Євгенія Тимошенко: \”Я борюсь за її життя, це все\”

Дочка української дисидентки Юлії Тимошенко про проблеми у в’язниці та надії на ЄС

Пані Тимошенко, Ваша мати, лідер української опозиції Юлія Тимошенко, внаслідок розкритикованого міжнародною спільнотою показового судового процесу була засуджена минулого жовтня до семи років ув’язнення. Зараз вона перебуває у колонії №54 у Харкові. Як у неї справи?

Коли я її відвідую, кожного разу вона лежить у ліжку, тому що через біль у спині вона не може ні сидіти, ні стояти. Ці проблеми було підтверджено восени за допомогою МРТ. Міністерство охорони здоров’я тоді констатувало, що у неї пошкоджений хребет, і що вона страждає від больового синдрому. 8 січня ми прочитали в газеті, що без відома її захисників її возили на обстеження до лікарні. Тепер міністерство раптом заявляє, що у неї немає больового синдрому, що вона може ходити і займатись гімнастикою. Але це брехня.

Влада заявляє, що стан її здоров’я є «задовільним».

Відео-спостереження у її тюремній камері може довести протилежне. Там можна побачити, як її співкамерниця тягне її до душу, тому що вона боїться, що вона сама не зможе встати. Коли ми попросили дати їй палицю, нам відмовили. Вона не отримує жодної медичної допомоги. У вівторок ми також дізнались, що за чотири дні до того вона на дві години втратила свідомість після того, як їй дали ліки від грипу. Її співкамерниця спробувала привести її до тями, стукала у двері, махала у відеокамеру. Вона кликала по допомогу, але ніхто не прийшов.

Влада переконує, що Тимошенко не втрачала свідомість, а у неї просто було «запаморочення» після того, як вона довго приймала душ. А допомогу їй надали вже через чотири хвилини.

Однак синці на її колінах та ліктях доводять, що вона падала на підлогу. Її співкамерниця також запевняє, що допомога прийшла лише через двадцять хвилин. Вони навіть не вважали за потрібне одразу викликати швидку. Втім, як людина може втратити свідомість після душу? Крім того, вона почувалась цілком нормально, принаймні до того, як їй дали ті ліки.

Ви боїтесь за життя Вашої матері?

Більше, ніж раніше. Зрозуміло, що президент Янукович хоче усунути її з політичного життя.

Ваша мати скаржиться на крововиливи невідомого походження по всьому тілу. При цьому вона відмовляється від проведення аналізу крові. Чому?

Після її незаконного арешту у серпні ми неодноразово вимагали допустити до неї її особистого лікаря. За національним та міжнародним законодавством – це її право. Вона просто не хоче, щоб режим отримав конфіденційну інформацію про стан її здоров’я. Аналізами крові можна маніпулювати.

Крововиливи ще є?

З часу її арешту вони то з’являються, то зникають. Ми не знаємо, чому.

Ви думаєте, що до чого причетна влада?

Так, ми цього побоюємось. Існує багато способів впливу на здоров’я людини.

Віктор Ющенко, який разом з Вашою матір’ю на чолі Помаранчевої революції у 2004 році усунув від влади президента Януковича, у свій час став жертвою загадкового отруєння. Ви про це думали?

Я не хочу це коментувати.

Ваша родина вже колись мала справу з в’язницями режиму. Коли Ваша мама у 2000 році як віце-прем’єр-міністр боролась із корупцією в енергетичному секторі, спочатку за ґрати потрапив її чоловік, а потім вона сама.  Також арештували її свекра, який пізніше пережив напад. Як справи у Вашої родини сьогодні?

Найгірше – це незаконне ув’язнення моєї мами. Ми боїмося за її життя. Крім того, було відновлено давно закриті справи проти мого батька та дідуся, щоб зламати мою маму. Мою тітку викликали у якості свідка.

Ви не боїтесь за себе?

Я не боюсь. Але я знаю, що вони використають будь-яку можливість, щоб тиснути на мою маму.

Ваш батько отримав притулок у Чеській Республіці. Ви залишитесь в Україні?

Я зроблю все, щоб звільнити маму. І я не залишу Україну.

Яка Ваша стратегія?

Ми організовуємо підтримку всередині країни та за кордоном. Рейтинг підтримки моєї мами наразі є кращим, ніж у президента Януковича. Його популярність різко скорочується, а її навпаки – зростає тим більше, чим сильніше на неї тиснуть. Люди розуміють, що сьогодні кожен може потрапити за ґрати без жодних підстав.

Ви ще сподіваєтесь на те, що Януковича ще можна змусити звільнити Юлію Тимошенко, чи ви націлені на зміну режиму?

Перш за все, ми покладаємо надії на Європейський суд з прав людини, який восени прийняв до розгляду справу моєї мами. По-друге, ми сподіваємось на міжнародний тиск. Європа повинна зробити все, щоб завадити цій очевидній спробі фізичного знищення політичного противника.

У Росії сьогодні десятки тисяч людей виходять на вулиці, щоб протестувати проти режиму.

Найпізніше навесні у нас теж може до цього дійти. Люди усвідомлюють, що їхній добробут, їхня свобода опинились у небезпеці. Якщо ж восени опозиція не зможе взяти участь у парламентських виборах, а режим візьметься за фальсифікації, вони зрозуміють, що було знехтувано їхніми фундаментальними правами.

Ви готові очолити людей, як Ваша мама під час Помаранчевої революції?

Ні, я – не політик, і не хочу ним бути. Той, хто приписує мені політичні амбіції, не розуміє мене. Це – спроба дискредитувати мою боротьбу за права моєї мами. Я просто захищаю мою маму. Вона – політик, і одного дня вона має стати президентом України. Вона повинна мати можливість взяти участь у виборах у вільній, демократичній країні. Що ж стосується мене, я не переслідую жодних особистих цілей. Я борюсь за її життя, це все.

Конрад Шуллєр, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 15.01.2012