Василь ПОПКО: «Гроші люблять спокій. А при теперішній владі він нам тільки сниться»

Теребовлянщина це – найбільший район Тернопільської області. І, напевно, найбагатший. Принаймні теребовлянці, з якими нам доводилося спілкуватися, завжди були усміхненими, позитивно налаштованими, чого не скажеш про жителів багатьох інших районів краю. То невже на Теребовлянщині нема ніяких проблем? Про це розмовляємо з головою Теребовлянської районної ради Василем Попком.

\"\"

– Та ні, Теребовлянський район має ті ж самі проблеми, що й решта районів області, та й усієї України. Приміром, зараз досить складною у нас є проблема розрахунків з населенням за здане молоко. Важко зрозуміти логіку «молочних бізнесменів»: ціни на пальне зростають, а за молоко постійно знижуються. Тут ні логіки, ні економічних обґрунтувань. Хіба не те ж саме і в інших районах?

Проблема землі: люди останнім часом особливо стурбовані питанням ймовірного скасування мораторію на продаж землі. Адже вони прекрасно розуміють, що землю скуплять за безцінь, причому аж ніяк не свої, а потім зженуть усіх назад на тепер уже «модерну панщину». Чи ж не ті самі настрої і в інших районах?

Також у нас досить гостро стоїть на порядку денному питання доставки дітей до школи, адже є в районі доволі віддалені села, які не мають шкіл на території своїх сільських рад, а звідси – проблеми з транспортом, з тим же пальним. Зрештою, це не тільки «дитяча» проблема. Бо ж, приміром, із так званого «золотниківського пояса» громади сіл змушені добиратися до райцентру через Тернопіль. Тобто і тут потрібно докласти чимало зусиль для вирішення цього питання.

Загалом же можу констатувати, що станом на нинішній день з працівниками апарату районної ради ми об’їздили понад 60% сільських рад Теребовлянщини. Всюди фіксуємо наявні проблеми і по мірі можливостей намагаємося їх вирішити.

– Але погодьтеся, що не в кожному районі є своя Зарваниця…

– Так, щодо Зарваниці, то нам, можна сказати, пощастило, адже паломники – це також туристи. І ці туристи, звичайно, приїжджають до нас не з пустими руками. Крім того, у нас є ще Теребовлянська фортеця, яка особливо приваблює вояжерів із сусідніх країн, передовсім із Польщі. Але, думаю, якби в кожному районі трішки постаралися, той там можна було б знайти свою «родзинку», яка б наповнювала місцевий бюджет.

– А як у районі з безробіттям? Бо, наприклад, на Козівщині, де ми були два тижні тому, ситуація з цим майже катастрофічна.

– Якщо говорити про великі підприємства, які працювали ще в минулі роки, то і зараз вони в нас працюють, даючи людям робочі місця. Проблему становить малий і середній бізнес. Приміром, у Теребовлі від початку року він скоротився на 23%. І тенденція до закриття, а не до розширення впевнено продовжується. А причина цього явища – так звані податкові реформи Януковича-Азарова.

– Тоді я навіть боюся запитувати про якісь іноземні вливання в економіку району.

– Два тижні тому під егідою районної влади у нас відбувався форум інвесторів. Приїхали представники Прибалтики, Польщі. Їх зацікавили теребовлянські родовища-пісковики. Але яким би великим не було зацікавлення, все залежить від інвестиційного клімату – в основному йдеться про податкову систему. А для інвесторів не стало секретом, у якому жорсткому режимі працюють наші фіскальні органи. І це – їх страшить, бо ризики великі. А гроші, як відомо, люблять спокій, якого із цією владою, на жаль, нема.

– Як вам працюється у районній раді? Чи виникають якісь конфліктні ситуації?

– На початках у мене особисто були деякі перестороги щодо інших партій. Але пізніше я собі подумав: те, що я є членом партії «Батьківщина» – це одне, а те, що всі ми, хто представлені у райраді, – теребовлянці, це інше. Тож працюємо на благо теребовлянської громади, забуваючи партійні упередження. І саме такий консенсус і дозволяє дивитися на завтрашній день з надією та оптимізмом.

Розмовляв Дмитро ІСІЧЕНКО (газета \”Наша Батьківщина\” №21 від 25.05.2011р.)