Апеляційний суд залишив Юлію Тимошенко двічі заарештованою

Колегія суддів Апеляційного суду Києва під головуванням судді Ольги Єфімової залишила у силі рішення виїзного засідання Шевченківського райсуду про повторний арешт Юлії Тимошенко.

Народні депутати фракції «БЮТ-Батьківщина» під час оголошення рішення почали скандувати «Фашисти!».

Колегія суддів перебувала в нарадчій кімнаті майже три з половиною години.

Рішення Шевченківського суду про повторний арешт не було скасовано, незважаючи на приєднання до матеріалів справи заяви Уповноваженого з прав людини про комплексне порушення прав Юлії Тимошенко під час так званого «виїзного судового засідання» в камері Лук\’янівського СІЗО.

У заяві омбудсмена Ніни Карпачової йшлося про відкриття нею провадження щодо порушення прав екс-прем\’єр-міністра Юлії Тимошенко.

За словами адвоката Сергія Власенка, у заяві омбудсмен зазначила, що законних підстав для повторного взяття під варту Юлії Тимошенко немає, а навпаки йдеться «про брутальне порушення прав людини».

«Під час судового засідання в камері СІЗО, тобто в екстремальних умовах, є брутальне порушення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод щодо публічності розгляду, воно суперечить рішенню Європейського суду з прав людини в подібній справі «Лучанінова проти України» від 9 червня 2011 року, статті 129 Конституції України – тієї статті, яку так полюбляє цей склад суду, – рекомендаціям Європейського суду з питань запобігання катуванням. Все це є обмеженням права на захист, яке може бути розцінене, як нелюдське поводження, тобто звіряче поводження», – процитував текст заяви Сергій Власенко.

Він наголосив, що суддя Шевченківського райсуду Трубніков був ознайомлений з цим документом, в якому зафіксоване масштабне порушення прав Юлії Тимошенко.

Сам Власенко також повідомив колегії суддів апеляційного суду, що він попереджував суддю Трубнікова та всіх присутніх «під час ганебного суду в медсанчастині Лук’янівського СІЗО про те, що вони вчиняють злочин, ухвалюючи завідомо незаконне рішення».

За словами Власенка, рішення апеляційного суду, яким була залишена у силі постанова Шевченківського райсуду Києва про подвійний арешт Юлії Тимошенко, оскарженню не підлягає.
«Цей суд не знайшов порушень закону під час виїзду в слідчий ізолятор, під час слухань біля хворої людини… тому постанова Шевченківського суду від 8 грудня про повторне ув\’язнення Тимошенко, яка є повним абсурдом, визнана законною і залишилась у силі», – сказав він.

«Це не судді – Єфімова, Бець, Коваль – ці три прізвища запам\’ятайте, ці люди охрестили парашне правосуддя в Україні», – заявив Сергій Власенко.
Адвокат також зазначив, що Європейський суд вже прийняв до розгляду скаргу Юлії Тимошенко і надав уряду України термін до 22 березня надати пояснення до поданої скарги.
При цьому Сергій Власенко підкреслив, що керівництво Мін’юсту свідомо розповсюджує брехню про те, що справа Юлії Тимошенко буде слухатись роками в Європейському суді.

«Шиш вам! Заслухають за чотири місяці», – заявив адвокат.