Заява прес-служби ТОО ВО «Батьківщина»

Спростовуючи звинувачення на адресу попереднього складу та керівництва Тернопільської обласної ради (у тому числі представників партії ВО «Батьківщина»), які днями озвучили головний режиссер та режиссер-постановщик тернопільського драмтеатру Олег Мосійчук і Вячеслав Жила щодо (на їх думку) незаконного призначення І.П. Сачка на посаду директора Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка, заявляємо про наступне.

По-перше, призначення директора тернопільського драмтеатру І.П. Сачка відбувалося виключно згідно процедур, диктованих чинним законодавством.

Є певний механізм призначення керівників комунальних організації, закладів, що підпорядковані Тернопільській обласній раді. Відповідне управляння, в даному випадку управління культури Тернопільської ОДА, подає до обласної ради кандидатуру на посаду керівника Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. В подальшому подання розглядає депутатська комісія з питань культури. У випадку про який йдеться, на розгляд депутатської комісії управляння культури ОДА подавало декілька кандидатів. Всі вони проходили погодження профільної депутатської комісії. Лише після цього, ці кандидатури виносили для затвердження сесією обласної ради. З усіх поданих кандидатів, погоджених депутатською комісією, на призначення директором Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка, кандидатура І.П. Сачка була підтримана більшістю депутатського складу під час сесії Тернопільської облради.

По-друге, не мають логіки і слова вельмишановного пана Мосійчука, який стверджує, що особисто бачив, що під час прийняття питання щодо призначення на посаду директора театру І.П. Сачка, в сесійному залі були присутні лише 35 депутатів, практично половина з тих, що проголосували «за». Але ж не секрет, що сесії обласної ради не є закритими таємними заходами. Так і під час голосування за дане питання, 18.12.2008 року в залі засідань сесії Тернопільської обласної ради (як завжди) перебували не лише депутати, запрошені, але й представники засобів масової інформації. Останні ж в свою чергу, побачивши в залі 35 чоловік, а на електронному табло голосів «за» – 62, обов’язково висвітлили б у своїх ЗМІ про таку сенсаційну ситуацію, якби, звичайно, вона мала місце.

Варто зазначити, що відстоюючи не І.П. Сачка на посаді директора Тернопільського обласного державного академічного драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка, а саме законність рішень сесії Тернопільської обласної ради, тодішнім депутатом облради (фракція «Батьківщина) було подано апеляційну скаргу на рішення Тернопільського окружного адміністративного суду. Львівський апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду першої інстанції та залишив в силі прийняті обласною радою рішення, тобто, визнав їх законними. І не лише суд, але й нині діюча Тернопільська обласна рада, коли своїм рішенням затвердила І.П. Сачка на посаді директора тернопільського драмтеатру, також підтвердила, що він дійсно законно був обраний на цю посаду облрадою попереднього скликання.

По-третє, відвертим обманом є слова пана Мосійчука, який твердять про відсутність статуту чи то порушення норм та положень цього документу при прийнятті на посаду директора театру І.П. Сачка. Дивно виглядає той факт, що сам головний режиссер О.П. Мосійчук був призначений на свою посаду за цим же таки статутом, існування якого він сьогодні заперечує.

Правдою ж є те, що заздалегідь до прийняття на посаду директора І.П. Сачка, для нормального функціонування театру, управління культури Тернопільської ОДА підготувало статут Тернопільського обласного державного академічного драматичного театру ім.. Т.Г. Шевченка. Цим статутом було передбачено розділення посади директора та головного режиссера театру. Варто зазначити, що тодішній голова Тернопільської обласної ради декілька разів звертав увагу на формування нової редакції статуту, щоб уникнути на той час і в майбутньому протистоянь та конфліктних ситуацій в театральному колективі. І знову ж дивно звучать звинувачення пана О.П. Мосійчука на адресу керівництва обласної ради попереднього скликання, адже саме завдяки новоприйнятому статуту, він зайняв почесну посаду головного режиссера Тернопільського обласного державного академічного драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка.

На завершення зазначаємо, що партія «Батьківщина» та її представники на місцях ніяким чином не вникали і не хочуть вникати у ті чи інші внутрішні питання колективу тернопільського драматичного театру. І ніколи не опускалися до рівня особистих образ, пліток, наклепів, до чого й закликаємо вельмишановних панів О. Мосійчука та В. Жилу.

Напередодні новорічних та різдвяних свят, бажаємо вищезгаданому панству гідно відпрацьовувати «срібняки», обіцяні  режимом Януковича. А також, більше працювати на благо театру, а не займатися пліткарством та розгортанням конфліктів у колективі театру.

Прес-служба ТОО ВО «Батьківщина»