Хоростків: на межі виживання

Щоразу, коли їдеш у якийсь район, настрій ніби нормальний, а от коли туди приїжджаєш – різко змінюється, причому не в кращу сторону. Серце стискається від того, наскільки безпорадні українці у власній же державі. Хто їм заважає? Нема тут якихось зовнішніх ворогів – при владі на місцях етнічні українці, – а результат плачевний. І так уже двадцять років.

Минулого тижня ми відвідали Хоростків – містечко на Гусятинщині, кількість населення якого станом на 2007 рік становила заледве 7 тисяч осіб. Колись – дивовижне місто, зараз – ями, руїни, недобудови. І місцева влада, за словами хоростківчан, ніби старається (більшість у міській раді за партією ВО «Батьківщина»), та все одно важко довести все до пуття. Постійно не вистачає коштів. Район не допомагає, а область і поготів.

Але є у місті одна структура, яка не дає йому занепасти остаточно – МКП «Комунальник». У січні цього року його очолив член партії «Батьківщина», справжній професіонал і патріот свого міста Степан Гладун. За словами Степана Васильовича, у спадок йому лишилися чималі борги – понад сто тисяч гривень, а також всуціль застаріла інфраструктура. Як із цим працювати?

\"\"

– Наша водопровідна система вже дуже стара, часто трапляються прориви, варто було б її поміняти, але де взяти кошти? – розповідає Степан Васильович. – Бувають випадки, що через прориви труб воду подаємо або до обіду, або після обіду. Стараємося, як можемо, «латаємо» все частинами, бо загал «не потягнемо». Також у нас стара каналізаційна система. І вона потребує термінового ремонту. Але за які гроші? Район мовчить, область мовчить, а міська казна не гумова, щоб постійно думати тільки про наші потреби.

Крім того, комунгосп надає послуги населенню з вивезення твердих побутових відходів, але й тут є чималі проблеми: у нас два старих трактори, замість однієї нормальної машини-сміттєвозки, і нема жодного контейнера для сміття. Так, хотілося б, як у цивілізованих містах, але знову все впирається у відсутність фінансів.

А ще у Хоросткові є прекрасний дендрологічний парк, щоправда… вже давно без вивіски. Крім того, був тут колись потужний спиртовий завод, який нібито й залишився, але зараз не працює, а якби й працював, то що хоростківчанам від того, якщо його власник зареєстрований у столиці, а тому всі податки йдуть саме до Києва.

Дмитро ІСІЧЕНКО (Газета \”Наша Батьківщина\” №20).