Світ обурений арештом Юлії Тимошенко

До вашої уваги перелік та позиція відомих та авторитетних світових організацій, партій, представників влади, урядів різноманітних держав світу, що виступили на підтримку лідера опозиції України Юлії Тимошенко.
Їх кількість щодня збільшується…

Уряд США закликає негайно звільнити Тимошенко

\”Арешт екс-прем\’єр-міністра Юлії Тимошенко стурбував міжнародне співтовариство щодо застосування верховенства права в Україні і ще більше додав подіям вигляду політично мотивованих переслідувань\”, – відзначає посольство США.

Як ідеться в повідомленні, \”уряд США поділяє цю стурбованість і закликає переглянути рішення про ув\’язнення пані Тимошенко і розглянути її негайне звільнення\”.

\”Ми піднімали перед урядом України питання про нашу стурбованість щодо юридичних процесів проти пані Тимошенко та інших опозиційних діячів і продовжуватимемо ретельно стежити за цими процесами\”, – наголошується в заяві.

Франція побачила політику в арешті Тимошенко

Міністерство закордонних справ Франції висловлює сумніви щодо політичної невмотивованості судового процесу над Юлією Тимошенко. \”У нас викликають сумніви мотиви цього судового процесу. Зокрема, нам здається, що не було забезпечено право на захист\”, – йдеться в заяві МЗС Франції.

\”Як ми неодноразово наголошували, повага до верховенства права є ключовим елементом побудови партнерства між Францією, Європейським Союзом та Україною. Франція та її європейські партнери продовжуватимуть уважно стежити за ситуацією з Юлією Тимошенко\”, – йдеться в тексті документу.

Міжнародна громадська організація «Українська європейська перспектива» – арешт Тимошенко свідчить про згортання демократичних процесів в країні

Міжнародна громадська організація «Українська європейська перспектива» (УЄП) вважає неприпустимими дії української влади щодо політичних переслідувань опозиційних сил в Україні і деструктивним арешт лідера опозиції Юлії ТИМОШЕНКО, який свідчить про згортання демократичних процесів в країні.

«Ми вважаємо, що цими діями чинна влада закрила шлях до суспільного діалогу в Україні, здатності домовлятись у справі розбудови української державності. Арешт Юлії ТИМОШЕНКО показує закінчення періоду демократичного розвитку і згортання демократичних процесів в Україні», – підкреслюється в заяві.

Депутати ПАРЄ вважають арешт Тимошенко – свавіллям

Президент Групи Європейської народної партії та Християнських Демократів у ПАРЄ Люка Волонте вважає арешт Тимошенко актом свавілля та продовженням однобічних дій українських органів правосуддя проти опозиції.

\”Я звернувся до президента Януковича з проханням дати дозвіл Юлії Тимошенко на відвідування Семінару Групи ЄНП під час наступної Пленарної сесії у Страсбурзі. Цей арешт є чіткою відповіддю керівництва країни, яка головує в Комітеті міністрів Ради Європи\”, – йдеться в його заяві.

\”Українська влада не хоче, щоб лідер опозиції брала участь та займала активну позицію у громадських дебатах в Україні та європейських країнах\”, – вважає Волонте. На його думку, українська влада повинна негайно звільнити Тимошенко та дати їй дозвіл на участь у Семінарі ЄНП, який відбудеться у жовтні.

Freedom House – Тимошенко арештували, щоб примусити її замовкнути

Міжнародна правозахисна організація Freedom House висловлює своє обурення з приводу арешту українського екс-прем\’єра і лідера опозиції Юлії Тимошенко і закликає до її негайного звільнення. \”Це дія, в якій відсутній будь-який авторитет, як в очах міжнародного співтовариства, так і серед багатьох українців. Freedom House зазначає, що \”сам процес (над Тимошенко) був затьмарений серйозними порушеннями процедури\”.

\”Суд відмовив Тимошенко в юридичному представництві в двох випадках: провели розгляд без неї або без присутності її адвоката\”, – нагадали в організації. В організації зазначають, що процес \”зміцнює розуміння того, що нинішня адміністрація вибірково переслідує Тимошенко з метою примусити її замовкнути\”.

