Представники «Батьківщини» Збаражчини вшанували пам\’ять свого видатного земляка

4 листопада 2011 року виповнюється 100 років з дня народження славного сина української нації, видатного борця за незалежність України, провідного діяча Організації Українських Націоналістів, першого командира Української Повстанської Армії, головного командира УПА-Північ – полковника Клима Савура.

\"\"

Вшанувати цю видатну постать, представники Тернопільської обласної, Збаразької районної організацій партії ВО «Батьківщина» та ТОМГО ВО «Батьківщина молода», сьогодні прийшли до пам’ятника Климу Савурі у м. Збараж.

\"\"

Букетом з жовтих та блакитних квітів, поминальною молитвою активісти «Батьківщини» вшанували пам\’ять видатного земляка.

Варто зазначити, що 6 липня поточного року народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний під час сесії Парламенту вніс до порядку денного проект постанови щодо відзначення на загальнодержавному рівні Дня народження видатного борця за незалежність України Клима Савури.

Під час голосування дане питання не набрало необхідної кількості голосів «за».

«Антиукраїнська політика провладної партії, котра має більшість у Верховній Раді вкотре підтвердилася. Позбавлення звання Герой України Провідників та Просвітителів української нації Стапана Бандеру та Романа Шухевича, переписування підручників з історії України, закриття україномовних шкіл, знущання з української мови, неповага до істинних борців за Україну, – ось ті перші кроки, якими режим Януковича нищить нас як націю», – прокоментував Василь Деревляний.

«Сьогодні ж, ми повинні зрозуміти, що шануючи історичну пам\’ять справжніх героїв України, захищаючи найцінніше: культуру, мову, традиційні церкви, святині нашого народу, ми водночас будуємо майбутнє для своїх нащадків. Якщо не ж боротися за їх майбутнє, як боровся Клим Савур, то чинна влада українофобів його безперешкодно забере», – резюмував народний депутат.

Дмитро Клячківський (Клим Савур) народився 4 листопада 1911 року в місті Збараж, що на Тернопільщині.

В юнацькі роки вступив у ряди ОУН і з того часу все життя в революційній боротьбі. З осені 1939 року після приходу більшовиків переходить на нелегальний стан боротьби.

Під керівництвом Клима Савури проводиться організація партизанських відділів для захисту українського населення від німецьких окупантів. 14 жовтня 1942 р. на їхній основі сформувалася Українська Повстанська Армія, яку очолив Клим Савур. Під його керівництвом в боях проти німців і більшовиків гартувалися перші підрозділи УПА.

На початку 1942 року Клим Савур обіймає пост провідника ОУН на Північно-Західно-Українських Землях. Він відіграє важливу роль в організації перших відділів УПА та розбудови її структури на Волині і Волинському Поліссі. Весь цей період Клим Савур був, аж до своєї героїчної смерті, головним командиром УПА-Північ.

4 вересня 1943 р. Клим Савур видав наказ командирам УПА та комендантам самооборони «Про тактику боротьби з німцями й оборони населення та терену перед наскоками ворога».

12 лютого 1945 року Дмитро Клячківський (Клим Савур) загинув у районі села Суськ Олександрійського району Рівненської області під час спецоперації НКВС.