Українська громада Канади виступила проти політичних репресій в Україні

Кілька сот членів українсько-канадської громади в Торонто у понеділок провели мітинг перед Генеральним Консульством України проти зростаючих політичних репресій в Україні за останній рік правління президента Януковича.

Останнім і найбільш кричущим прикладом цих репресій є арешт і затримання в п’ятницю колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, зазначили учасники мітингу.

Громадські діячі, в тому числі Президент Онтарійської філії Конгресу Українців Канади (КУК) Іван Бейкер, та Президент Торонтонської філії КУК Оксана Рева виступали перед зібранням.

Також виступили представники трьох найбільших політичних партій Канади –

член Канадського Парламенту Тед Опиц (Консервативна Партія Канади), колишній член Канадського Парламенту Борис Вжесневський (Ліберальна Партія Канади), та член Канадського Парламенту Пеґі Неш (Нова Демократична Партія Канаду).

«Ув’язнення колишнього прем’єр-міністра без можливості на заставу – це ганьба… це образа принципів демократії…Ми наполягаємо на краще від України… Ми спостерігаємо, світ спостерігає», – сказала Пеґі Неш.

Організатори мітингу представили новостворену неурядову організацію – Канадську групу підтримки демократії в Україні. Ця громадська організація закликає «всіх волелюбних канадців приєднатися та вимагати, щоб канадський уряд надалі засуджував сповзання до диктатури, й якщо це сповзання продовжуватиметься, прийняти конкретні заходи щодо протидії.

Організатори мітингу представили Генеральному консулу України в Торонто Олександру Данилейку петицію на адресу президента Януковича та Кабінету Міністрів України з вимогою звільнити Тимошенко з-під варти й припинити політичні переслідування в Україні.

Генеральний Консул пообіцяв, що він передасть петицію Міністерству закордонних справ України.

«Українська громада Канади та канадське суспільство чітко висловили свою позицію президенту Януковичу – продовження руху до авторитаризму є неприпустимим, політичні репресії проти лідерів української опозиції мають негайно зупинитись. Канадський народ стоїть єдиним з українським народом в їхньому прагненні вільного, відкритого суспільства і демократичної держави. Президенту Януковичу слід запам’ятати, що канадський народ ніколи не забуде своїх українських братів і сестер – їхня боротьба й наша – це одна й та сама», – заявили учасники мітингу.