\”Батьківщина\” вимагає від Дмитра Табачника вибачень через нові приниження галичан

Народний депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Володимир Філенко зажадав від міністра освіти Дмитра Табачника публічної оцінки статті у дитячому журналі «Щедрик-Ведрик», де принижують галичан.

Як стало відомо громадськості, у грудневому номері журналу, який рекомендований до передплати з боку Міністерства освіти та науки, у статті невідомого автора наведено неадекватні оцінки мешканців Галичини. Зокрема, галичанам відмовляють у цілому ряді професій, серед яких PR-консультант, космонавт, психолог. На думку автора статті, не буває серед галичан і великих політиків.

Володимир Філенко висловлює подив, що вихід такої статті у журналі під егідою Міністерства освіти став можливим, «якщо згадати, що президент Янукович постійно користується порадами у питаннях PR від галичанки Ганни Герман та взяв нового прес-секретаря Дарку Чепак, народжену також у Галичині».

Політик цитує висловлювання Дмитра Табачника дворічної давнини: «Галичане практически не имеют ничего общего с народом Великой Украины ни в ментальном, ни в конфессиональном, ни в лингвистическом, ни в политическом плане. У нас разные враги и разные союзники. Более того, наши союзники и даже братья – их враги, а их \”герои\” (Бандера, Шухевич) для нас – убийцы, предатели и пособники гитлеровских палачей\” (Газета \”Известия в Украине\”, 23 вересня 2009 року).

«Хочу нагадати, – пише Володимир Філенко у своєму запиті, – що великими галичанами ми також називаємо: єдиного руського короля Данила Галицького, гетьмана-переможця у битві під Хотином Петра Сагайдачного, відому на всю Європу оперну співачку Соломію Крушельницьку, кардинала Андрея Шептицького та багатьох інших непересічних особистостей, пов`язаних з цим краєм».

www.byut.com.ua