Василь Деревляний: «Протестного руху, який вже розпочався не зупинять жодні залякування та перепони»

Стенограма виступу народного депутата України, голови ТОО «ВО «Батьківщина» Василя Деревляного в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення, 16 серпня 2001 року.

\"\"

Якою на вашу думку є сьогодні суспільно-політична ситуація в країні?

– На сьогоднішній день є загрозлива ситуація для всіх українців. Адже, прийшовши до влади нині діючий режим Януковича розпочав не з виконання передвиборчих обіцянок, а розпочав тотальний політичний терор. Сьогодні весь світ є свідком незаконного, аморального нищення лідера опозиції України Юлії Тимошенко.

– Але ж Віктор Янукович стверджує, що не має відношення до даної судової справи!?

– Я впевнено хочу сказати, що суддя Кірєєв не така сильна особистість, щоб публічно йти на порушення Конституції та Законодавства України під час судового процесу над Юлією Тимошенко. До того ж, одного разу я особисто був учасником сутички мітингувальників з представниками правоохоронних органів, коли останні вимагали вимкнути озвучку громадського марафону (який щоденно відбувається під стінами Печерського суду). Зрозумівши, що люди проти силового штурму і готові дати опір, правоохоронці в погонах просили хоча б зменшити звук, бо якщо вони не виконають вказівки, за їх словами, з Адміністрації Президента, їм «голови зірвуть».

Те, що нині діючий Президент хоче себе «вибілити» від цієї судової справи – це правда, але його причетність є очевидною. Все, що відбувається під час судового процесу – відбувається за сценарієм та вказівками з Адміністрації Президента.

– Ви говоритe про політичну сторону питання, а як на рахунок юридичних моментів?

– Покази свідків зі сторони обвинувачення базуються виключно на припущеннях та власній думці, а не фактах, зміна запобіжного заходу, виглядає як помста Юлії Володимирівні за незручні запитання свідкові Азорову, щодо корупційної структури «РосУкрЕнерно» та зауваження щодо незнання державної мови, поведінка судді та прокурорів, очевидно, не мають нічого спільного з правосуддям та законопослушністю. Вони вже три кримінальні справи проти Юлії Володимирівни відкрили, але жодних фактів та доказів її провини перед українським народом немає. І це беззаконня, це знущання сьогодні бачить весь світ і засуджує. Лідери держав, представники духовенства, авторитетні світові організації, партії, політики звертаються сьогодні до Президента України з вимогою припинити політичні репресії та нищення опозиції. Але цей кримінальний режим більше боїться нашого лідера Юлію Тимошенко та партії «Батьківщина» ніж осуду громадськості. Проти мене сьогодні теж порушили кримінальні справу за те, що під час акції протесту я пошкодив скло автобуса правоохонців, але ж цей автобус їхав на людину і це був на той час єдиний спосіб, щоб зупинити автомобіль. Але ані мене, народних депутатів, нашої політичної сили, ані протестного руху, який вже розпочався не зупинять жодні залякування та перепони. Сьогодні Україна в небезпеці і ми будемо у боротьбі до кінця!

На сьогоднішній день навіть, якщо випустять Юлії Володимирівну з під арешту та закриють ці абсурдні справи, ми в жодному разі не зупинимося і боротимемося до усунення від влади україноненависницького режиму Януковича.

Сьогодні не йде мова лише про захист Юлії Тимошенко, мова йде про захист України. Підписавши Меморандум, ми очікували на обіцяну підтримку з боку опозиційних політичних сил краю, але, на превеликий жаль, ми не бачили жодної активності з їх сторони. Адже сьогодні потрібно забути про вчорашні незгоди та спільно разом працювати над більш радикальними заходами для усунення окупаційного режиму Януковича від влади.

До мене звернулися керівники сільгосппідприємств. За їх словами, за ініціативи керівництва Теребовлянської, Борщівської та інших районних адміністрацій поставлено завдання кожному керівнику сільськогосподарського підприємства і фермеру сплатити по 50 гривень за кожен гектар землі. Беруть не грошима, а зерном. Тобто, те, що сільгоспвиробники, фермери мали віддати людям за користування паєм, вони змушені віддати корупційній владі. І таких прикладів по Україні, повірте, маса.

Нищення культури, історії, демократії, мови, українських традиційних церков, закриття шкіл, лікарень у всіх областях України – це вже страшна реальність, а що дальше… Земельна реформа, коли заберуть останнє багатство – українську землю, та адмінреформа, коли заберуть і рідний край, шляхом укрупнення сіл та районів області.

Тому наше завдання сьогодні привернути увагу суспільства до руйнівних процесів, запущених владою, та революційним шляхом зупинити репресивну машину режиму Януковича, захистити майбутнє демократичної правової держави.

– Представники громадськості нашої області висловили бажання взяти на поруки Юлію Тимошенко. Це більше юридичне питання чи політичне?

– Єпископ Тернопільський та Бучацький УПЦ Київського Патріархату Нестор, Єпископ Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ Василь Семенюк, голови районних рад області, а також, за дорученням десятитисячного активу ТОО «ВО «Батьківщина» я, як голова обласної організації звернулися до Печерського районного суду (судді Кірєєва) з зобов’язанням – взяти на поруки Юлію Тимошенко та вимогою – змінити запобіжний захід. Ці дії мають як юридичну так і суспільно-політичну вагу.

15 серпня ми, голови Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської обласних організацій \”ВО \”Батьківщина\” підписали спільну заяву, де закликали всіх галичан, політичні партії, громадські організації, голів обласних рад, ЗМІ, активістів молоді до спільних революційних дій, щоб змести нинішню владу раз і назавжди. Зі змістом заяви можна ознайомитися на нашому партійному сайті та в газеті «Наша Батьківщина», а також на інформаційних стендах, що розміщені на центральній площі міста та поблизу Тернопільської ОДА. Потрібно єднатися, забути про страх і думати виключно про майбутнє своїх дітей, майбутнє України. За нами правда і ми переможемо!