Василь ДЕРЕВЛЯНИЙ: «Нас не просто знищити і ми боротимемося до кінця…»

Рівно рік тому, 13 вересня, Тернопільська обласна організація партії ВО «Батьківщина» закликала небайдужих прийти під стіни обласної державної адміністрації, щоб висловити спільний протест антиукраїнській владі Януковича і твердо сказати: «Ні розграбуванню України!», «Ні підвищенню ціни на газ!», «Ні підвищенню тарифів на житлово-комунальні послуги!», «Ні підвищенню пенсійного віку для жінок!», «Ні знищенню малого і середнього бізнесу через азаровсько-тігіпківський податковий кодекс!», «Ні підвищенню цін на продукти харчування!» Пікет тоді підтримали лише члени та прихильники партії ВО «Батьківщина» на Тернопіллі. «Українцям ліпшого життя, а Україні – процвітання», схоже, вимагали та прагнули тільки БЮТівці. Всі інші вичікували, спостерігали… У що нині українцям обійшлася така їхня байдужість та чого ще чекати від діючого режиму, розмовлємо з головою ТОО ВО «Батьківщина», народним депутатом України Василем ДЕРЕВЛЯНИМ.

— І чого ватувала українцям байдужість, Василю Тимофійовичу?

— Ще рік тому, знаючи, що цей україноненависницький режим, який прийшов до влади, робитиме все для того, щоб принизити українців, розграбувати національні багатства, ми намагалися попередити людей, згуртувати, завадити. На жаль, почули, дослухалися, підтримали нас не всі. І що ми маємо нині? Люди бідують, а кількість мільярдерів збільшилася ще на десять чоловік, дечиї статки — виросли в кілька десятків разів. По кожному з тих важливих питань, які ми озвучували 13 вересня 2010-го, маємо 13 вересня 2011-го серйозні проблеми. Ми попереджали, що буде розграбовуватися Україна. Тільки по Тернопільській області маємо розграбування спиртової галузі — заводів нема, до бюджету жодної копійки не надходить. Маємо розграбування землі (сотнями гектарів) керівництвом нині діючих обласної та районних адміністрацій. Я раніше думав, чому Азаров звернувся до українців: йдіть  беріть землі, і беріть лопату… А це він сказав до своїх… У 2004 році, коли Цимбалюк був головою облдержадміністрації, понад 50 тисяч гектарів землі в області вивели за межі населених пунктів. Понад 50 тисяч! Після виведення, цією землею виключно розпоряджаються голови районних адміністрацій. Вони особисто роздають її кому хочуть, а в першу чергу, звісно, своякам.

— Попереджали і про зростання цін на газ…

— Нині проводять судилище над нашим лідером Юлією Тимошенко по підписанню газових угод. Але з часу приходу Януковича на цю посаду вони жодного разу не пробували переглядати їх. Вони на це, згідно з чинним законодавством, мають право. Так, будь ласка, минуло вже стільки часу, ви прийшли, вас ціна не задовольняє, кажете свою позицію Російській Федерації, сідаєте, переглядаєте, відмовляєтеся, і все… В Україні стався прецедент, якого в Європі, а може, і в світі немає. Ніхто собі ніколи не дозволяв переглядати чи ревізувати підписані угоди попереднім керівництвом країни. А в нас усе можна. Ми, опустивши очі, мовчимо. І коли почали приходити квитанції за оплату газу, і щомісяця в них ціна все вища, зачухалися потилиці в людей. А торік чогось не чухалися, охочих підтримати протест не було. Може очікували, що в результаті так званих Харківських угод, ціна на газ буде нижчою, але ж ми попереджали, що це черговий обман, брудна афера проти власного народу. Те саме і щодо підвищення тарифів на житлово-комунальне господарство, пенсійної реформи. Остання має захищати кожного українця, де б він не працював, і бути справедливою. Те, що у вівторок ухвалила більшість Януковича, є ненормальним, є знущанням над людьми. Не лише жінки та (чи) громадяни передпенсійного віку, але кожен українець, виходячи на пенсію, проблем не оббереться. Пенсія, заробітна плата має бути гідна для кожного, а не дискримінувати окремі верстви населення, а за їх рахунок привілеювати інші. Думаю, що всі пам’ятають, коли Юлія Володимирівна перший раз була прем’єром, вона якраз розпочала підвищення заробітних плат від міністра до простого вчителя на селі та фельдшера… Але тоді Ющенку не сподобалося, що будуть Тимошенко поважати, і він заветував усе та відправив Юлію Володимирівну у відставку. Говорили ми неодноразово і про податковий кодекс, закликали протистояти йому, але щось вражає якась така в’ялість підприємців, боягузливість…

— А може, це просто зневіра?

