Замість обіцяних вдвічі більших зарплат, пенсій, стипендій є вдвічі більші ціни, тарифи, послуги, вдвічі більше за рік стало мільярдерів

Виступ Голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Івана Кириленка з парламентської трибуни, 17 травня 2011 року.

Два роки тому, написавши фантастичний закон про підвищення вдвічі соціальних стандартів, тодішня опозиція, а нинішня більшість на півроку, як кажуть, «намертво» заблокувала трибуну.

Врешті-решт свого, тобто влади, ви добились, а закон – успішно поховали.

І сьогодні – замість обіцяних вдвічі більших зарплат, пенсій, стипендій є вдвічі більші ціни, тарифи, послуги, вдвічі більше за рік стало ваших мільярдерів і так само вдвічі збільшилися їхні статки.

Ви думаєте, люди цього не бачать і не знають? Ситуація в суспільстві стає все більш загрозливою. Людей уже давно дратують ваші плачі про труднощі та звинувачення попередників.

Але проблема не лише в цьому. Абсолютно очевидно – в країні катастрофічно не вистачає грошей. За даними Рахункової палати, фінансування казни за перший квартал здійснювалось переважно за рахунок зовнішніх запозичень. В результаті державний борг збільшився майже на 12 мільярдів гривень! Це не висновок – це вирок! Поставивши на диби всю країну податковими горе-новаціями, небезпечними забаганками пенсійної і трудової реформи, тягарем житлово-комунальних «хотєлок» – на колінах на цих умовах випрошується у МВФ всього 1,5 мільярда доларів!

Посудіть самі, на прикладі хоча б Казахстану. Після кризи 98-го року ця країна лежала в руїнах. Але: звернулися до людей, амністували приватний капітал, прикрили втечу грошей в офшори, дали максимальну свободу малому і середньому підприємництву. І все!

За десять років економіка країни, тільки вдумайтесь, зросла у 13 разів!

На душу населення виробляють товарів і послуг на 10 тисяч доларів! Скоро очікують 15! Нагадую – у нас всього 3 тисячі.

То що заважає нарешті позбутися світової ганьби, бо ми єдині, хто за минулий рік безперешкодно і без податків вивезли в офшори близько 30 мільярдів доларів – більше, ніж живими грошима зібрала державна казна! Ці кошти повинні залишитися в країні і бути реальним джерелом і для інвестицій, і для суттєвого підвищення зарплат і пенсій.

Друге. Що заважає прийняти закон про легалізацію доходів – це близько 40 мільярдів доларів, які лежать мертвим капіталом! І це треба робити теж невідкладно, бо після прийняття антикорупційного закону люди розуміють: хоча він і стосується не всіх, але ситуація у нас така, що постукати можуть до кожного!

Наступне. Чому ви ігноруєте нашу пропозицію про оподаткування надприбутків. Проаналізуйте зокрема банки. Вони у нас у більшості іноземні. В країнах з цивілізованою економікою на долю цього сектору припадає близько 10% від загальної маси прибутку в економіці. У нас же – за різними оцінками – у 4-6 разів більше! Так у нас банки обслуговують економіку чи паразитують на ній: найдорожчі кредити в Європі – у нас, відсотки по депозитах для населення скоротили в рази, а кредити для села як були під 15-20%, так і залишились!

Сьогодні відновлюється споживче кредитування. Громадянам України пропонуються, зрозуміло, імпортні товари. На довірливих українцях знову зароблять тричі: по-перше, такі кредити у нас в три рази дорожчі, ніж у Європі, по-друге, з країни вивезуть валюту, а по-третє, за рахунок нашого споживача буде підтримуватись іноземний виробник.

Невже вчорашня криза нічому не навчила, чи комусь це вигідно?

А візьміть пальне! Три роки тому ціна на нафту була в 1,5 рази більшою, а бензин у нас був у 1,5 рази дешевший.

Нині прибрали акциз, деякі компанії завозять пальне без будь-яких податків, то воно і повинно коштувати 6-7 гривень! Кому ідуть надприбутки?

Та слід негайно і тут, і для банків збільшувати податки!

5-6 мільярдів гривень щомісячно додатковими в бюджет зайвими не будуть!

Отже, шановні, прийміть хоча б ці три закони, які ми пропонуємо, і отримайте щороку додатково в казну майже 100 мільярдів гривень і 30 мільярдів доларів інвестицій!

Люди ж змогли це зробити, і в них все вийшло. Що ж вам заважає?