Олександр Турчинов: Нові справи проти Юлії Тимошенко – це агонія влади

Генпрокуратура реанімує справи проти Юлії Тимошенко, які були закриті судами ще за часів Леоніда Кучми. Про це на брифінгу, 24 жовтня заявив Перший заступник Голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

\"\"

«Це можна пояснити лише страхом перед Юлією Тимошенко, бажанням помститись та відчуттям слабкості – інших підстав для цього фарсу, цього бруду та, вибачте, маразму немає», ‑ сказав він.

За словами Турчинова, влада не змогли висунути жодного кримінального звинувачення проти Юлії Тимошенко, коли вона працювала на посаді прем‘єр-міністра.

«Єдине, до чого вони спромоглися, – знову повернутись до брудних фальшивих справ 15-річної давнини», ‑ додав він.

«Сьогодні, з відкриттям старих справ проти ЄЕСУ, Генпрокуратура відрапортувала президенту про виконання його замовлення. Нікого не дивує, що цим справам 15 років і більше. Нікого не дивує, що всі ці справи були перекреслені судами», ‑ зазначив Олександр Турчинов.

Він нагадав, що дві палати Верховного Суду в повному складі приймали рішення щодо незаконності відкриття кримінальних справ проти Юлії Тимошенко.

«Тому, я хотів би запитати у пана Пшонки та у тих, хто бездумно виконує політичні замовлення: до кого ви збираєтесь звернутись з касацією? Мабуть, тільки залишилось звернутись з касацією на рішення палат Верховного Суду до Кірєєва, а може в адміністрації президента вже створили новий відділ – касаційний, де будуть приймати касаційні скарги на дії опозиціонерів», ‑ наголосив політик.

«Це агонія, це параліч розуму, інакше пояснити ці дії неможна. Влада демонструє свою брутальну нахабність, цинічність, тим самим намагаючись деморалізувати суспільство з однією метою – щоб забезпечити собі подальше перебування на своїх посадах», ‑ резюмував Олександр Турчинов.

Реанімація справ проти колишнього судді Миколи Замковенка, який у 2001 році звільнив Юлію Тимошенко з-під варти, свідчить про те, що влада намагається залякати суддів, які розглядатимуть її справи.

«Мета одна в цих справах – залякати суддів, не дати їм можливість хоч якось прив‘язати свою діяльність до Конституції, до чинного законодавства, до процесуальних норм», – зазначив він.

Турчинов нагадав, що незабаром в апеляційному суді трійка суддів «розглядатиме те, що сфальсифіковано в Печерському суді».

«Не треба бути юристом, щоб знайти є.диний вихід із ситуації – перекреслити все, що було «напрацьовано» в Печерському суді і відкрити кримінальні справи проти тих, хто фальшував справи, хто приймав незаконні рішення (мається на увазі Кірєєв)», ‑ сказав він.

Олександр Турчинов наголосив, що влада під прикриттям гучних заяв про те, що вона не впливає на суди та силові структури, масштабно розкручує маховик репресій.

«Влада своїми діями кинула виклик як українському суспільству, так і фактично всім цивілізованим країнам. Ця влада, врешті-решт, кинула виклик здоровому глузду. Така влада приречена», ‑ підкреслив Турчинов.