— Можна зневіритися в Тимошенко, Деревляному, інших, але на них життя не зупинилося. Не потрібно ні на кого дивитися, треба боротися за Україну. Боротися не за Тимошенко, а за власні інтереси, за майбутнє своє та своїх дітей, яке чинна влада відверто забирає. Хоча на сьогодні ми єдина політична сила, яка вперто веде бій кожної секунди, хвилини, години, дня місяця з цим антиукраїнським режимом Януковича. Однозначно, хто не працює, той не помиляється. Можливо, за часів правління Юлії Володимирівни на місцях були не всюди ті чиновники, які достойні були своїх посад. Але Юлія Володимирівна кожним своїм кроком доводила ціль нашої політичної команди і робила все,  щоб жоден українець не був ображений, не втратив своєї землі, на якій живе, працює. Її гаслом було – «Україна понад усе!». Так, може, не все осягнула через обмеженість часу і тому, що заважав тоді діючий президент. Але вона робила реальні кроки, яких жоден політик в Україні не робив. От ми маємо сьогодні дуже багато прикладів того, як «донецькі» забирають у Карпатах та інших областях землю від людей. Чому забирають? Та тому, що люди не мають державних актів на руках. А Юлія Володимирівна, коли була прем’єром, зробила все: виділила кошти для того, щоб кожен українець отримав ці акти безкоштовно та без бюрократичних процедур. Тоді їх отримали понад мільйон людей. У нас в області – майже 27 тисяч. Але більшість громадян усе таки не має їх і через це виникають проблеми. Нині діючій владі легко через прокуратуру чи суди забрати в людей землю. Як наслідок, у Карпатах цілі села перекривають дорогу, щоб не дати ось цим махінаторам забирати їхні паї. Боюся, що і до Тернопільщини, на жаль, це скоро дійде.

— Дійшло. У Тернопільщини планують забрати Почаївську лавру!

— Що стосується Почаївської лаври, то своє ставлення до неї я висловлював ще у 2002-му, коли був депутатом Тернопільської обласної ради. Однозначно, що це українська святиня. І якби було українське керівництво на початку незалежності, вона б перейшла в руки української церкви. Але так сталося, що тодішнє керівництво, замість наводити порядок, час від часу питало у когось «вище» дозволу… Колишні партійні керівники не дали його. Через те у Верховній Раді зараз і лежить законопроект N 9105 депутатів від більшості, у якому пропонується дозволити УПЦ МП приватизувати Почаївську лавру. Як бачимо, діючий режим Януковича ігнорує українські традиційні церкви і підтримує виключно Московський Патріархат. У Галичині як виконавча гілка влади, так і представницька повинні бити на сполох, піднімати людей, щоб не дати приватизувати Почаївську лавру, адже вона з покон віків українська. Такий законопроект однозначно є наступом на віру. Тільки об’єднавшись українські традиційні церкви зможуть дати відсіч отаким зазіханням нині діючої влади на українські духовні святині. А ми їм у цьому будемо однозначно допомагати.

— Якщо раніше всі говорили, що так зване судилище квапиться, не даючи часу обвинуваченій та її захисникам на підготовку, то цього тижня суддя Кірєєв переніс розгляд справи аж на 27 вересня. Як вважаєте, чому?

– Бо справа повністю розвалюється, коли переходять до конкретики: хто це робив, хто підписував, що це були за директиви, де їхні оригінали, адже нині вони не можуть їх долучити, бо кажуть, що нема. Як це? Хто їх і куди подів? Ось вони сьогодні і не знають, що робити, тягнуть час, бо на них дивиться Європа та світ. Адже насправді Юлія Володимирівна нічого не порушила. Взимку, в час так званої газової кризи, вона врятувала від замерзання як українців, так і європейців. Тимошенко робила тільки те, що до неї, згідно з чинним законодавством, робили й інші прем’єри. Та до тюрми їх ніхто не саджав за це. А Юлію Тимошенку саджають. Саджають, бо бояться її як лідера, як ту людину, котра завтра може з командою підняти Україну, припинити розкрадання держави та притягнути до відповідальності кожного з грабіжників. І коли нинішня влада вже аж «така справедлива», діючого Президента за порушення Конституції України також треба судити за Харківські угоди, підписавши які, зрадив інтереси України, за приватизацію «Укртелекому» та багато-багато іншого.

