Василь Деревляний: «Політичні репресії поширюються й на місцевий рівень»

Захист Юлії Тимошенко подав апеляцію на вирок екс-прем’єру у так званій «газовій справі», про це та інше, 28 жовтня під час прес-конференція повідомив народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

\"\"

«Апеляція полягає в тому, що в діях Юлії Тимошенко немає складу злочину, вирок повинен буди скасований, а справа закрита», – зазначив Василь Деревляний.

За його словами, сьогодні Адміністрація Президента чинить шалений тиск на суддів, які розглядатимуть цю справу.

«Ми не сподіваємося, що знайдемо справедливість в апеляційному суді, оскільки відповідно до змін до закону про судоустрій та статус суддів – судді стали повністю підконтрольні особисто президенту Януковичу, який за допомогою Вищої ради юстиції повністю контролює суди», – наголосив народний депутат.

Жодна кримінальна справа, щодо використання «кіотських» коштів, забезпечення сільської медицини автомобілями, «газова справа», щодо ЄЕСУ, які влада розкриває проти Юлії Тимошенко, на думку В. Деревляного, не мають жодного юридичного та логічного підтексту.

«Сьогодні Генпрокуратура реанімує справу проти Юлії Тимошенко, щодо ЄЕСУ, яка була закрита ще за часів Леоніда Кучми. Я хочу нагадати, що 15 років тому, коли Головою Верховного суду був В.Т.Маляренко, дві палати Верховного суду у повному складі, а це палата по кримінальних справах – 44 судді та військова судова колегія – 4 суддів, приймали рішення щодо незаконності відкриття кримінальних справ проти Юлії Тимошенко. Реанімація справ проти колишнього судді Миколи Замковенка, який у 2001 році звільнив Юлію Тимошенко з-під варти, свідчить про те, що влада намагається залякати суддів, які розглядатимуть її справи», – переконаний голова ТОО ВО «Батьківщина».

Василь Деревляний вкотре наголосив, що партія «Батьківщина» є монолітною на чолі з сильним лідером Юлією Тимошенко.

«Навіть з-за стін Лукянівського сізо наш лідер Юлія Володимирівна продовжує керувати партійною організацією, давати свої вказівки щодо наших дій. Попри плітки недоброзичливців, ми є згуртованою, структурованою, монолітною політичною силою, яка єдина в Україні бореться з провладним злочинним окупаційним режимом», – наголосив народний депутат.

Переходячи до місцевої тематики, Василь Деревляний нагадав про акцію протесту, яку партійці «Батьківщини» провели 19 жовтня та зазначив, що всупереч обіцянок та декларацій жодна опозиційна політична сила не долучилася до протесаного заходу, а значить не підтримала вимог протестантів:

– негайно звільнити Юлію Тимошенко та припинити політичні переслідування опозиціонерів;

– припинити грабування чорнобильців, афганців, дітей війни, учасників бойових дій, пенсіонерів та інших незахищених верств населення через відбирання у них пільг;

– залишити недоторканою історію українських героїв, нашу рідну мову та релігію;

– зупинити нищення малого та середнього підприємництва через впровадження Податкового кодексу;

– відмовитися від грабунку українців через подорожчання продуктів харчування, товарів постійного вжитку, енергоносіїв та комунальних послуг;

– не допустити земельної реформи та розпродажу українських земель;

– відправити у відставку антиукраїнський Кабінет Міністрів;

– розпустити Верховну зРаду України;

– провести чесні та прозорі вибори Президента України і парламенту.

«Я хочу наголосити, що учасники акції: жителі Тернопільської області та партійці «Батьківщини», переходячи пішохідні переходи в одному та протилежному напрямках, нічого не порушували, лише відстоювали інтереси свої, краян та лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко. Зате після акції протесту, до міліцейського відділку викликали мого першого заступника Володимира Бойка та жителів Зборівського району для дачі пояснень. Відповідального за дану акцію в с. Озерна, голову Зборівської районної організації ВО «Батьківщина» Михайла Піня, 24 жовтня «запросили» до прокуратури, де порушили проти нього кримінальну справу», – розповів народний депутат.

