Ющенко збрехав під присягою

Все, що говорив сьогодні на допиті екс-президент Віктор Ющенко, не має жодного відношення до кримінальної справи, яка порушена щодо Юлії Тимошенко.
Про це заявив народний депутат, захисник Сергій Власенко.

У Печерському районному суді міста Києва побував свідок сторони державного обвинувачення екс-президент України Віктор Ющенко.

Присутні у залі судових засідань зустріли свідка вигуками \”Ганьба!\”.

«Насправді ані слідство, ані захист не цікавить думка Ющенка щодо контрактів, щодо політичного життя України, тому що думка політичних лузерів взагалі нікого не цікавить», – наголосив він.

«Захист Юлії Тимошенко був надзвичайно радий бачити загорілого і відпочившого Віктора Ющенка, який щойно приїхав з державної дачі, яку він ще не зовсім законно займає, і наговорив багато чого цікавого під час своїх пояснень у якості головного свідка у справі Тимошенко», – сказав Сергій Власенко.
Він нагадав, що Юлію Тимошенко звинувачують у тому, що нібито вона замість Кабінету міністрів дала вказівку «Нафтогазу» підписати газові угоди.

«Тому чи добрі контракти, чи не добрі, чи просить Ющенко допитати Путіна – все це до матеріалів кримінальної справи не має жодного відношення», – наголосив захисник.
На думку Сергія Власенка, Ющенко сплутав судову залу з політичним клубом.

«Можна багато говорити про політичну відповідальність, про ще щось, але не під час кримінального процесу, приїхавши загорілим з пляжу», – підкреслив Власенко, додавши, що колишній президент поводив себе не чоловік і не як політик.

За його словами, Віктор Ющенко не зміг сказати, чи мала Тимошенко повноваження підписувати директиви.
«Фахівці і світ вже визначилися, що в діях Тимошенко немає складу злочину, тому, щоб не свідчив Ющенко, як би він не робив спробу висловити свою політичну антипатію до Юлії Володимирівни, це просто виглядало дещо жалюгідно з його боку», – зазначив Власенко.
Окрім того він заявив, що під час допиту свідок Ющенко не відповів по суті на поставлені йому питання.

«Мені навіть здалося, що він декілька разів збрехав, знаходячись під присягою. Принаймні я чув покази Олега Дубини, який чітко сказав, що його з переговорів відкликав Ющенко, що в кабінеті Ющенка він зустрічався з Фірташем та іншими власниками «РосУкрЕнерго», але колишній президент на це тільки розводив руками і розказував про що завгодно, тільки не про це», – сказав народний депутат.
Власенко також звернув увагу на свідчення Ющенка, в яких він сказав, що вважав «РосУкрЕнерго» дочірньою компанією «Газпрому»: «Дуже цікаве свідчення, на яке, чомусь, не зреагувала Генпрокуратура. Якщо це так, то їм треба випустити Діденка з-під варти і закрити вже кримінальну справу проти Тимошенко».
Лідер партії \”Батьківщина\”, екс-прем\’єр-міністр України Юлія Тимошенко відмовилася ставити запитання екс-президенту Віктору Ющенку, який сьогодні виступав в суді в якості свідка.

\”Всі пояснення я дам суду. А зараз я не буду ставити запитання свідку, тому що не хочу, щоб в цьому суді судили Помаранчеву революцію, не хочу, щоб тут були склоки і з\’ясування стосунків між президентом і прем’єр-міністром. Все, що сказав Віктор Андрійович, хай залишиться на його совісті. Я не буду ставити питання, бо не хочу тішити Банкову\”, – заявила Юлія Тимошенко у судовому засіданні.

Така позиція лідера партії \”Батьківщина\” була сприйнята присутніми в залі оплесками.

Зараз у суді розпочався допит колишнього уповноваженого Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського.

Як відомо, минулого тижня свідок у справі Юлії Тимошенко, колишній перший віце-прем\’єр-міністр Олександр Турчинов заявив у суді, що газові переговори у Москві у грудні 2008 року було зірвано фактично через позицію Віктора Ющенка, який не хотів допустити усунення з газового ринку корупційної структури \”Росукренерго\”.

За словами Олександра Турчинова, президент Віктор Ющенко мав тісні зв’язки із співзасновником \”Росукренерго\”, про що свідчили його політичні дії.

\”Була сформована дуже чітка системи зв’язку між корпорацією \”Росукренерго\” і одним з її власників Дмитром Фірташем і президентом України Віктором Ющенком. Коли керівництва урядів України і Російської Федерації вирішили працювати без посередників, у \”Росукренерго\” залишився єдиний аргумент – це позиція президента Ющенка. Інших аргументів, ніж інтереси \”Росукренерго\”, для зриву переговорів 31 грудня (2008 року) не було\”, – наголосив свідок.

Так, після дачі свідчень Ющенко вийшов у двір Печерського райсуду, дав коментарі пресі і попрямував у внутрішній двір, де були його автомобіль і авто супроводження.

Коли машини виїжджали з сусідньої від Печерського райсуду арки, мітингувальники з криками \”Ющенка на нари!\” та \”Ганьба\” накинулися на машини і почали кидати яйця.

Інтернетогляд