«ПОЛІПШЕННЯ ЖИТТЯ» … ЗНОВУ ВІДКЛАДАЄТЬСЯ, АЛЕ ЛИШЕ ДЛЯ НАРОДУ

Депутати Кременецької районної ради 11 січня 2012 р. прийняли основний фінансовий документ – бюджет Кременецького району на 2012 рік із дефіцитом у 13 млн. грн..

А це означає, що на таку суму не вистачає коштів на покриття бюджетних потреб. І зокрема – заробітної  плати, розрахунків за енергоносії, придбання медикаментів і т. д. Не має потреби перераховувати необхідні бюджетні напрямки при повній відсутності  на них асигнувань – нинішній бюджет найгірший за останній  період. Те, що вдалося накрити злиденною «бюджетною ковдрою», вихолощене до краю – жодних фінансових преференцій, передбачених законодавством України . А ще щедро обіцяних пустопорожньою балаканиною біло – синьої  регіоналівської  влади « проффесіоналів», сконцентрованих в їх  гучному «Покращимо ваше життя вже сьогодні» . Дарма, що за два роки їх правління вже навіть найбільші оптимісти з тих, чиє життя мало покращитися ще в день інавгурації Президента Януковича, стали песимістами.

Проте складається враження, що той соціально – економічний  стан, в якому опинилася країна за останні два роки, зовсім не хвилює депутатів від владної  Партії регіонів. Бо жодного тобі запитання, жодного сумніву – підняли руки за доведені цифри  чи за будь –який інший проект рішення – і справа зроблена. Добре, що хоч самі, а не як у Верховній Раді України – за  помахом руки однопартійця Чечетова. І якщо, скажімо, для депутатів – керівників така участь у прийнятті рішень прогнозована( бо й керівної посади можна позбутися, та й неприємності через надто пильну увагу відповідних органів можна отримати ),то дивуюся голосуванню  представників дружньої  до Партії  регіонів  команди литвинівців і саме тих, у кого немає  ані керівної посади, ані бізнесу. Лише  є «урізана» вже далі нікуди зарплата сільського фельдшера –  а голосування   в унісон із « регіоналами». Цікаво, не виникає іноді думка, а чи саме це потрібно Україні?  Особливо  при тому, коли біле робиться чорним і навпаки. І головне – робиться  тріумфально – переможно, бо що там тої опозиції! Трохи голосів від « Батьківщини», менше – від « Свободи», і ще менше – від «Фронту змін». Занадто мало для іншого результату. Та  як пише місцева районна  газета «Діалог», яка віднедавна  із громадсько – політичного часопису  перетворилася  у справжній бойовий  «рупор» нинішньої  влади, забувши зовсім про об’єктивність, плюралізм думок, свободу слова –більшість меншості ( це  про депутатів районної ради від опозиційних політичних сил, і перш за все – від « Батьківщини») лише заважає «конструктивній роботі» районного представницького органу влади. Ще б пак!- питання  незручні  ставить, має інший погляд на багато запропонованих владою рішень. Одним словом, суцільного «одобрямсу» через неї  не виходить. А так би було б добре і спокійно – повна політична стабільність! Біло – синя!

Ось так як депутат багато в чому характеризую роботу Кременецької районної ради цього скликання. І не тільки під час проведення  останньої сесії, коли приймався районний бюджет, а в цілому.

А тепер про деякі  показники бюджету на 2012 рік. Хоча на освітню, медичну галузі вони загалом і більші ніж були торік, проте  функціонування  установ цих галузей буде погіршене . Дається взнаки ріст цін, інфляція, інші негативні явища, які буйно розвиваються в суспільстві. Виділені кошти, скажімо, на харчування дітей в школах –  з розрахунку 3.гр.20 коп. на одну дитину . Торік було більше. Або, наприклад,  за суму коштів, яка є в бюджеті на цей рік, – можна буде оздоровити аж…20 дітей. Торік грошей  для цього  було більше. Зменшені порівняно із минулим роком і видатки на соціальний захист , фізичну культуру.. В становище  жебраків переведено цим бюджетом  місцеве самоврядування, за винятком, правда, районної ради. Можна ,зрештою, називати кожну бюджетну галузь, видатки на утримання яких ідуть в розріз із бравіальними коментарями представників влади  про неабиякі показники зростання добробуту  людей і самої держави. Тоді виникає логічне запитання: а куди ж це все дівається? І перевиконання бюджетів, і збільшені поступлення від податків, і зрослі інвестиції. Чому народ бідніє?  Причина  проста і банальна – непомірно зрослі апетити владної команди. Тут і Межигір!я із золотими унітазами, і вертолітні площадки, і бурові установки із мільярдними переплатами за них, і несказанні багатства офшорів. А ще  престижна нерухомість, яхти, літаки,автомобілі , банки і т. д. Державним бюджетом на цей рік знову закладені збільшені кошти на утримання Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, ДУСі, тощо. Народу ж  – урізані соціальні проекти, мізерна  заробітна плата, збільшений пенсійний вік, зрослі тарифи на комунальні послуги і т. д.

