських виробників всіх форм власності до участі у програмі надання державної підтримки підприємствам агропромислового комплексу через механізм здешевлення  кредитів та внести на розгляд Верховної Ради проект закону «Про основні засади державної аграрної політики на період до 2020 року».
Опозиція звертає увагу влади на необхідність підвищення державної підтримки агропромислового комплексу напередодні весняно-польових робіт.

Про це заявив міністр аграрної політики опозиційного уряду, голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко.

За його словами, фракцією зареєстровано відповідні законопроекти, зокрема, щодо розблокування ринку зерна, щодо внесення змін до бюджету на підтримку АПК та фермерського господарства, а також щодо фінансування весняно-польових робіт з Аграрного фонду.
На думку Кириленка, внаслідок адміністративного тиску агропромисловий комплекс зазнає суттєвих втрат.
Він повідомив, що мінімальні втрати сільгоспвиробників до весняно-польових робіт внаслідок застосування адміністративних важелів складатимуть 12-14 млрд.грн.
«Ціна весняно-польових робіт складатиме близько 30 млрд.грн., а банки в кращому випадку профінансують максимум 4-6 млрд.грн. 8% господарств, які мають реальну заставу. А самостійно профінансувати посівну компанію зможуть підприємства, які успішно продали соняшник і ріпак», – зазначив Кириленко.

При цьому він звернув увагу на різке подорожчання мінеральних добрив, зокрема, аміачної селітри, та паливно-мастильних матеріалів.
Окрім того Іван Кириленко прогнозує складну ситуацію на ринку цукру вже у травні цього року, зумовлену різким зниженням державної підтримки АПК, відсутністю банківської підтримки та скорочення виробництва сільськогосподарської продукції.