Василь Деревляний: «Спільно ми повинні виступити на захист рідної Тернопільщини»

Народний депутат, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний, 9 березня в ефірі телеканалу ІНТБ говорив відверто про політику.

Інтерв’ю друкується з доповненням.

— Свого часу ваша політична була при владі в області та в місті, коли мали більшість в міській та обласній радах. Ви вже знаєте ціну відповідальності і чи важка ця ноша відповідальності?

— Ноша відповідальності однозначно важка. І передусім я б хотів подякувати всій своїй політичній команді за відповідальну роботу.

У 2006 році я очолював список до обласної ради і наша політична сила тоді отримала більшість. Я дотримуюся таких позицій, яка б не була політична команда, коли вона приходить до органів влади, вона однозначно має відповідати за стан справ в межах своїх повноважень. І я хочу сказати, що за нашого керівництва Тернопільською обласної радою не відбулося жодного відчуження чи розкрадання комунальної власності краю, дерибану землі, недопущено ліквідації міського пологового будинку №1, ми постійно, на кожному кроці захищали інтереси жителів області. Так сталося, що так звані демократичні політичні сили, які не мали бажання працювати, зробили все, щоб обласна рада стала недієздатною. Тоді, ми без вагань обрали безпрецендентний крок, пішли на перевибори. Але у зв’язку з тим, що передвиборча компанія і самі вибори відбувалися з кричущими порушеннями Закону України, на знак протесту ми «знялися» з виборчих перегонів. Всі 118 кандидатів, які були в нашому списку написали заяви про складання своїх повноважень.

Перед виборами до місцевих органів влади 2010 році я неодноразово звертався до керівників політичних сил, які сьогодні представлені в обласній раді, щоб вони прийняли рішення про саморозпуск і пішли на вибори. Але цього не сталося і весь цей час ми спостерігаємо за бездіяльністю нинішньої обласної ради. Депутатські мандати для них важливіші за інтереси області та її жителів.

— Вже неодноразово ви обиралися депутатом Верховної Ради України. Чи готові ви, як народний депутат допомагати місцевій владі?

— Як в п’ятому так і в шостому скликаннях, коли до мене зверталися люди я завжди йшов на зустріч, захищав їхні інтереси. Щодня до громадської приймальні партії «Батьківщина» приходить багато громадян, яким ми допомагаємо у вирішенні їхніх проблем. Як приклад, в день прийому до першого заступника голови Тернопільської ОДА прийшло лише п’ять чоловік, коли до нас, під час виїзного прийому в селах області за день приходить від десяти до п’ятдесяти громадян. Ось вам і довіра до нинішньої влади!

Нині діюча виконавча влада Януковича в області зробила все, щоб забрати спиртзаводи, які надавали робочі місця та приносили чималі прибутки до місцевого бюджету. Я один, як народний депутат, робив все, щоб не відбулося прихватизації спиртової галузі області. Але губернатор М. Цимбалюк з доброї руки віддав цю галузь своїм «вищим» однопартійцям, а на мої численні депутатську звернення відповідав, що все в порядку. Ось вам і вболівання чинної влади за інтереси краю.

Сьогодні перед нами стоїть інше важливе питання – це проведення режимом Януковитча адмінреформи, під час якої спочатку відбудеться укрупнення районів, а згодом це призведе до зникнення Тернопільської області.

Таку адмінреформу погодив ще Ю.Чижмарь, коли був головою Тернопільської ОДА. Через те сьогодні як народний депутат я звертаюся до всіх міських, районних та обласної рад, і найближчим часом направлю письмове звернення, щоб на своїх сесіях депутати приймали звернення до Президенту з вимогою недопущення ліквідації Тернопільської області під час так званої адміністративної реформи.

На сьогодні, наша політична сила знаходиться в опозиції до антиукраїнського режиму Януковича і жодної підтримки виконавчій владі ми не надаватимемо. Ми не можемо підставляти плече тій владі, яка нищить Україну та все українське, закриває школи, амбулаторії, лікарні, нищить малий та середній бізнес, скорочує працівників бюджетної сфери, ліквідовує нашу область та вчиняє багато інших антиукраїнських та антинародних дій. Президент Янукович сформував всю вертикаль, то нехай бере на себе всю відповідальність за злочинні дії своєї команди.