Світовий конгрес українців вимагає негайно звільнити лідера опозиції

\”Арешт колишнього прем’єр-міністра та основного опозиційного лідера під час судового процесу, який широко розцінюється як політично мотивований, є серйозним кроком назад для владних структур України\”, – зазначається в заяві. Для владних структур є критичним негайно звільнити Юлію Тимошенко і виконувати свої міжнародні зобов’язання\”, – заявили в конгресі.

Український конгресовий комітет Америки: «Демократії не повинні мовчати, коли порушуються базові права людини»

Український конгресовий комітет Америки також висловив глибоку стурбованість арештом Тимошенко. Як представницький орган американців українського походження, УККА закликає уряд США публічно засудити політичний арешт Тимошенко і докласти всі дипломатичні зусилля для забезпечення безпеки її життя і звільнення. \”Вибіркове застосування режимом Януковича правосуддя є лише одним з ряду кроків антидемократичної політики політичного переслідування\”, – вважають у комітеті.

Євросоюз закликає Януковича дотримуватися європейських цінностей

Кетрін Ештон, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політки і Віце-президент Комісії, та Штефан Фюле, Єврокомісар з питань розширення і політики сусідства, зробили заяву: «Ми серйозно занепокоєні повідомленнями про арешт лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. ЄС та інші міжнародні партнери України неодноразово наголошували на потребі у справедливих, прозорих та незалежних юридичних процесах, які б допомогли уникнути враження про політику вибіркового правосуддя».

Голова Європарламенту Єжи Бузек: це політичний арешт

Президент Європарламенту Єжи Бузек заявив: \”Я стривожений новинами про рішення суду затримати колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Контекст та умови створюють стурбованість щодо політичної природи цього рішення, а також щодо застосування верховенства права в Україні\”.

Лідер Європейської народної партії – Януковичу: «Терпіння Європи дійшло до краю»

Президент Європейської народної партії (ЄНП) Вільфред Мартенс заявляє, що арешт Тимошенко свідчить про повернення до радянського авторитаризму. Про це йдеться в його заяві, поширеній прес-службою ЄНП. \”Мотив ясний – усунення основних перешкод для повернення до радянського стилю авторитаризму. Сьогодні Україна стала до нього на один крок ближче \”, підкреслив президент ЄНП. \”Я звертаюся до Віктора Януковичу, щоб негайно покласти край цій імітації суду – терпіння Європи досягло своєї межі\”.

Карл Більдт: Судовий процес проти Тимошенко – це ганебний спектакль

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у своєм написав \”Судовий процес проти Юлії Тимошенко в Україні – це ганебний спектакль. Він наносить серйозну шкоду великій країні\”.

Сенатор США, екс-кандидат в Президенти: «Наслідки арешту Тимошенко виходять далеко за рамки долі однієї людини»

Сенатор США від Республіканської партії Джон Маккейн заявляє, що арешт Юлії Тимошенко є порушенням базових прав людини. \”Я глибоко стурбований арештом колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Ці дії є очевидним порушенням базових прав, які мають захищатися для кожного громадянина у демократичній країні\”, – йдеться в заяві Маккейна. На його думку, наслідки арешту Тимошенко виходять далеко за рамки долі однієї людини. \”Насправді, на кону опинилось майбутнє свободи та демократії в Україні. На жаль, сьогоднішні дії української влади ставлять під питання її відданість основам демократії і, як такі, значно ускладнять шлях України до майбутнього у євроатлантичній спільноті\”, – наголосив він. \”Я закликаю українську владу негайно звільнити прем’єр-міністра Тимошенко та гарантувати права всіх громадян України, незалежно від їхніх політичних переконань\”, – йдеться в заяві. Згодом на своїй сторінці у Twitter Маккейн додав: \”Поганий знак – влада України затримує лідера політичної опозиції\”.

