Василь Деревляний: Питання захисту Тернопільщини та землі області сьогодні як ніколи важливе абсолютно для кожного жителя краю

Стенограма виступу народного депутата України, голови ТОО ВО «Батьківщина» Василя Деревляного в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення, 6 травня 2011 року.

– Ваша позиція як народного депутата України, вашої політичної сили щодо прийнятого Верховною Радою України Закону про відзначення Дня Перемоги з червоними прапорами?

– Наша політична сила прийняла та оприлюднила заяву, де ми висловлюємо свою позицію, що червоний прапор не повинен підніматися на теренах Галичини та України, тому що дуже багато горя, смертей та репресій під цим радянським знаменом було завдано українському народові.

Під час голосування у Верховній Раді за цей законопроект наша депутатська фракція не віддала жодного голосу.

Сьогодні, на теренах області за ініціативи як нашої політичної сили та інших політичних сил, представлених в районних радах, було проведено позачергові сесії та прийнято питання щодо відмови від червоного прапора 9 травня.

На превеликий жаль, цього не змогла зробити Тернопільська обласна рада, адже багато депутатів, які називають себе націоналістами та патріотами відмовляються йти на сесію, щоб прийняти рішення про заборону підняття червоного прапора на терені області, адже їх лише цікавлять особисті корисливі питання.

Я особисто був на позачергових сесіях Козівської, Зборівської та Теребовлянської районних рад, де всі депутати, не залежно від приналежності до політичної сили, відстояли історичну справедливість, волю своїх виборців і одноголосно приймали рішення по недопущенню підняття червоного прапора на території своїх районів.

Через тиск, який влада через правоохоронні органи розпочала до посадовців органів місцевого самоврядування, які відмовилися від підняття червоних прапорів, я направив декілька депутатських звернень на адрес керівництва Прокуратури, міліції та СБУ області з вимогою дотримання чинного законодавства по відношенню до цих осіб.

Я переконаний, що замість цього законопроекту про червоні прапори, краще б влада подбала про соціальну допомогу для ветеранів та пенсіонерів, адже сьогодні Президент нагороджує лише ветеранів Великої вітчизняної війни, зовсім ігноруючи воїнів УПА, справжніх патріотів, борців за волю України. Однозначно, що це «старший брат» Росія диктує свої правила та умови, які діюча атиукраїнська влада втілює, всупереч інтересам самих українців.

– Минулого разу, будучу у нашій студії ви розповідали, що у всі районні, Тернопільську міську та обласну ради області направили своє депутатське звернення, щодо захисту Тернопільської області від адмінреформи. Чи є вже результати вашої ініціативи?

– Я хочу подякувати депутатам усіх рад, в тому числі Тернопільської обласної, міської та районних рад області, які підтримала мою ініціативу щодо захисту Тернопільської області від нищівної адмінреформи. Варто зазначити, що загроза згаданої адмінреформи набагато реальніша ніж хтось собі може це уявити, адже у щорічному посланні Президента, Янукович відверто пише про заплановане укрупнення сільських, селищних та районних рад, в результаті антиукраїнської адмінреформи розпочнеться: закриття сільрад, шкіл, сільських амбулаторій, ФАПів, відділень зв’язку, скорочення працівників бюджетної сфери, виконавчої та інших гілок влади. Після таких дій режиму Януковича згине українське село. Немає українського села – немає нації! Не буде жодного, кого не зачепить цей руйнівний процес невдовзі, тому не може бути жодного байдужого до цього питання сьогодні.

Закриваючи бюджетні установи по області, тероризуючи дрібних підприємців краю, відбираючи у селян землю голова обласної адміністрації та його прибічники руйнують, гноблять Тернопільщину. Поодинці ніхто не в силі здолати чи дати відсіч цим злодіянням з боку влади, тому я ще раз звертаюся до всіх рад на різних рівнях, прийняти на своїх сесіях питання по недопущенню проведення руйнівної адмінреформи на Тернопіллі.

– Лідер партії ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила про проведення вашою політичною силою референдуму щодо недопущення продажу сільгоспземель. Розкажіть детальніше про ваші плани в цьому напрямку?

– В українців залишилася лише земля, адже і заводи, і фабрики в нас вже забрали, але проблема в тому, що лише 10% українців мають акти на свою землю, решту 90% їх не мають. Коли Юлія Тимошенко була Прем’єр-міністром України, було виділено з державного бюджету кошти для спрощеного та безкоштовного виготовлення державних актів на землю і багато людей використали цю можливість та стали законними господарями на своїй землі. У щорічному посланні Президента йдеться про спрощену та пришвидшену процедуру приватизації землі. Коли ж земля стане товаром, то ці наділи, які не захищені державними актами, почнуть просто відбирати та прихватизовувати представники діючого режиму Януковича-Азарова. Всі ми разом повинні захистити українську землю та тих людей, які на ній роками працювали від загарбницьких дій окремих представників влади.

Партія «ВО «Батьківщина» на всеукраїнському рівні розпочинає проведення референдуму на захист наших земель від розграбування, а ми на місцях повинні всі разом 22 травня повинні провести збори ініціативних груп та зібрати сотні тисяч підписів проти того, щоб земля була товаром. Хто хоче долучитися до цієї акції прошу звертатися в районні та міську організації партії «ВО «Батьківщина».

Як приклад, до мене звернулися жителі сіл Підволочиського району, де з земель, виведених за межі населених пунтків, за участі безпосередньо голови Тернопільської ОДА Хоптяна була спроба одноосібно «прихватити» 190 га. землі, а понад 150 мешканців цих сіл позбавити права вести індивідуальне селянське господарство. Ця злочинна влада вже взялася за найцінніше, що в нас, українців, залишилося, – за землю. Мало того, за дорученням Хоптяна, представники Тернопільської обласної адміністрації розпочали перевіряти та шантажувати людей, які звернулися до мене та поскаржилися на беззаконня з боку тієї ж влади. Окрім того губернатор області ігнорує та зневажає і вперто не виконує завдань Прем’єр-міністра, який увесь час заохочує людей обробляти землі, розвивати фермерські господарства. Всупереч заохоченням Азарова, Хоптян забирає в людей землю і можливість працювати та обробляти її. Наше завдання зробити все, що українська земля належала корінній нації. Питання захисту Тернопільщини сьогодні як ніколи важливе абсолютно для кожного жителя області.

Наступне питання ще більше обурює. До мене звернулися тернополяни, пайовики будівельної фірми Щепановського «Будівельник». Шахрайським способом Щепановському вдалося обдурили понад дві з половиною тисячі пайовиків. Люди пишуть у зверненні до мене, що вони зверталися до міської ради, прокуратури, ходили до Хоптяна, вже три місяці Хоптян розглядає їх звернення, жодної відповіді. Я так розумію, якщо на сьогоднішній день всі відмовилися допомогти цим людям, то значить Щепановський купив їх, напевно дав квартири владі, міліції, прокуратурі, СБУ. На сьогоднішній день, попри небажання влади, я буду піднімати це питання у Верховній Раді України та робити все, щоб відстояти права цих обдурених людей та допомогти їм.