Українська влада повинна отримати чіткий сигнал, що вона не зможе головувати у Комітеті Міністрів Ради Європи та ОБСЄ, – СКУ

Світовий конгрес українців (СКУ) закликає міжнародне співтовариство збільшити тиск на українську владу та вимагати від неї негайного звільнення Юлії Тимошенко.

Про це йдеться у листі СКУ, надісланому провідним міжнародним інституціям і неурядовим організаціям.

«Міжнародне співтовариство вже застерігало українську владу від використання державного апарату з політичними цілями, прикладом чого стала спроба усунути провідних опозиційних політиків України напередодні парламентських виборів 2012 року. Тепер СКУ закликає Вас збільшити тиск на українську владу та вимагати від неї негайного звільнення Юлії Тимошенко», – наголошується у документі, повідомляє прес-служба СКУ.

«Постійне ігнорування українською владою закликів міжнародного співтовариства припинити переслідування політичних опонентів не можна терпіти», – наголошує Світовий конгрес українців.

«Українська влада повинна отримати чіткий сигнал, що вона не зможе головувати у Комітеті Міністрів Ради Європи та Організації з безпеки і співробітництва в Європі, відкрито зневажаючи фундаментальні європейські цінності. В іншому випадку, критика міжнародного співтовариства ігноруватиметься і надалі, сприймаючись як проста риторика», – підкреслюється у документі.

Відповідного листа було надіслано Генеральному секретарю ООН Пан Гі Муну, Президенту Європейського Парламенту Єжи Бузеку, Президенту Ради Європейського Союзу Херману Ван Ромпею, Президенту Європейської Комісії Жозе Мануелю Баррозо, Генеральному Секретарю Ради Європи Торбйорну Ягланду, Президенту ПАРЄ Мевлюту Чавушоглу, Верховному представнику ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон, Єврокомісару з питань розширення та політики сусідства Штефану Фюле, Голові Делегації Європейського Парламенту у Комітеті парламентського співробітництва Україна-ЄС Павелу Ковалю, діючому Голові ОБСЄ Аудронюсу Ажубалісу, Голові БДІПЛ Янешу Ленарчику, Голові підкомітету Європейського Парламенту з прав людини Гайді Гауталі, Комісару Ради Європи з питань прав людини Томасу Хаммарбергу, Генеральному секретарю Міжнародної амністії Салілу Шетті, представнику відділу в справах Європи та Центральної Азії всесвітньої неурядової організації “Нагляд за правами людини” Еріці Лаллі, виконавчому директору «Фрідом Хаус» Девіду Креймеру.

Світовий конгрес українців є міжнародним координаційним органом української спільноти в діаспорі, який представляє інтереси понад двадцяти мільйонів українців, маючи організації-члени у понад тридцяти країнах. Заснований у 1967 році, Світовий конгрес українців був зареєстрований в Канаді та визнаний у 2003 році Економічною і соціальною радою ООН як неурядова організація з особливим консультативним статусом.