«Пенсійний законопроект Януковича – антинародний та незаконно прийнятий», – Василь Деревляний

Коментар народного депутата України, голови Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василя Деревляного:

— Прийнята вночі з 7 на 8 липня антинародна пенсійна реформа є злочинною по відношенню до кожного українця як з точки зору суспільної підтримки, так і з точки зору її ухвалення менш ніж третиною народних депутатів.

У відповідності до офіційної реєстрації із 248 народних депутатів, які нібито проголосували за пенсійну реформу (Партія регіонів – 188, Народна партія – 20, Реформи заради майбутнього – 18, позафракційні – 11, НУНС – 11) були зареєстровані і реально присутні у сесійній залі лише 143 народних депутати. Наша фракція «БЮТ-Батьківщина» у Верховній Раді України не дала жодного голосу за цей злочинний законопроект.

Народні депутати нашої фракції детально вивчивши та проаналізувавши цей антинародний пенсійних законопроект Януковича, внесли 388 з 863 всього поданих поправок, які захищають пенсіонерів сьогодні та майбутніх пенсіонерів, покращують їх пенсійне забезпечення, суттєво підвищують пенсії та надають гідні умови для виходу на пенсію в майбутньому.

Я особисто підготував та запропонував 15 пропозицій та поправок до згаданого законопроекту, в яких зокрема йшлося: про відтермінування підвищення пенсійного віку для проведення підготовчої роботи; про відмову від обчислення розміру пенсії з урахуванням середньої заробітної плати за три календарні роки перед зверненням за призначенням пенсії (це значно знижує розмір пенсії); має бути залишено існуючий порядок перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам. Я також виступив проти погіршення чинних умов пенсійного забезпечення військовослужбовців України та з іншими змінами та поправками до антинародної пенсійної реформи.

Варто зазначити що більшість важливих поправок, які врахував профільний Комітет, в залі не були підтверджені.

Як вже зазначалося представниками опозиції, рішення, прийняте правлячим режимом як «хибне з точки зору стратегії, антинародне за змістом і цинічне за характером обговорення». Тому, в нас є достатньо аргументів для того, щоб визнати це ганебне рішення не правовим і незаконним.

До того ж кілька місяців в країні проходило всеукраїнське обговорення пенсійної реформи, в результаті якого жодної поправки ветеранів, чорнобильців, профспілок, освітян, пересічних громадян не було враховано.

Злочинними по відношенню до українського нарду є кожен пункт так званої «пенсійної реформи» антиукраїнського режиму Януковича.

Суттєво збільшиться пенсійний вік для жінок — на 5 років, з 55 до 60 років. Збільшиться пенсійний вік для певних категорій чоловіків. Це наукові та науково-педагогічні працівники, які зможуть отримати свою пенсію лише з 62 років. Чоловіки – державні службовці, з 62 років. Військовослужбовці – лише з 60 років.

Злощасна ініціатива антинародної влади передбачає зміну самої формула обчислення базового розміру пенсії за віком. Тепер у формулі буде враховуватись середня зарплата не за один рік, а за три. Тільки через це при розрахунку пенсія кожної людини зменшиться на 120 гривень.

На 10 років збільшується страховий стаж для нарахування мінімального розміру пенсії за віком. Тривалість страхового стажу для призначення мінімальної пенсії виросте з 20 до 30 років для жінок і з 25 до 35 років для чоловіків. Збільшення страхового стажу, необхідного для призначення пенсії по інвалідності. Це вже відверте знущання над 2,5 мільйонами людей. Якщо зараз пенсію по інвалідності призначають за наявності мінімального стажу від 2 до 5 років, то тепер вік змінюється від 5 до 15 років.

На 5 років (з 20 до 25 років) збільшиться мінімальний стаж для призначення пенсії за вислугу років військовослужбовцям. Офіцери тепер зможуть отримувати військову пенсію тільки після досягнення загального пенсійного віку – 60 років.

Та чи не найбільшою аферою в «пенсійній реформі» чинного режиму Януковича, є ініціатива – запровадження недержавних пенсійних фондів, до яких безпосередньо мають відношення люди з близького оточення Януковича.

Це не просто намагання Януковича перекласти відповідальність за виплату пенсій громадянам з уряду на приватний бізнес. Це ще один масштабний обман: держава не збирається гарантувати збереженість коштів людей у цих недержавних фондах. Дуже схоже, що, зібравши з народу останні копійки, усі ці фонди можуть тихо та без наказано зникнути разом зі своїми власниками та грошима вкладників.

Варто зазначити, що партія «Батьківщина» єдина висловила свій протест цій антиукраїнській ініціативі правлячого режиму, організувавши, 7 липня багатотисячних похід центральними вулицями столиці до Верховної Ради України ( в цій протестній колоні перебувало понад 500 жителів Тернопільської області). До того ж ще у вересні, 2010 року під час акції протесту про дій та ініціатив антиукраїнської влади в державі, Тернопільська обласна організація вже виступала проти нищівної для українців пенсійної реформи в інтерпретації влади.