— Цього року змінилося законодавство. Кошти від транспортного податку тепер розподілятимуть з Києва. На місцевому рівні витрати зменшилися в десять разів, а це ті кошти, що мали йти на ремонт наших доріг. Як прокоментуєте таку ситуацію?

— За часів прем’єрстава Тимошенко такого не було. Ці кошти залишалися в області і справедливо розподілялися між населеними пунктами. Як можна підтримувати цю влада, яка працює проти людей і забирає все з області до Києва. А це не малі кошти, адже минулого року було зібрано 41 млн. гривень. На основі звернень громадян, я вже зробив декілька десятків депутатських звернень  на Прем’єра і на голів адміністрацій області та районів, щодо ремонту тих чи інших доріг в різних населених пунктах області, і буду це робити постійно, коли до мене звертатимуться.

— Ваша політична сила представлена в міській раді двома депутатами. Ви, як голова обласної партійної організації, орієнтуєте їх на провлданість чи на опозицію?

— У перший тиждень посту я не хочу говорити про цих людей. Це люди не варті того, щоб узагалі про них згадувати. Вони зрадники і сьогодні голосують з партією влади. Під час місцевих виборів саме партія влади організувала рейдерську атаку на нашу політичну силу і шантажем та підкупом переманила декількох людей з депутатського списку. Я неодноразово зустрічався з керівником обласної юстиції, де ми згідно закону, вимагали зняти з виборів фальшиві списки, які сформували зрадники, та дати довідку про зміну голови міської організації. В свою чергу керівник юстиції з порушенням закону та за вказівками «зверху» затягував час. А після виборів видав нам довідку про зміну керівництва в міській організації, зробивши вигляд, що раніше жодних порушень з його сторони не було. Тому під час виборів ми зверталися до виборців міста не підтримувати зрадників, які позорять нашу політичну силу. Це не є наші люди, вони виключені з партії і ми будемо робити все, щоб їх відкликати з депутатства.

Ви особисто, як громадян нашого міста як оцінюєте сто днів від коли новообрана міська рада працює?

— Я вважаю, що ми ще дамо свою оцінку владі міста Тернополя. На сьогоднішній день дуже не просто працювати і я це добре знаю, адже наша політична сила представлена сімома головами районних рад, чотирма міськими головами та більше як сотнею головами сільрад в області. Але мене турбує те, що пройшло лише сто днів, а в місті відбувається закриття лікарні, адже це суперечить Конституції України. І однозначно не є добрим, починати своє правління в місті з таких непопулярних кроків, не виконувати свої передвиборчі програмні обіцянки та обіцянки, дані до 100 днів перебування на своїй посаді.

Варто сказати і про роботу влади в районах. На сьогоднішній день, за вказівками «зверху», керівництво райдержадміністрацій проводять так звану реорганізацію в різних галузях населених пунктів району, закривають лікарні, сільські амбулаторії, клуби, будинки культури, бібліотеки, школи, масово скорочують медпрацівників, вчителів інших працівників бюджетної сфери, заставляють малий та середній бізнес фінансувати їхні партійні передвиборчі обіцянки (кожній школі купити плазмовий телевізор, в кожному селі, за рахунок підприємців, провести освітлення). Шаленними темпами зростають ціни на продукти харчування, тарифи на житлово-комунальні послуги, вартість бензину планують підняти до 15 гривень за літр, з весни оплата за газ знову зросте на 50%, і разом з цим в кожному районі для «своїх» створюють посади в райдержадміністраціях та районних радах і витягують з бюджетів кошти на їх фінансування.

Так довго, шановні виборці, терпіти не можна! Сьогодні ми всі як один повинні гуртуватися до боротьби з цим ненависницьким антиукраїнським режимом Януковича і бути готовими у будь-який час стати на захист своїх прав, майбутнього своїх дітей, онуків, свого села, району, міста, області та України вцілому.