За намірами влади оскаржити газові угоди 2009 року ховається бажання повернути «РосУкрЕнерго», – Соболєв

Наміри влади оскаржити у Стокгольмському арбітражному суді газові контракти 2009 року мають на меті повернути на ринок посередницькі структури.

Про це заявив прем’єр-міністр опозиційного уряду, народний депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв під час круглого столу, присвяченому газовим відносинам між Україною та Російською Федерацією.

«Ніяких перспектив у вирішенні питання перегляду контрактів, які відповідають усім міжнародним стандартам, не існує. Є лише меркантильні інтереси однієї особи – пана Фірташа, який прагне повернутися на ринок газу», – сказав Соболєв.

«Тому заяви про судовий перегляд контрактів варто розглядати лише як спробу повернути на ринок посередника пана Фірташа, байдуже як він називатиметься – «РосУкрЕнерго» чи інакше, – а також розбазарити майно НАК «Нафтогаз» шляхом ліквідації цієї компанії. Це два ключові моменти», – наголосив Сергій Соболєв.

За його словами, на сьогодні не існує жодних підстав для оскарження газових угод, підписаних екс-прем’єром Юлією Тимошенко.

«Я хотів би повідомити, що за останні 2 роки при названих цінах та інших умовах немає жодного цента заборгованості за газ перед «Газпромом», – заявив Соболєв.

Прем’єр-міністр опозиційного уряду припустив, що позов до Стокгольмського арбітражного суду стане «такою собі спробою Януковича і Ко виграти хоч якусь позицію стосовно судових дій щодо Юлії Тимошенко».

На його думку, нинішня влада показує себе не з кращого боку не лише перед Європейським союзом, а й перед Російською Федерацією.

«Ми маємо фактор повного провалу російського напрямку діючої влади. Єдиний напрямок, за який голосував електорат Партії регіонів і президента в надії на дешеві газ і нафту, виявився провальним», – резюмував Сергій Соболєв.

www.byut.com.ua