Василь Деревляний: «Нинішня влада Януковича по всій вертикалі нищить Україну і все українське»

Виступ народного депутата України від фракції «БЮТ-Батьківщина» Василя Деревляного під час пленарного засідання сесії Верховної Ради України, 18.03.2011 року.

\"\"  «Шановні виборці!

Нинішня антиукраїнська влада Януковича на всіх владних щаблях звітує про позитивні зрушення в соціальних та економічних процесах. Але справжня картина виживання української нації виглядає зовсім по іншому.

З цієї трибуни я хочу розбити міф про краще життя українців Галичини, а особливо на Тернопільщині за влади Януковича.

Нещодавно тернополяни, оцінюючи рік діяльності Януковича та його команди, вільно робили свої відгуки про роботу влади. Так із 365 відгуків не було жодного позитивного для влади Януковича. Жоден тернополянин не подякував Януковичу і не підтримав його. Жителі міста заявили, що дії сьогоднішньої влади вважають цілеспрямованим знущанням над народом.

На сьогоднішній день в області за вказівки вищих владоможців керівники райдержадміністрацій проводять так звану реорганізацію в різних галузях. В населених пунктах області закривають лікарні, сільські амбулаторії, дитячі садочки, будинки культури, клуби, бібліотеки, масово скорочують медпрацівників, вчителів і інших працівників бюджетної сфери, заставляють малий та середній бізнес фінансувати їхні партійні передвиборчі обіцянки. Шаленими темпами зростають ціни на продукти харчування, тарифи на житловокомунальні послуги, енергоносії, пальне та інше.

Як приклад, ріст цін на продукти харчування в Тернопільській області в березні 2011 року за урядування Азарова по відношенню до 2009 року за уряду Тимошенко є таким. Ріст цін назву у відсотках: ціна на борошно вищого гатунку зросла на 36%, ціна на хліб зросла на 52%, ціна на макаронні вироби зросла на 58%, ціна на крупу манну зросла на 58%, ціна на гречку зросла на 160%, ціна на рис зросла на 145%, ціна на молоко зросла на 76%, ціна на сметану зросла на 121%, ціна на картоплю зросла на 227%, ціна на капусту зросла на 96%, ціна на цукор пісок зросла на 152%.

Нинішня влада Януковича по всій вертикалі нищить Україну і все українське. Їх зовсім не цікавить здоров\’я, освіта, культура української нації. В Тернопільській області серйозно зменшено фінансування гуманітарної сфери.

Приведу декілька прикладів:

В Лановецькому районі чинна влада скорочує та закриває дитячі садочки.

В Кременецькому районі закриваються сільські бібліотеки.

В Гусятинському районі закриваються лікарні в Хоросткові, Копичинцях, Гримайлові.

У Зборівській райраді, за ініціативи депутатів від партії «Батьківщина», прийнято заяву про недопущення розграбування дільниць ветеринарної медицини та передачу їх на баланс територіальних громад.

В сьогоднішній ситуації ми, як ніколи, повинні бути згуртовані і сформувати єдину українську команду під керівництвом Ю.Тимошенко для боротьби з цією антиукраїнською владою Януковича.

Мій виступ прошу вважати як запит до уряду Азарова.

Дякую за увагу».