— Може й судити, він на кожному кроці кричить, що й своїх притягує до відповідальності.

— Кого притягують? От давайте візьмемо голову нашої облдержадміністрації Валентина Хоптяна. Сьогодні в регіоні, де він призначений, триває дерибан землі: У Кам’янках Підволочиського району – 190 га. незаконно передано у користування близького знайомого голови ОДА, у Кременці, Ланівцях… А що — Янукович роздає своїм медалі та ордени, а керівництво районів — своїм родичам по два гектари сільськогосподарської орної землі. У Ланівцях голова райдержадміністрації до Дня Незалежності дає земельку невістці, свасі, голова районної ради — дочці, брату. Де влада, правоохоронні органи? Чому дивляться на все це крізь пальці? До мене надійшла також інформація, що з ініціативи голів Теребовлянської, Борщівської та інших районних адміністрацій поставлено завдання кожному керівнику сільськогосподарського підприємства і фермеру сплатити по 50 гривень за кожен гектар землі. Я підрахував, що за усю землю в області виходить близько 30 мільйонів гривень. А це кошти, недоплачені пайовикам, людям які важко працювали, аби зібрати цей урожай. Куди ж вони йдуть? А йдуть вони на рахунок районної ради сілськогосподарських підприємств, що має відкритий рахунок у «Райфайзенбанку». Я звернувся до СБУ та Прокуратуру з приводу аграрного рекету в області. Прокуратура, яка є безхребетною нині, потурає у всьому діючому режимові. А СБУ дало мені відповідь, що такі факти є.

— Якими далі будуть ваші дії?

— Що я можу зробити? Лише озвучувати проблеми і тиснути на владу, правоохоронні структури в рамках, дозволених мені законодавтсвом. Так, як робив це по обурених пайовиках Щепановського. Ці люди роками оббивали пороги адміністрації, міської ради. І лише у травні цього року вони звернулися до мене, бо вже більше як півроку влада бездіяла. Протягом місяця я це кубло так розворушив, що всі почали займатися цією справою і дійсно визнали, що Щепановський винний, що його треба притягнути до відповідальності. Правда, сьогодні ще є багато непорозумінь. Я звернувся до Президента. Мені голова його адміністрації Льовочкін відповів, що виконавча влада допомагає пайовикам у всіх питаннях. Але цього немає. Пайовики кажуть, що не всім ще будинки віддали, не допомагають в оформленні документів, влада самоусунулася від розв’язання проблеми. Тому я продовжуватиму працювати над тим, аби справедливість таки перемогла і таких злочинних дій більше не траплялося в області. Як бачите, для Хоптяна і Льовочкін не указ, тому що в нього «батько» Скубашевський (за словами Хоптяна), який постійно покриває його бездарність і бездіяльність перед Президентом.

— Повернуся до судилища над Юлією Володимирівною — чи не вважаєте, що ця клоунада, є спробою усунути її з майбутніх  виборів?

— Нині діючий режим як вогню боїться нашого лідера Юлію Володимирівну і робить усе для того, щоб її знищити, не допустити до виборів, адже ви бачите в яких умовах її тримають. Я просто діючого Президента як чоловіка не розумію. Він, мужчина, садить жінку до тюрми. За що? За ніщо. Ну не можна так робити. Маєш якісь політичні претензії, образи, – вискажи це публічно, посперечайся на рівних умовах, але ні, Янукович та його оточення так не вміють. Вони переступили і наплювали на мораль та людяність. Ними керує страх. На сьогодні вони такі злякані, що налаштовані довести до знищення Тимошенко, аби тільки не допустити її до виборів. І те, що нині мусується думка у ЗМІ, що на місце Юлії Володимирівни прийде Яценюк, що у нашій партії розкол, розвал — брехня. Не дочекаєтесь! Ніякий Яценюк до нас не прийде. Він очолює «Фронт Змін». У нас — партія «Батьківщина». Наш лідер Юлія Володимирівна. Вона є, була і буде нашим лідером. Якщо її посадять, а я думаю, що Господь допоможе і цього не станеться, то є перший заступник Турчинов, є Федорчук, Кириленко, Томенко, Кожем’якін, голови обласних організацій. Наша партія монолітна. Влада думає її розвалити, але нічого в них не вийде.

