Заява депутатської фракції «БЮТ-Батьківщина» у Верховній Раді України

У вівторок, 6 грудня Заступник Голови Верховної Ради, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко виступив з трибуни парламенту:

\”1 грудня 1991 року 90% громадян тодішнього Радянського союзу, що проживали на території України, висловились за підтвердження Акту Незалежності та бажання жити у власній самостійній Українській Державі. Якою стала Україна 20 років по тому можна було побачити 1 грудня 2011 року, у рік 20-річчя референдуму Незалежності.

Це, напевно, найбільш значиме українське свято для нормальної цивілізованої країни, для нормальної цивілізованої влади, оскільки, саме в цей день, саме народ визначив її майбутнє.

Натомість, в цей день президент України відзначив перебуваючи в Ізраїлі, де заочно нагородив низку чиновників та десяток депутатів парламентської більшості орденами за значний внесок в розбудову української держави. В цей день Прем’єр-міністр з урядовцями побував на вечірці присвяченій 20 річчю федерації футболу та нагородив футболістів. Нижчого рівня посадовці та чиновники як завжди вирішували власні проблеми та проблеми своїх родин та друзів.

Можливо, найбільш пафосно 20-річчя референдуму відзначила наша прокуратура, яка, ніби-то, за гроші профспілки запросила знаного авторитета шансонного світу, і разом з ним розучувала відомі шлягери: «Малява», «Амністія», «Братва не стреляйте друг в друга». Цікаво, чи прокурори при цьому обговорювали про можливість відкриття кримінальної справи проти них за аналогію з Луценком, проти якого вони вже відкрили кримінальну справу за те, що він додумався відзначити на державному рівні день міліції. Певним символом того, якою стала Україна за 20 років при теперішній владі, стало засідання апеляційного суду у справі Юлії Тимошенко, на яке не пускали ні депутатів, ні журналістів. А суддю, які стало зле, влада таки змусила зачитати рішення, яке запропонували та озвучили саме в 20-річчя референдуму Незалежності.

Можливо, єдиною знаковою подією стало ухвалення 1 грудня Резолюції Європарламенту. Ця Резолюція є показовою, для того, щоб зрозуміти, якою зробила нинішня влада Україну за 20 років.

Із 15 пунктів Резолюції – 6 безпосередньо визначають оцінку судових політичних переслідувань опозиції, 5 пунктів стосуються проблем зі свободою слова, організації демократичних виборів та судової системи.

Виходячи з цього документу, та враховуючи те, що президент Віктор Янукович заявив, що позитивно оцінює дану Резолюцію і вважає за необхідне її врахувати, фракція БЮТ вимагає виконати головні вимоги Європейського Парламенту.

По-перше, у відповідності до пункту 2 Резолюції Європарламенту, внести зміни до статей 364 і 365 та привести у відповідність до європейських стандартів ці статті, які стосуються питань політичних переслідувань.

По-друге, у відповідності до пункту 6 Резолюції забезпечити неупереджений та прозорий судовий процес.

І найважливіше, у відповідності до пункту 3 – забезпечити повноцінну участь Юлії Тимошенко у політичних процесах вже зараз та на майбутніх виборах в Україні.

Окрім того, ми вимагає від влади надати можливість провести міжнародну експертизу та належне лікування Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка, члени родин яких звернулися до відповідного Комітету Верховної Ради.

Було би правильно, враховуючи недовіру до нинішнього Міністерства охорони здоров’я, щоби це зробила комісія, направлена урядом Канади, оскільки таке звернення вже є.

Натомість, сьогодні о 10 годині ранку хвору Юлію Тимошенко знову допитують для того, щоб відкрити нову справу 15-річної давності. З одного боку обіцяють забезпечити їй європейські умови медичного обстеження, а з іншого – тягають на допити.

Отож, на 20-ту річницю Незалежності маємо владу, для якої цінності демократії і державності не є пріоритетом. У якої сьогодні стало нормою не лише переслідування політичної опозиції, а й переслідування бізнесменів, журналістів та всіх тих, хто не визнає генеральної лінії влади.

Нинішня влада не зупиняється перед фізичним знищенням політичних опонентів, не зупиняється перед фізичним знищенням учасників акцій протесту.

Ми переконані, що така політика може привести не лише до швидкого кінця нинішньої влади, вона може привести до краху України.

Тому ми вимагаємо від президента України, від влади загалом: зупинити вбивства політичних опонентів, вимагаємо зупинити вбивство демократії та державності України\”.