Бюджет Збаразької районної ради… «Не буде гірше – гірше вже нікуди!»

10 січня 2012 року відбулася сесія Збаразької районної ради, на якій розглядався проект бюджету району на 2012 рік. Зі слів начальника фінансового відділу РДА Панасюри Н.П., доведений з Києва проект катастрофічний для району.

Не дивлячись на незначне збільшення бюджету в абсолютній величині всі працівники бюджетної галузі району забезпечені коштами для виплати заробітної плати лише на 10 місяців. Аналогічна ситуація з працівниками сільських рад. Утримання дитсадків профінансовано на 10 місяців. Особливо катастрофічна ситуація в міській раді, фінансування якої зменшено майже у 1,5 рази.

Галузь освіти недоотримала  до потреби 6,5 млн.грн., охорона здоров’я – 3 млн.грн., центр соціального обслуговування – 821 тис грн., культура – 1,2 млн. грн., фізична культура і спорт – 104 тис.грн. Вцілому районний бюджет недофінансовано на 20%. Такого катастрофічного бюджету в районі не пам’ятають.

Такий проект бюджету викликає велике здивування на фоні заяв прем’єра  міністра М.Азарова, що в Україні найвищі темпи росту ВВП і зарплати, в порівнянні з іншими країнами Європи, що нам не потрібні кредити, бо ми маємо великий запас золотовалютних резервів. Виходячи з цього, складається враження, що все м\’ясо з цієї «костомахи», яку нам кинули зверху, обчищено та з’їджено ще десь наверху.

Давайте ж проаналізуємо куди  воно ділося:

Проектна вартість стадіону Олімпійський у Києві близько 2 млрд. гривень – фактична – майже 4,5 млрд. А таких олімпійських об’єктів споруджено по Україні багато. Чому така різниця? Можна тільки здогадуватись…

Витрати на утримання президента держави найвищі у США, на другому місці Росія, а вже на третьому – Україна.

На 400% збільшено фінансування заповідних спеціальних територій, де будуть відпочивати та полювати урядовці.

На 156 % збільшились витрати на утримання Генеральної прокуратури (напевно, нагорода за переслідування опозиції).

На 154 % перевезення вищих посадових осіб.

На 137% утримання внутрішніх військ, які розганяють мітинги.

На 200% утримання апарату пенсійного фонду і це тоді, коли тільки на 10% збільшено пенсію рядовим пенсіонерам, хоча  по  прогнозах  спеціалістів  рівень  інфляції  досягне  10-15 відсотків.

Кошти на медичне обслуговування урядовців, депутатів і членів їх сімей прирівнюються до  коштів виділених на цілу галузь охорони здоров’я.

Значно зросли витрати на утримання судів, апаратів МВС і Міноборони (по  деяких  статях  майже  вдвічі).

5 млрд. гривень уряд залишив під так звані непрозорі бюджетні гарантії, які ніким не контролюються. Деякі статті витрат засекречено так, що навіть депутати Верховної Ради не мають інформації. Наприклад, утримання урядової лікарні Феофанія.

Величезні суми приховано для проведення «чесних» виборів до Верховної Ради (у жовтні 2012 року ми ці гроші побачимо). Не можу не відмітити, що на відміну від світової тенденції до зменшення, доходи українських олігархів постійно ростуть, в декого у 2-3 рази. Незважаючи  на  кризові  явища в  економіці, в Україні з’явились нові мільярдери .

Як сказав М.Азаров: «Нам криза не страшна, ми на кризі заробимо». Судячи з проекту районного бюджету, жителі району в число тих, хто «заробляє» не попадають.

Очевидно, що проект районного бюджету розрахований на нашу рабську психологію: хай буде так , аби гірше не було. Не буде гірше – гірше вже нікуди! Хоч економічні прогнози 2013 року для України невтішні і не виключено що в 2013 ми одержимо вже тільки половину цієї «костомахи».

Виходячи з цього, фракція «Батьківщина» у Збаразькій районній раді  вважає,  що даний проект бюджету  направлений на зубожіння жителів району, збагачення українських олігархів і буде сприяти фальсифікації виборів у Верховну  Раду  в жовтні 2012 року. Тому ми не голосували за його прийняття. Та бюджет  було  прийнято  40-ка  голосами «за», при  необхідних  39-ти. Підтримали  його  фракції  Партії  Регіонів, партія Литвина  і  УНП. Остання,  до  речі,  зрадила  демократичні  сили  ще  на  першій  сесії  районної  ради,  проголосувавши  за  голову і  заступника  районної  ради  від  Партії  Регіонів,  привели  їх  таким  чином  до  влади  у  нашому  районі.

Керівник  депутатської фракції  «Батьківщина» в  Збаразькій  районній раді,

голова Збаразької РО ВО \”Батьківщина\”

Олексій Кондрацький