Молоді юристи обговорили судові процеси над представниками опозиції

4 жовтня в Галицькому коледжі імені В’ячеслава Чорновола відбувся диспут на тему: «Верховенство правосуддя чи політичні репресії – реалії української політики».

Студенти та експерти обговорили питання переваг та недоліків боротьби з корупцією, підстави порушення кримінальних справ проти опозиціонерів, дотримання принципів правосуддя під час судових процесів проти опозиціонерів, наслідки політичних судових процесів для розвитку української демократії та міжнародно-правового становища України.

\"\"

Участь у заході взяв перший заступник голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Володимир Бойко.

Зокрема, політик зазначив, що при розгляді справи проти Юлії Тимошенко, в першу чергу, слід враховувати обставини, за яких були підписані «газові угоди» 2009 року. Адже, будучи на порозі енергетичної кризи, Україна могла назавжди ввійти у залежність від Російської Федерації. Та й ціна, яка була закладена в прогнозованих показних вже діючого на той час Державного бюджету, була значно вищою, аніж у підписаних угодах.

\"\"

– Росія є монополістом в питанні постачання природного газу, а в таких ситуаціях не дуже легко виторговувати ціну на природний газ, – сказав Володимир Бойко. – Наша держава взагалі могла залишитись без нього в найскладніший зимовий період.

На думку першого заступника голови ТОО ВО «Батьківщина», документ, підписання якого є предметом судового розгляду, сам за себе говорить про відсутність вини у Юлії Тимошенко.

– В директивах відсутні будь-які натяки на ціну газу чи інші суттєві умови договору, – зазначив пан Володимир, демонструючи копію документа. – Звертаю увагу й на те, що він складений 19 січня, тобто напередодні підписання угод. На директивах немає підпису лідера опозиції, а лише факсимільний відтиск. Документ скріплений круглою печаткою Кабміну, яка тільки засвідчує підпис посадової особи, а не прийняття його колегіальним органом.

\"\"

Також політик вказав на процесуальні порушення з боку головуючого судді, які в майбутньому можуть стати одними із підстав для скасування рішення суду. Зокрема, на думку Володимира Бойка, «увесь світ побачив, що Юлія Тимошенко була позбавлена гарантованого права на захист в окремих випадках під час досудового слідства та розгляду справи в суді. Окрім цього, суддя продемонстрував вибірковість під час залучення свідків та прийняття документів в якості доказів. Я не вважаю колишнього міністра сім’ї та молоді Юрія Павленка більшим спеціалістом у газових питаннях, аніж, наприклад, екс-міністра оборони Анатолія Гриценка чи колишнього виконуючого обов’язки міністра фінансів Ігоря Уманського. Проте суд не захотів їх бачити свідками, можливо, навіть тільки через те, що клопотання про їх виклик подавала сторона захисту».

– Мене також турбує недотримання суддею принципу гласності судового процесу, – заявив перший заступник голови ТОО ВО «Батьківщина». – Адже суддя, не маючи такого права, приймає рішення про видалення із зали судового засідання громадян та народних депутатів України, які не є учасниками судового процесу, а лише своєю присутністю висловлюють підтримку лідеру опозиції Юлії Тимошенко.

\"\"

Володимир Бойко висловив сподівання, що активна громадянська позиція кожного учасника дискусії дозволить в подальшому вибудовувати те демократичне суспільство, яке задеклароване в Конституції України.