Переслідування опозиції може перешкодити зближенню України та ЄС, – МЗС Німеччини

Державний міністр Федерального міністерства закордонних справ Німеччини Вернер Хойер (ВДП) висловив занепокоєння арештом колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. «Існують великі сумніви щодо відповідності застосування арешту. Те, що проти багатьох членів колишнього уряду було порушено справи за звинуваченнями у зловживанні посадовим становищем, викликає підозри щодо політично-вмотивованого правосуддя», – заявив Хойер у п’ятницю в Берліні. За його словами, це може стати «значною перешкодою на шляху зближення України та Європейського Союзу».

Посол Європарламенту: влада злякалась впливу Тимошенко

Арешт екс-прем’єра Юлії Тимошенко є явищем симптоматичним, яке свідчить про переляк нинішнього керівництва України перед опозицією. Про це заявила посол Європейського парламенту Зузана Ройтова.

\”По суті, це ще один доказ того, що сучасна влада не хоче мати жодної конкуренції на виборах, які наближаються, що вона прагне перешкоджати опозиції спілкуватись зі своїми виборцями\”, – вважає посол Європарламенту.

Світова конференція українських державницьких організацій закликає до фінансових санкцій проти Януковича та ключових фігур його режиму

Від нечесного використування ресурсів підчас президентських виборів до останнього арешту свого головного політичного противника, режим Віктора Януковича проявив вкрай недемократичний, антиукраїнський та протизаконний характер, що слід врешті покінчити. Тому з сьогоднішнім днем йому треба проголосити бойкот під кожним оглядом. Це означає несприйняття його як легітимну владу в Україні, а також представлення його перед світовим товариством антинародним, антидемократичним та злочинним.

Великобританія й Канада сказали своє слово на захист Тимошенко

МЗС Великобританії стурбоване у зв\’язку з арештом екс-прем\’єра України Юлії Тимошенко.

У повідомленні відомства наводиться висловлювання заступника глави МЗС Великобританії Алістера Берта.

\”Я був дуже стурбований ситуацією із затриманням українського опозиційного політика Юлії Тимошенко 5 серпня\”, – зазначив він.

Крім того, МЗС Канади висловило свою стурбованість щодо ситуації з арештом Тимошенко.

\”Канада стурбована очевидними політичними переслідуваннями, а зараз і арештом Юлії Тимошенко\”, – сказано в коментарі глави МЗС Канади Джона Берда, опублікованому на сайті відомства.

За словами глави канадського МЗС, поява політичного впливу на судові процеси підриває верховенство закону.

\”Канада закликає Український уряд посилити судову незалежність і продовжить направляти зусилля на побудову мирного, демократичного і забезпеченого суспільства в Україні\”, – зазначив Берд.

Голова представництва ЄС в Україні: справа Юлії Тимошенко викликає велике занепокоєння

\”Ця судова справа, як і всі інші справи за участі колишніх посадових осіб України, викликає велике занепокоєння\”, – сказав Жозе Мануель Пінту Тейшейра сьогодні журналістам перед Печерськом районним судом Києва за результатами свого спостереження за судовим процесом.

Голова представництва Європейського Союзу в Україні нагадав, що саме завдяки газовим угодам, які Україна підписала з Росією в 2009 році, було відновлено постачання російського природного газу до країн ЄС.

Українці Австралії закликають уряд Австралії засудити арешт Юлії Тимошенко

\”Дії суду щодо арешту Тимошенко є ще одним прикладом порушення прав людини і систематичної програми уряду Януковича викорінити будь-яку форму опозиції. Демократичний процес в даний час зменшується\”, – заявив Голова CУОA Стефан Романів.

CУОA направив листа виконуючому обов\’язки міністра закордонних справ Австралії Мартін Фергюсон, закликаючи втрутитися в це грубе порушення прав людини і забезпечити, щоб основні права і свободи були надані всім громадянам України, незалежно від раси, віросповідання або політичних переконань. CУОA закликав австралійський уряд вимагати негайного звільнення Юлії Тимошенко.

Перебуваючи в Україні, голова CУОA зробить старання отримати дозвіл на зустріч з Юлією Тимошенко, щоб заявити підтримки української спільноти Австралії. Управа CУОA просила термінову зустріч з виконуючим обов\’язки міністра закордонних справах Австралії перед від\’їздом, щоб мати можливість запевнити Тимошенко в підтримці австралійського уряду.