Підгайці проти адміністративної реформи

Підгайці – невеличкий райцентр на південному заході Тернопільської області. Як і у кожного населеного пункту, тут також є свої проблеми. Та завдяки зусиллям нового міського голови, члена партії «Батьківщина» Тетяни Левкович, місто активно їх вирішує.

\"\"

– Тетяно Володимирівно, якими були ваші перші кроки на посаді міського голови? Що вже вдалося зробити?

– Минуло ще дуже мало часу, щоб можна було щось конкретне зробити, адже посаду міського голови я обіймаю лише п’ять місяців. Це ще не так багато. Однак завдяки злагодженій роботі у міській раді, все ж таки дещо було зроблено.

Насамперед цього року силами наших депутатів від партії «Батьківщина», яких у міській раді більшість – 10 з 19, вперше була організована міська ялинка. Ми залучили до роботи також і відділ культури, зробили дуже красиву шопку. Все було виконано оперативно і надзвичайно гарно. До слова, це було зроблено вперше за останні, мабуть, 10 років. Дуже радує той факт, що наші депутати – молоді, активні та ініціативні. Вони охоче беруться до роботи і в усьому допомагають.

Другим кроком на новій посаді стало очищення міста від сміття і наведення благоустрою, зокрема це стосується обрізки дерев. Наше місто старе і дерева тут теж старі. Їх ніхто ніколи не обрізав і не відновлював. Своїми силами ми також прибрали центр міста і дитячий парк. Особливо в жахливому стані була саме дитяча площадка. Проте зараз там все прибрано, очищено місця для відпочинку.

Також перед Великодніми святами міська рада провела благоустрій міського кладовища. Знову ж таки у роботі взяли участь дуже багато наших депутатів. Вони долучили до прибирання багато молоді і працівників з інших організацій.

Насправді роботи є ще дуже багато, але це все, що вдалося зробити за цей період часу.

\"\"

Тетяна Левкович (справа) вітає ветеранів зі святом.

– Які проблеми міста, на вашу думку, потребують негайного вирішення?

– Проблеми, мабуть, всюди одинакові. Насамперед, це дороги. Правда, не всюди, але є такі вулиці у місті, що дороги там справді «нещасні». Навіть поблизу міської ради дорога перебуває у жахливому стані.

Друга суттєва проблема – це міська каналізація і відсутність очисних споруд. Це дуже болюче на нинішній день питання.

Ну і ще одна нагальна проблема – сміттєзвалище. Місту потрібні гроші для фінансування обробки сміття. Зараз ми шукаємо спонсорів чи інвесторів, які б взяли це у свої руки, або хоча б допомогли нам якимись коштами. Одним словом, у нас проблеми типові для будь-якого населеного пункту.

– У якому стані перебуває міський бюджет?

– Якщо порівняти, то минулого року на бюджет міської ради було виділено 480 тис. грн. на управління радою та на комунальну службу. Цього року дали лише 136 тисяч. Проте нам вдалося спільними зусиллями вибороти ще 240 тис грн., але це знову ж на управлінський апарат міськради і комунальну службу, із якою в нас були великі проблеми: ми її застали з боргами на суму 500 тис грн. Всі її рахунки та касові книги були арештовані. Служба була паралізована. Ми були змушені призупинити діяльність цієї служби і відкрити нове підприємство, яке зараз успішно працює без боргів. Щоправда, нам довелося суттєво зменшити чисельність штату і економніше ставитися до витрат.

Гроші нам також потрібні на реконструкцію очисних споруд, але тільки проектна документація коштує 56 тисяч гривень, а без неї нереально щось зробити. Так що можете судити самі, який у нас бюджет і де нам брати гроші, щоб можна було щось конкретно зробити. Але стараємося.

– Чи були виділені цього року кошти на якісь проекти?

– Жодної копійки. Ще минулого року попередній міський голова нібито домігся виділення коштів на капітальний ремонт трьох доріг. Загальна вартість робіт становила понад 3 млн. грн. Однак виділили тільки 200 тис. грн. На ці кошти у грудні 2010 року покривали дороги щебенем. А цього року планують виділити ще 260 тис. грн. Проте їх вистачить на ремонт лише однієї із трьох доріг. Прикро, адже проект вже зроблений, а фінансування мізерне.

Якщо ж говорити про конкретні галузі, то цього року при розподілі бюджету найкраща ситуація була з освітою. Найгірше ж питання стоїть із медициною. Цього року, у порівняні з минулим, медицині не додали 800 тис. грн. А ще, крім того, на їхнє утримання передали всі ФАПи. Раніше вони були на утриманні сільських рад. І це враховано не було. Так що медицина в нас забезпечена тільки до червня, що буде далі – не відомо. Також нам не вистачає працівників медичної галузі, особлива потреба існує в лікарях. Зараз є 16 вакантних місць.

З учителями ситуація набагато краща, тому що вони отримують стабільну зарплату.

– Чи торкнулася міста проблема безробіття і яким чином боретеся з нею?

– Робочих місць у місті створити практично немає можливості через те, що відсутнє виробництво. Є тільки підприємці, в яких і так не дуже солодкі умови праці після прийняття Податкового кодексу. Зараз районна влада старається залучити інвесторів, адже безробіття з кожним роком зростає.

Крім того, дуже багато людей виїжджають за кордон. У місті офіційно проживає 3200 осіб. Ми – одне з найменших міст області. Реально ж, якщо зараз є трохи більше 2 тис. жителів, то це було б дуже добре.

– Незабаром нашу область може зачепити адміністративна реформа. Згідно із нею саме Підгаєччина може бути ліквідованою…

– Ми, як місто, стоїмо осторонь цього питання, оскільки не маємо до нього прямого відношення, але районна рада ініціювала звернення до Президента, до Верховної Ради із проханням не ліквідовувати нашого району. Якщо ж усе таки це питання буде стояти нагально, то ми пропонуємо приєднати до нас Монастириський або Козівський район, оскільки перебуваємо з ними в однакому статусі.

Звичайно, переживаємо стосовно цього питання і виступаємо проти ліквідації нашого району. В нас і так дуже слабка матеріальна база, а якщо ліквідують район, то нам буде несолодко. Ми навіть збори населення проводили з цього приводу. Тож чекаємо, що буде далі.

Спілкувалася Світлана ШЕВЧУК (Газета «Наша Батьківщина» №18).