\"\"

За його словами звинувачення висунуте М. Піню є незаконне та безпідставне.

«На хибну думку прокурора Тернопільської області Мельничука, Михайло Пінь на посаді керівника обласного відділення «Укрпошти» перевищив свої службові повноваження. Суть полягає у тому, що приватне підприємство, яке згідно закону та рішення тендерного комітету отримало право на добудову незавершеної будівлі, недобросовісно виконувало свої зобов’язання. Отож, прокуратура і вирішила, що саме керівник обласного відділення «Укрпошти» мав би перевіряти діяльність та фінансовий стан суб’єкта господарської діяльності, що перебував у приватній власності. Але ж дивно, невже прокурорам не відомо, що такими перевірками повинні займатися правоохоронні та контролюючі органи, а у повноваження Михайла Піня це, звісно, не входило», – описав ситуацію Василь Деревляний.

На думку народного депутата, політичні репресії поширюються й на місцевий рівень, але боротися з ними потрібно на всеукраїнському і не тільки.

«Аби захистити своїх партійців, чесних людей, проти яких за їх активну громадську позицію та політичну діяльність, видумують кримінальні справи, наша політична сила звернулася до Президента Європарламенту, Голови Представництва Європейського Союзу, керівників дипломатичних представництв іноземних держав в Україні. У своєму зверненні ми просимо розпочати процедури обмеження права на в’їзд у держави, які високо цінують демократію, права людини та громадянина, тих громадян України, які своїми діями впроваджують диктатуру як на загальнодержавному рівні, так і на місцевому рівнях, до яких належить і прокурор Тернопільської області Мельничук», – наголосив голова ТОО ВО «Батьківщина».

До вашої уваги текст звернення:

\"\"

Також, Василь Деревляний висловив своє обурення щодо популізму тих місцевих політиків, які незаслужено хизуються, що завдяки їм Почаївській Лаврі не загрожує приватизація.

«Після мого виступу у Верховній Раді, 23 вересня мені прийшов лист з Генпрокуратури України про те, що мною підняте питання недопущення приватизації Почаївської Лаври розглядатиметься у Фонді держмайна, МВС України та взято на контроль Генпрокуратури. Лише після цього пішла мова про відхилення даного законопроекту», – констатував народний депутат.

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно виборчих систем та прохідного відсотку, Василь Деревляний наголосив, що має значення лише одне, щоб вибори відбувалися чесно та прозоро.

«Якщо до початку виборчих перегонів ми не усунемо від влади цього антиукраїнського режиму Януковича, то жодного народного волевиявлення не буде, тотальна фальсифікація – гарантована. Якщо ж йти на справедливі демократичні вибори, то немає значення чи по мажоритарній чи по пропорційній системі, головне, як на мене, щоб кандидати були місцевими, а не зайдами. Коли я балотувався по мажоритарному окрузі, мав змогу пересвідчитися, що тих кандидатів, які перемагали на протязі 4-ох років після вибрів на їх округах ніхто в очі не бачив. Також, що стосується прохідного відсотку, то як на мене у Парламенті не повинно бути 20 партій, тоді не відстоюватимуться інтереси України та українців. Вважаю, що не більше 5 політичних сил достатньо для конструктивної роботи у Верховній Раді», – вважає народний депутат.

На завершення Василь Тимофійович повідомив, що партія «Батьківщина» вже визначилася з кандидатами у депутати Верховної Ради на грядущі вибори. За його словами, це будуть виключно жителі Тернопільської області.

«Не секрет, що наша політична сила є структурована і ми маємо своїх представників як в селах так і в районах Тернопільщини. Тому, звісно кандидатами у народні депутати йтимуть наші члени партії по тих округах, на яких проживають», – резюмував Василь Деревляний.