Василь Деревляний: «Не дозволимо антиукраїнському режиму Януковича стерти Тернопільську область з карти України»

Стенограма виступу народного депутата України, голови ТОО “ВО \”Батьківщина\” Василя Деревляного в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення.

\"\"

— Як представник опозиційної політичної сили, як оцінюєте роботу уряду та Президента за перший рік? Ваші оцінки, щодо поліпшення соціально-економічної ситуації у країні?

— «Покращення» життя, обіцяне антиукраїнською владою в державі ми бачимо вже сьогодні. Наша політична сила опозиційна до всієї вертикалі виконавчої влади, адже все, що сьогодні відбувається в державі – це знущання, нищення нації, її мови, культури, духовності, якої з часів незалежності України ще не було.

Якщо говорити про хвалебні оди, які про підсумки своєї роботи говорить Янукович та Азаров, то я вам наведу очевидний приклад, як прості громадяни, тернополяни прокоментували дії чинної влади. До так званих роковин Януковича наша партійна організація провела триденну акцію на театральній площі, під час якої ми збирали відгуки тернополян про роботу Президента та його команди. І хочу вам сказати, що з 365 відгуків я не побачив жодного позитивно слова в адрес цією антиукраїнської влади. У своїх коментарях люди висловили своє обурення щодо недолугих реформ, нищівного Податкового кодексу, скорочень працівників бюджетної сфери, закриття лікарень, сільських амбулаторій, шкіл, бібліотек, будинків культури, підвищення цін на бензин та продукти харчування, тарифів на комунальні послуги. Були й громадяни, які зізнавалися, що за 100 гривень голосували за Януковича під час Президентських виборів і щиро сьогодні жаліють та просять вибачення за свій вчинок. Також, мене приємно здивувало те, що багато тернополян під своїм відгуком з відвертою критикою влади писали своє ім’я, прізвище і навіть адресу та номер телефону. Це дуже похвально та показово, адже це означає, що громадяни не бояться висловити принципову позицію по відношенню до антиукраїнського режиму Януковича.

То чим сьогодні хвалиться влада? Тим, що через декілька тижнів газ зросте ще на 50%?! Тим, що сьогодні ліквідовано державну структуру ДАК «Хліб України» і вона переходить в руки Путіну?! Наближається посівна, а пальне (солярка) скоро досягне 15 гривень?! То чим тут хвалитись? Особисто я не бачу жодних досягнень сьогоднішньої влади.

Сьогодні ми теж побачили, як влада відверто надає перевагу одній релігійній конфесії – церкві Московського патріархату і починає нищення українських традиційних церков.

Що стосується місцевої влади, то мене найбільше вразило те, що сьогодні і Тернопільська міська влада, яка позиціонує себе як націоналістична та опозиційна до режиму Януковича, діє за сценарієм влади і піднімає питання ліквідації Тернопільської міської комунальної лікарні №3. У депутатському зверненні №90-к від 18.02.2011 р., підготованому на прохання 1 500 тернополян, я звернувся до Прем’єр-міністра з вимагого дотриматися передвиборчої програми Президента, чинного законодавства та Конституції України і не допустити закриття та реорганізації згаданого медичного закладу, за який «взялася» влада міста. Нещодавно отримав повідомлення з Кабміну про те, що моє звернення передано Міністру охорони здоров’я та голові Тернопільської ОДА для розгляду проблеми по суті.

— Ви моніторите ситуацію в районах області?

— Звісно моніторимо і оцінюємо. Моя оцінка виконавчій владі області повністю негативна, адже відбувається знущання та руйнація всього українського.

Обласна адміністраці закриває медичні заклади у Хоросткові, Гримайлові, Копиченцях, Струсові, Золотниках, Микулинцях та інших селищах та містечках області. В Чортківському районі прийняли рішення про скорочення понад 50 працівників медичної галузі, то про яке здоров’я нації можна говорити.

Як приклад, президія Зборівської районної рада, де є наш голова ради, прийняла рішення заборонити закриття лікувальних закладів в районі, і таке рішення має стати прикладом для інших районних рад краю.

В нас є депутати в кожній районній раді, є голови районних, міських, селищних, сільських рад і всі вони в межах своїх повноважень відстоюють інтереси своїх територіальних громад.

На прикладі Лановецького району, ми вже побачили дію нищівного Податкового кодексу, де за рік з реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності на Лановеччині знялися 8 юридичних та 114 фізичних осіб.

Окрім цього, представники районних ОДА змушують підприємців купувати плазмові телевізори, оплатити за освітлення населених пунктів, бо це програма партії Регіонів. До вашого відома, встановлення освітлення в одному селі вартує близько 120 тисяч гривень, а потім щомісячно, підприємцям потрібно оплачувати за спожиту електроенергію. То чому ж партія влади сама не виконує своїх передвиборчих обіцянок, а з погрозами та шантажем, змушують це робити підприємців?

18 лютого під час пленарного засідання сесії Верховної Ради України я озвучив проблему Тернопільщини, зумовлену «терором малого та середнього бізнесу краю з боку чиновників».

Реагуючи на звернення підприємців, звернувся з депутатськими зверненнями №10-к від 18.02.2011р. до Прем’єр-міністра України з вимогою припинити знущання голів Тернопільської ОДА та РДА над підприємцями області. На початку березня я отримав повідомлення з Кабінету Міністрів України про те, що моє депутатське звернення передане голові Тернопільської ОДА та Міністру економіки України, які в свою чергу мають розглянути та в рамках Закону України дати відповідь.

Окрім цього, ще минулого року я піднімав проблему щодо втрати областю прибуткої спиртової галузі. На мої депутатські звернення тодішній губернатор Цимбалюк відповідав, що жодних небезпек немає, спиртзаводи знаходять у державній власності та приносять доходи до місцевого бюджету. Чортківська РДА подала на розгляд сесії райради програму соіально-економічного розвитку на 2011 рік де в одному із пунктів зазначено, що на 34% скоротиться виборництво спірту у районі.

Сьогодні перед нами стоїть інше важливе питання – це проведення режимом Януковича адмінреформи, під час якої спочатку відбудеться укрупнення районів, а згодом це призведе до зникнення Тернопільської області.

Таку адмінреформу погодив ще Ю.Чижмарь, коли був головою Тернопільської ОДА. Через те сьогодні як народний депутат я підготував письмове звернення до всіх міських, районних та обласної рад, з проханням, щоб на своїх сесіях депутати приймали звернення до Президенту з вимогою недопущення ліквідації Тернопільської області під час так званої адміністративної реформи.

— Які ваші подальші дії як опозиційної партії?

— Народ доведений до відчаю. Ще з грудня минулого року мої помічники проводять виїзні прийоми громадян по селах Тернопільської області. І ви знаєте, люди приходять з пропозиціями гуртуватися та утворювати спротив діючому режиму Януковича, і ми підтримуємо їх ініціативи.

Основне завдання нашої партійної організації на теренах області не допустити нищівних процесів реорганізації та закриття бюджетних установ та скорочення працівників бюджетної сфери, захистити область від адміністративної реформи, захищати підприємців та кожного жителя нашої області від свавілля нинішньої влади на місцях.