До речі, саме через те, що Державний бюджет України, як його охарактеризували , є бюджетом для влади, а не для людей, маємо і такий районний бюджет. Адже 85%  його складової є дотація  першого.

І хоч намагався голова районної ради Гуславський А. А , вже тепер представник  Партії регіонів , переконати присутніх на сесії, що поліпшення все ще попереду, однак тенденції, що намітилися, далекі від оптимізму.  Як прозвучало із інформації  одного із керівників районної податкової служби, торік податківцям з неабиякими потугами вдалося зібрати основного бюджетоутворюючого податку – податку із доходів фізичних осіб – 29 млн.грн. , перевиконавши на 2 млн. грн.. доведене завдання. На цей рік завдання по збору цього  виду податку і на яке розраховані бюджетні  видатки – 36 млн.грн. На жаль, розширення  бази оподаткування  для нього уже вичерпалося. Крім того, 230 тис. грн. податку  район уже втратив від Укртелекому.  Невдовзі це станеться і від Укрпошти ( законодавством передбачено сплату податків за місцем реєстрації юридичної особи ). Можуть виникнути проблеми і з іншими платниками податків. Тому підстав для оптимізму не так вже й багато.

У нинішньому бюджеті єдина структура, яка не відчує погіршення  ,  то це районна  рада, Бо саме для утримання цього органу влади відчутна динаміка   зростання у виділені коштів: із 1146.900 грн. у 2010 р – через більш як 1560694 грн у 2011р  та  до більш як 1млн.923 тис.грн. на 2012 р.  Ріст досить відчутний. І чим не втілення в життя регіоналами  лозунгу про поліпшення іх життя вже сьогодні! Бо левова частка  видатків у структурі заробітної плати  працівників районної ради  якраз і буде  зарплата  із усіма передбаченими обов’язковими та стимулюючими виплатами  для 4=ох осіб апарату- двох керівників, керуючого справами і додатково введеної ще торік посади, яка не передбачена  типовими штатами , заступника керуючого справами. Хоча за попереднього керівництва радою виконавчий апарат справлявся із своїми обов’язками, не маючи у структурі  ні керуючого справами, а тим більше ні його заступника.  Крім того, у цьогорічних  видатках  прийнятні суми і на утримання  службових  автомобілів,  оргтехніку.  Одним словом – криза не для всіх.  Намагання бути скромнішими у видатках  на районну раду минулого скликання  давала можливість спрямовувати кошти на потреби інших  галузей. Це  в межах  800 тис. грн. в порівнянні із нинішнім роком.. Тому якби не було сутужно, але допомагали  Кременецькій міській  раді в утриманні місцевої пожежної частини.  В цьому ж році  пожежна частина на  Бонівці успішно  знищена.  Вишукували резерви і для виплати  оздоровчих  бюджетникам, педагогам знаходили кошти на преміальні перед Днем Учителя, тощо.

Тому при прийнятті рішення про такий  бюджет  2012 року депутати нашої фракції  не голосували  за нього.

Не підтримали депутати від опозиції  також рішення  про прийняття  програми «Про забезпечення  депутатської  діяльності депутатів  Кременецької районної  ради на 2012 рік». Бо  нею передбачено ще додаткове фінансування  для районної ради – на квіти, вітальні листівки, канцелярські товари і навіть на  представницькі видатки.  За мінусом  оплати відрядних  для депутатів, які проживають  не у Кременці, кошторис програми – дещо більше 50 тис. грн..  На перший початок вистачило б для  пожежної частини, яку закрили.  Тим більше, що на всі ці видатки є кошти  у майже 2-ох млн..грн. на загальне утримання ради.  Дана програма  проте була прийнята – голосів від опозиції «проти»  замало у раді цього скликання.

На 168 тис. продекларовано  прийнятим рішенням на цій сесії  можливість отримання  матеріальної допомоги  громадянами  із фонду районної ради.  На 48 тис.грн. зможе надати такої допомоги особисто голова районної ради, ще на 2 тис. кожен із депутатів. Частина депутатів від опозиції пропонувала прийняти дане рішення  після факту передбачення коштів у бюджеті  для  цієї мети, або передбачити вже для цього кошти у бюджеті.  Проте більшість із таким пропозиціями не погодилася.  Тому на даний час є ще одна   порожня обіцянка.

Отож, поліпшення життя вже сьогодні відкладається на завтра. А може, і це найімовірніше, до того часу , поки від влади  відійде команда  «проффесіоналів» Януковича.

С. Федишена, голова депутатської фракції «Батьківщина» у Кременецькій районній  раді, голова районної партійної організації ВО «Батьківщина».