Теодозій КУХАРСЬКИЙ: «Земельна реформа в Україні має відбутися, але за умови, що будуть повністю захищені права пересічного українця та подолана тотальна корупція в державі»

13 грудня у Тернопільському прес-клубі заступник голови ТОО ВО «Батьківщина» Теодозій Кухарський взяв участь в обговоренні питання «Законопроект «Про ринок землі»: на що сподіватися українцям».

\"\"

За словами Теодозія Васильовича, земельна реформа в Україні має відбутися, але за умови, що будуть повністю захищені права пересічного українця та подолана тотальна корупція в державі.

«На превеликий жаль, політика, яка зараз ведеться чинною антиукраїнською владою, спрямована проти українського села. Таке враження, що влада бореться зі своїм ворогом. Давня та підтверджена історією істина: якщо живе українське село – живе Україна. Не секрет, що сьогодні переважна частина власників земельних паїв є пенсіонери. Це люди, які фізично не в силі обробляти свою землю, які в наш час не можуть вижити за мізерну пенсію. І тому є першими потенційними продавцями української землі. Саме під таких продавців написано цей законопроект, коли за безцінь та масово провладні олігархи-монополісти зможуть без проблем та обмежень заволодіти родючими українськими ґрунтами», – зазначив Т.Кухарський.

За його словами, держава повинна іншим шляхом проводити земельну реформу – заохочуючи власників паїв обробляти свої наділи, створити механізм державної підтримки для дрібних сільгоспвиробників та селян, стимулювати створення сільськогосподарських кооперативів. Саме Ю.Тимошенко, перебуваючи на посту прем’єр-міністра України, започаткувала державну Програму підтримки обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів…

«Я сам є жителем села, від матері успадкував пай. І в себе вдома і постійно під час виїзних громадських прийомів, які партія «Батьківщина» проводить у селах Тернопільщини, спілкуюся з селянами. Попри всі проблеми, які має сьогодні українське село, люди не хочуть продавати свою землю. Так, влада різноманітними соціальними, економічними та психологічними чинниками намагається відбити у людей це бажання, але, на щастя, в українця генетично прищеплена любов до рідної землі. Споконвіків всі прагнення до волі, до боротьби за незалежність зароджувалися саме в українському селі. З точки зору влади цей грабіжницький законопроект є закономірним, знищивши село, влада хоче захистити себе та вкотре збагатитися», – переконаний політик.

Ще навесні 2011 року народний депутат України, голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний почав бити на сполох щодо недопущення нищівної земельної афери, запланованої режимом Януковича.

«В українців залишилася лише земля, адже й заводи, і фабрики в нас вже забрали. І проблема в тому, що лише 10% українців мають акти на свою землю, решту 90% їх не мають. Коли Юлія Тимошенко була прем’єр-міністром, було виділено з державного бюджету кошти для спрощеного та безкоштовного виготовлення державних актів на землю і багато людей використали цю можливість та стали законними господарями на своїй землі.

Всі ми разом повинні захистити українську землю та тих людей, які на ній роками працювали, від загарбницьких дій окремих представників влади», – йшлося у травневому виступі народного депутата Василя Деревляного на Тернопільському обласному державному телебаченні.

На жаль, тоді його заклики до захисту української землі залишилися не почутими ні представниками демократичних опозиційних сил, ані громадськістю. Тому вже у червні цього року партія «ВО «Батьківщина» на всеукраїнському рівні розпочала проведення референдуму на захист українських земель від розграбування, запланованого владою.

Таким чином, станом на 6 червня 2011 року в Тернопільській області збори громадян України з питань Всеукраїнського референдуму проведено в 11 районах області: Монастириському, Зборівському, Тернопільському, Бучацькому, Заліщицькому, Теребовлянському, Чортківському, Шумському, Підгаєцькому, Борщівському, Лановецькому та місті Тернополі.

З метою більш повного охоплення районів області збором підписів, до складу ініціативних груп включено громадян України, які проживають в районах у яких збори не відбулися.

На превеликий жаль, влада завадила громадському волевиявленню, ЦВК відмовилася зареєструвати ініціативи групи для проведення вищезгаданого референдуму.

З приводу недопущення того, щоб земля стала товаром, партія «Батьківщина» на Тернопільщині неодноразово проводила акції протесту, мітинги на місцевому рівні, долучалася до подібних акцій на всеукраїнському рівні.

Депутатська фракція «БЮТ-Батьківщина» у Верховній Раді України категорично проти прийняття цього грабіжницького закону в такій редакції, яку пропонує антинародна партія влади і наполягає на підготовці іншого законопроекту про ринок землі.

«Жоден депутат з нашої політичної сили у парламенті не підтримав цього законопроекту, натомість вони вимагають узагалі переписати його, а також продовжити ще на рік мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення», – зазначив Теодозій Кухарський.

За його словами, восени 2012 року опозиційним силам необхідно перемогти на парламентських виборах. І лише тоді новообрана Верховна Рада зможе зупинити «пограбування українських селян» і прийняти дійсно народну земельну реформу.

«Наразі нам потрібно ще хоча б на рік, до закінчення виборчої компанії, протягнути питання мораторію на продаж землі, лише так ми зможемо захистити українську землю, українське село та Україну», – резюмував політик.