Василь Деревляний захищає спиртову галузь Тернопілля від прихватизації

Сьогодні, 3 червня під час пленарного засідання сесії Верховної Ради України Спікером Парламенту озвучено депутатський запит народного депутата України Деревляного Василя Тимофійовича до Прем\’єр-міністра України, щодо недопущення приватизації спиртових заводів Тернопільської області та вжиття невідкладних заходів для відновлення їхньої нормальної діяльності.

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

ДЕРЕВЛЯНИЙ ВАСИЛЬ ТИМОФІЙОВИЧ

Фракція \”Блок Юлії Тимошенко – \”Батьківщина\”

01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5, тел: (044) 255-42-12, факс (044) 255-47-56

Вих. № 15-к

від «03» червня 2011 року

Прем’єр-міністру України

Азарову М.Я.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Щодо недопущення приватизації спиртових заводів Тернопільської області та вжиття невідкладних заходів для відновлення їхньої нормальної діяльності

Шановний Миколо Яновичу!

У Тернопільській області виробляється 40% усіх спиртів України, а за кількістю спиртових заводів область посідає друге місце. Однак, у даний час через рейдерську діяльність деяких представників діючої влади це джерело прибутків Тернопільщини, яке давало 20 % доходів області, може зникнути.

Спиртові заводи за рішенням Кабінету Міністрі України перетворили фактично на цехи державного концерну «Укрспирт» (реєстрація – м. Київ, м. Бровари Київської області). Уряд мотивував це рішення необхідністю створення передумов для підвищення ефективності роботи спиртової галузі, посилення державного контролю за оборотом спирту і лікеро-горілчаних виробів. Однак, на мою думку, справжня мета – довести заводи до банкрутства і продати за безцінь приватним структурам, оскільки після створення концерну минуло вже 10 місяців, а ситуація не покращується, а, навпаки, штучно погіршується.

У зв’язку з цим рішенням область вже втратила за минулий рік приблизно 300 млн. грн. податків до різного рівня бюджетів. А в першому кварталі цього року відбулось скорочення виробництва етилового спирту на 75%, через що недобір товарної продукції склав 112 млн. грн.

Фактична зупинка більшості спиртових заводів області негативно вплине на обсяги реалізації пшениці, кукурудзи сільгосппідприємствами, а також зумовить скорочення доходів працівників, кількості робочих місць. За інформацією податкової служби області скорочення податкової бази оцінюється до 40 млн. грн. І цю «розкіш» дозволяє собі влада знаючи, що у Тернопільській області найнижча заробітна плата в державі, а бюджет дотаційний.

Про те, що заводи просто планується привласнити, свідчить й інформація, розміщена на сайті КРУ, про результати фінансово-господарської діяльності концерну «Укрспирт», – про величезні збитки, недобрані акцизи. Державна політика нинішньої влади у спиртовій галузі призвела до того, що у лікеро-горілчаних заводів є гостра потреба у спирті, але вирішується вона шляхом завезення в Україну спирту контрабандою.

Зрозуміло, що лише держава через свої органи, систему державного регулювання може і повинна сприяти тому, щоб виробники сировини і спиртозаводи нормально працювали. А це можливо при умові, що спиртові заводи й надалі залишатимуться у державній власності.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», вимагаю, згідно чинного законодавства України, не допустити позбавлення області мільйонних податків до державного бюджету, зменшення робочих місць, не допустити приватизацію спиртових заводів Тернопільської області та вжити невідкладних заходів для відновлення їхньої нормальної діяльності.

Про результати розгляду запиту прошу повідомити мене у порядку і в терміни встановлені ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України».

З повагою,

народний депутат України