Василь Деревляний: «Боротьба Президента з корупцією стосується лише народу, а не своїх підлеглих на місцях»

Стенограма виступу народного депутата України Василя Деревляного під час пленарного засідання сесії Верховної Ради України, 8 квітня 2011 року.

\"\"

Шановні жителі України!

Уже другий рік на терені Тернопільської області представники виконавчої гілки влади Януковича на місцях розпочали тотальне розкрадання багатств області. Так, за недолугої та боягузницької позиції бувшого голови ОДА Цимбалюка М.М. та нинішнього голови ОДА Хоптяна В.А. Тернопільська область втратила всі спиртзаводи, які в найближчому часі будуть «прихватизовані» представниками нинішньої влади. Ці бездарні керівники області позбавили область 300 млн. гривень податків до бюджетів різного рівня, тепер податки підуть в Бровари, де відповідно ці заводи є зареєстровані. А сотні працівників цих заводів залишилися без нормальної заробітної плати. Це в той час коли в Тернопільській області найнижча зарплата в країні.

Вчорашнє послання Президента Януковича, в якому зазначено, що в найближчій час земля повинна бути товаром, голова ОДА Хоптян та голови РДА прийняли до уваги ще заздалегідь і розпочали швидкими темпами реалізовувати привласнення землі десятками та сотнями гектарів в особистих інтересах.

Ось приклад: до мене звернулись жителі сіл Кам’янки та Мовчанівка (Тернопільська область, Підволочиський район) з проханням розібратись у ситуації, яка виникла навколо 190 га земель, які знаходяться у резервному фонді Кам’янківської сільської ради.

Заявники стверджують, що 3 березня 2011 року понад 150 жителів цих сіл звернулись у Підволочиську РДА із заявами про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою, щодо відведення земельних ділянок площею по 2 га для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель резервного фонду Кам’янківської сільської ради, які знаходяться за межами населеного пункту.

Але 2 березня 2011 року головою Підволочиської РДА Сумом В.Б. видано розпорядження про надання 190 га цієї землі в оренду для ведення фермерського господарства громадянину Глушку М.І.

Заявники вважають, що особисту зацікавленість у наданні зазначених земельних ділянок громадянину Глушку М.І. має голова Тернопільської ОДА Хоптян В.А., оскільки ще перебуваючи на посаді голови Підволочиської РДА і по даний час проживає у приватному будинку у с.Кам’янки, який належить громадянину Глушку М.І.

Не зважаючи на масовий спротив громади сіл голова Підволочиської РДА Сум В.Б. за сприяння голови Тернопільської ОДА Хоптяна В.А. вживають термінових заходів по передачі 190 га землі Глушку М.І.

Інший випадок: до депутатів Кременецької районної ради від партії «Батьківщина» звернулися жителі села Дунаїва. В цьому населеному пункті, за їхніми словами, відбувається справжнісінький дерибан землі. Розпорядженням голови Кременецької РДА його родичі з резервних земель Дунаївської сільської ради для ведення особистого селянського господарства надано 6 земельних ділянок площею 2 га кожна.

Дуже дивним є той факт, що силові структури області самоусунулися від вжиття заходів до цих керівників, які розкрадають людську землю, до тих наглядачів, які на кожному спиртзаводі хочуть собі щось привласнити. Адже це не дивно, тому що на терені області розповсюджена заява Хоптяна В.А., що йому ніхто нічого не зробить, у нього «криша» – один із заступників Президента.

З усього цього стає зрозуміле, що боротьба Президента з корупцією стосується лише народу, а не своїх підлеглих на місцях.

Мій виступ вважати запитом до Прем’єр-міністра України та Генерального прокурора України.

Народний депутат України Василь Деревляний