Василь Деревляний у стінах парламенту згадав Клима Савура

Стенограма виступу народного депутата України, голови ТОО ВО «Батьківщина» Василя Деревляного на пленарному засіданні сесії Верховної Ради 6 липня 2011 року

Шановні колеги!

Проект постанови підготовлено в зв’язку з тим, що 4 листопада 2011 року виповнюється 100 років з дня народження славного сина української нації, видатного борця за незалежність України, провідного діяча Організації Українських Націоналістів, першого командира Української Повстанської Армії, головного командира УПА-Північ – полковника Клима Савура.

Метою постанови є забезпечення належних організаційно-правових умов для відзначення ювілею Клима Савури на державному рівні, враховуючи його визначний особистий внесок у боротьбі за Українську Самостійну Соборну Державу.

Дмитро Клячківський (Клим Савур) народився 4 листопада 1911 року в місті Збараж, що на Тернопільщині.

В юнацькі роки вступив у ряди ОУН і з того часу все життя в революційній боротьбі. З осені 1939 року після приходу більшовиків переходить на нелегальний стан боротьби.

Під керівництвом Клима Савури проводиться організація партизанських відділів для захисту українського населення від німецьких окупантів. 14 жовтня 1942 р. на їхній основі сформувалася Українська Повстанська Армія, яку очолив Клим Савур. Під його керівництвом в боях проти німців і більшовиків гартувалися перші підрозділи УПА.

На початку 1942 року Клим Савур обіймає пост провідника ОУН на Північно-Західно-Українських Землях. Він відіграє важливу роль в організації перших відділів УПА та розбудови її структури на Волині і Волинському Поліссі. Весь цей період Клим Савур був, аж до своєї героїчної смерті, головним командиром УПА-Північ.

4 вересня 1943 р. Клим Савур видав наказ командирам УПА та комендантам самооборони «Про тактику боротьби з німцями й оборони населення та терену перед наскоками ворога».

12 лютого 1945 року Дмитро Клячківський (Клим Савур) загинув у районі села Суськ Олександрійського району Рівненської області під час спецоперації НКВС.

Слава Героям!

Прошу проголосувати за включення даного проекту постанови до порядку денного.