Прокурори катують український народ

У вівторок відбулося друге засідання Апеляційного суду м. Києва у справі екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Як і очікувалося, суддівська колегія, яка нібито «випадково комп’ютером» призначена на це засідання, відхилила усі клопотання сторони захисту: спершу щодо відведення судді О.Сітайло, а пізніше – й усієї суддівської колегії. Як зазначали адвокати Ю.Тимошенко, судді, призначені на розгляд цієї справи, не можуть бути об’єктивними в своїх рішеннях, оскільки вони напередодні були призначені на цю справу, тож із її матеріалами взагалі не знайомі. Та дива не сталося – і колегія не задовільнила рішення про самовідвід. Мало того, на вимогу прокурорів суд прийняв рішення про перенесення засідання на середу, 14 грудня (можливо, таке клопотання зумовлене «андріївськими вечорницями»?), причому це засідання має відбутися за участю… самої підсудної.

У зв’язку з цим адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко продемонстрував журналістам довідки, видані медсанчастиною СІЗО і пенітенціарною службою, датовані 7 і 8 грудня, у яких Тимошенко рекомендується постільний режим.

Однак судді виявилися непохитними, адже ж прокурори сказали «надо» – значить суд має сказати «єсть».

Власенко спростував заяви пенітенціарної служби про те, що Юлія Тимошенко нібито може брати участь у засіданні. Він зазначив, що довідка комісії МОЗ про протилежне – є сфальшованою.

«Ненадання хворій людині допомоги – є катуванням. Примушування хворої людини щось робити – це катування. Тому, використовуючи юридичний термін «кат», я хочу сказати, що той, хто вніс це клопотання (про те, що Юлія Тимошенко нібито може брати участь у процесі), є катом з юридичної точки зору», – зазначив з цього приводу С.Власенко.

«Я би хотів уточнити у пана ката: коли це було складено, о якій годині. Це принципова річ, я поясню чому. Тому що вчора з 12:30 до 18:00, тобто до закінчення робочого дня, я перебував у камері з Юлією Тимошенко, проводячи з нею підготовку до апеляційного слухання в іншій справі. Тобто фактично кожен день я проводжу з нею в камері і ніякої комісії МОЗ там не було», – сказав він.

«У нас що, нічні комісії МОЗу на вимоги ГПУ?», – задав запитання захисник Юлії Тимошенко.

Він також звернув увагу на те, що з шести членів комісії довідку підписали лише четверо.

Фахівці з нейрохірургічних питань (директор інституту нейрохірургії та завідувач відділення спинного мозку та хребта інституту нейрохірургії) – єдині фахівці з проблем, які стосуються Юлії Тимошенко, не підписали цю довідку.

Інших представників комісії МОЗ та пенітенціарної системи Власенко вважає катами та гестапівцями.

До речі

Юлію Тимошенко судить суддя із Тернополя. У складі колегії суддів, яка розглядає апеляційну скаргу Ю.Тимошенко в Апеляційному суді міста Києва, присутня Ольга Юрдига, яка ще цього року була суддею Тернопільського міськрайонного суду, а до цього – начальником відділу в обласній прокуратурі. До Апеляційного суду міста Києва суддя Юрдига переведена постановою Верховної Ради від 17 березня 2011 року.

На Тернопіллі Ольга Юрдига зарекомендувала себе не з найкращого боку. Чимало громадян мають до неї претензії. Постраждалі від неправомірних рішень судді Юрдиги не бояться публікувати свої претензії в мережі Інтернет. Там їх справді чимало. Отож ніякого сумніву не викликає й те, що ще як мінімум одне неправомірне рішення ця суддя винесе. Тепер – у справі Тимошенко.

Усіх, хто постраждав від неправомірних рішень судді О.Юрдиги, закликаємо зголоситися: свої скарги надсилайте на редакційну адресу.

P.S. У ході апеляційного розгляду у справі Тимошенко також вирішується скарга народного депутата України Василя Деревляного щодо незаконного позбавлення його права бути присутнім у судовому засіданні, яке проводив суддя Кирєєв.