У Ланівцях працюють, не покладаючи рук

Що не кажіть, а недарма існує прислів’я: «Була б охота – знайдеться всяка робота». Схоже, за таким принципом вже півроку працює Лановецька міська рада. Безумовно, відлік часу невеликий, та роботу оновленої команди вже відчутно. Відвідавши Ланівці, мали змогу особисто переконатися – місцева громада вміє і може самостійно господарювати. Про перші здобутки міської влади нашій газеті розповів секретар міської ради, член партії «Батьківщина» Олександр Носик.

\"\"

– Олександре Вікторовичу, як вам працюється на посаді секретаря міськради?

– Перш за все хочу сказати, що в міській раді вирішуємо всі питання спільно. І хоча в її апараті – можна так сказати «збірна» команда, оскільки, окрім партійців із «Батьківщини», є ще представники від «Свободи», і від «Фронту змін» та «НУНСу», але працюємо всі, як одне ціле. У міській раді всі думають над тим, як зробити місто кращим. І ніяка політична сила, як-то кажуть, не тягне на себе ковдру, мовляв, ми зробили те, чи зробили щось краще. Проте є у нас протистояння із районними радою та адміністрацією. Підтримки у вирішенні проблем міста від них немає ніякої.

Йдучи на вибори у Ланівцях від партії «Батьківщина», ми запевнили, що візьмемо на себе всю відповідальність за роботу міської ради. Тому зараз робимо все для того, щоб виправдати довіру людей. Зараз у міській раді є 14 наших партійців, загальний склад ради – 30. Але тих людей, які там представлені, достатньо для районного рівня.

– Які здобутки вже принесла така злагоджена робота?

– Основне питання, яке вдалося на сьогодні вирішити – це централізоване вивезення сміття. По місту розташували достатню кількість сміттєвих контейнерів. Нещодавно придбали машину для вивезення сміття, тому більше не доведеться орендувати транспорт у Тернополі. Окрім того, скоро має запрацювати сміттєсортувальна лінія. Вже є домовленість з тернопільською фірмою та Добривідською колонією про співпрацю. Також відкриваємо пункт прийому склотари. Тобто робимо все для того, щоб місто було чистішим.

Наступним важливим кроком стало впорядкування питань оренди комунального майна. Зараз наводимо порядок з землею, із виділенням земельних ділянок. Також спільно з міським РАЦСом зробили у приміщенні міської ради зал урочистих подій.

Забезпечено безперебійну подачу води по місту. Тепер у нас немає проблем із водою, але є проблеми з каналізацією. Та її можна вирішити лише на державному рівні.

З приходом у міську раду за півроку нам вдалося добре попрацювати у питаннях благоустрою. Було розчищено берег річки Буглівки. В результаті організованої толоки вивезли майже 15 «КАМазів» сміття. Також прибрали старе кладовище, яке було у дуже занедбаному стані.

Міській раді підпорядковані три невеликих села поблизу Ланівців – Волиця, Малі Кусківці та Оришківці. Вони на нинішній день повністю освітлені. Крім того, ми проводимо ремонт у сільських дитячих садочках. Цього року в міському бюджеті закладено 25 тисяч гривень на ремонт дошкільного закладу «Теремок» в с. Оришківцях. Вже вдалося відремонтувати спальну та ігрову кімнати. Зараз розробляємо проектну документацію на його розширення і добудову.

– Що ще не зроблено, та є у планах міської ради?

– Плануємо зробити капітальний ремонт фасадів трьох будинків у центрі міста. На це вже виділені кошти з бюджету, тож роботи незабаром розпочнуться. Також запланована реконструкція центрального майдану Ланівців. Плануємо ще зробити ремонт бази комунального підприємства. Вже впорядкували документи з оренди комунального майна, зараз робимо право власності. Будемо здавати в оренду ці приміщення, таким чином поповнюючи міський бюджет.

У наших планах і ремонт доріг по місту. В нас є проблемна вулиця Польова, і якщо все вдасться та будуть ресурси, то цього року ми її доремонтуємо. Зараз чекаємо сесії обласної ради, оскільки з Кабінету Міністрів на наші дороги ми «вибили» 1 млн. 100 тис. грн. Але як розпорядиться цими коштами обласна рада, ми не знаємо. Хоча ми вже провели ямковий ремонт дороги Ланівці-Тернопіль. І всі, хто нею їздять, кажуть, що дорога тут найкраща в Тернопільській області.

Загалом вирішити всі проблеми так відразу, звичайно, неможливо. Та основною проблемою в нас є стічні води. Очисні споруди сьогодні вже в принципі на 90% готові. Ще треба 1-1,5 млн. грн., щоб ввести їх в експлуатацію.

– В Україні вирує безробіття. Чи вдалося щось зробити, щоб знизити невтішну статистику?

– У нас безробіття перебуває на такому ж рівні, як і в Україні загалом. Знайти роботу в Ланівцях дуже важко. В період кризи деякі підприємства припинили свою діяльність. Інші підприємства працюють, як і працювали, та є нарікання щодо ставок єдиного податку. Але ми нікуди не дінемось від цього, бо є законодавство, Податковий кодекс, який призвів до тієї ситуації, яку зараз маємо по всій країні.

Зараз ми тісно співпрацюємо із цукровим заводом, який розпочав свою роботу. Керівництво обіцяє працевлаштувати до 500 осіб. Також є напрацювання з вивезення сміття. Наше сміттєзвалище планують взяти в оренду, щоб сортувати сміття. А це ще якийсь десяток робочих місць буде.

Ми намагаємося залучити інвесторів, презентувати свій край. Але інвестори в нас – люди лякані, особливо іноземні. А після Податкового кодексу і взагалі нестабільної ситуації в Україні люди не хочуть вкладати гроші в бізнес, тому що їм це невигідно.

Податків з парковок, туризму чи нерухомості в нас немає. Залишається тільки один-єдиний податок – на землю. То ж наповнювати міський бюджет практично немає звідки. Щоправда, коли скасували збір за розміщення об’єктів торгівлі, ми першими в області придумали спосіб, як можна поповнити міську казну – брали кошти за прибирання об’єктів торгівлі. Таким чином нічого не втратили. До нас навіть делегація із Тернополя приїжджала за досвідом.

– Чи є якісь сфери, матеріальне забезпечення яких перебуває у плачевному стані?

– В нас у принципі таких сфер, на які б ми не виділяли кошти, – немає. Медицину у міста забрали, тепер вона підпорядковується районному бюджету. В основному коштів частіше не вистачає на комунальну сферу. Хотілося б також, щоб кращою була ситуація і у сфері культури. На балансі міської ради перебувають три сільських клубних заклади, які здалося б підремонтувати. У місцевому Будинку культури теж не все в порядку. В Ланівцях також є кінотеатр. Ми думали зробити там гарне приміщення. Вже навіть розробили проектну документацію з відновлення і реконструкції приміщення кінотеатру. Але теперішня районна влада наших задумів не підтримує і відкрито не планує вкладати кошти. Можливо, у їхніх планах продати кінотеатр, адже сьогодні його балансова вартість коливається в межах 60-80 тисяч гривень.

Тож проблем є ще багато, на все коштів не вистачає. Але ми працюємо, виходячи з того, що зараз маємо. Бо, якщо сидіти і чекати, то нічого й не буде.

Розмовляли Світлана ШЕВЧУК і Дмитро ІСІЧЕНКО (Газета \”Наша Батьківщина\” від 15 червня 2011року)