— Якщо все таки буде винесено вирок не на користь Юлії Володимирівни, чого чекати від «Батьківщини»?

— Я думаю, що цього не станеться, що Юлію Володимирівну не посадять. Якщо все ж станеться, то однозначно, що ми будемо йти на серйозні акції протесту. Ми до них готові. Звісно, влада може піти і на умовний термін. Але ми також боротимемося з цим вироком. Будемо звертатися до Європейського суду. На сьогодні тільки на Тернопільщині вже зібрано 1800 доручень-звернень, у яких люди доручають Сергію Власенку бути уповноваженою особою між ними і Європейським судом. Правда, мені, як керівникові обласної організації партії «Батьківщина», боляче, що інші політики злякалися та мовчать.

— Але всі опозиційні сили підписали Меморандум про співпрацю та виступили на підтримку Юлії Тимошенко й інших жертв політичних репресій?

— Підписали, і мені дуже прикро, що з цьому Меморандуму вийшов пшик. Сьогодні інші політичні сили спостерігають і чекають, щоб діючий режим знищив єдиного конкурента — Юлію Володимирівну як лідера, і партію «Батьківщина». Тоді, вони думають, завтра для них настане рай, розберуть наші відсотки і відпочиватимуть на лаврах. Повірте, так не буде. По-перше, нас не просто знищити, адже ми маємо значну підтримку українців, ми сильні та боротимемося до кінця. А по-друге, коли чинна антиукраїнська влада розправиться із сильнішими, завтра, візьмуться за кожного з вас та безперешкодно і легко розтопчуть. Ми спільно з Львівською та Івано-Франківською організаціями зверталися до всього політикуму з проханням забути, що було та розпочати спільну боротьбу. Тиша. Ми поставили палатки під стінами облдержадміністрації, у них цілодобово чергували люди, продовжуємо збирати підписи в Тернополі, районах області проти політичних репресій, готуємося їхати на Київ, а вони (решту політичних сил краю) продовжують чогось чекати. Ні, ми не претендуємо в створеному Комітеті опору диктатурі на першість чи лідерство. Просто закликаємо боротися разом і діяти вже сьогодні.

— Чи не виллється протистояння у кровопролиття?

— Я належу до тих людей, які керувалися, керуються і будуть керуватися тим, що без крові нація свободи ніколи цінувати не буде. Так, 20 років тому нам подарували незалежність, але чи є ми незалежними? Чи є господарями на своїй землі? Чи захищені?  Чи в добрі живемо? Ні. Я не хочу звинувачувати тих простих «беркутівців», з якими ми маємо сутички. Вони просто виконують вказівки зверху. Незаконні вказівки. Вказівки нищити свій народ. Бо хіба є злочином бажання народного депутата відкрити приймальню, українця — виставити намет, патріота — пройтися Хрещатиком у День Незалежності? Проти мене відкрито кримінальну справу, бо я завадив міліцейському автобусові переїхати людину? Тобто позбавити життя — можна, а розбити вікно в автобусі, щоб врятувати життя — злочин. Мені часто кажуть, ви народний депутат, ви захищені. Ні. Перед цією владою ніхто не є захищеним. Не маючи змогу заарештувати мене за те, що стоять намети, вони заарештували сімох ні в чому не винних хлопців. Заарештували і наступного ж дня почали судити. Яка швидкість. Справи простих людей тягнуться роками. Добре, що суддя діяла згідно з буквою закону. Вона викликала мене як свідка, з’ясувала правду і відпустила тих юнаків. Я взяв на себе всю вину, бо ж виставляв намет як свою громадську приймальню.

— Як почувається Юлія Володимирівна? Як її здоров’я?

— Тримається і рішуче налаштована на боротьбу та перемогу над режимом Януковича. А нам усім, найперше, потрібно молитися, за цю перемогу, за здоров‘я Юлії Володимирівни та добру долю України, і боротися, боротися, боротися! Не можна стояти збоку чи ховатися, адже ця банда не зупиниться на досягнутому і продовжуватиме нищення всього українського в Україні. Одну лозину зламати легко, але не можна зламати цілу в’язанку, цілий народ.

– Спасибі за бесіду.

Вікторія ОТАМАНЧУК.

Газета \”Вільне життя+\” від 14 вересня 2011 року.