Василь Деревляний: «Як можна пояснити дії правоохоронців, коли сьогодні на одних накладають чималі штрафи за дрібне порушення правил дорожнього руху, а іншим – пробачають та прикривають корупцію, вбивство та калічення людей?»

Стенограма виступу народного депутата України, голови ТОО ВО «Батьківщина» Василя Деревляного в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення, 16 січня.

\"\"

— Як насправді зараз почувається Юлія Володимирівна, адже всупереч заявам її захисників, представники петанціарної служби стверджують, що проблем зі здоров\’ям у екс-Перм\’єр-міністра немає?

— Я хочу переконливо заявити для усіх жителів нашої області про те, що всі ці представники пенітенціарної служби, медики, які працюють у Харківській колонії, так і у Лукянівському СІЗО – є катами. Адже, виконуючи прямі доручення з Адміністрації президента, вони свідомо погіршують стан здоров’я Юлії Володимирівни, свідомо нищать невинну людину, свідомо говорять неправду про її самопочуття.

Варто зазначити, що практично у перші дні після затримання у нашого лідера на її тілі почали з\’являтися синці. Після уколів, які кололи тюремники, ці синці, за словами Юлії Володимирівни, почали збільшуватися, а стан здоров’я різко погіршуватися. І вже 15 вересня сама Уповноважена з прав людини п.Карпачова, відвідавши Юлію Тимошенко у камері СІЗО, заявила, що Юлія Володимирівна важко хвора. Адже Карпачова, за її ж словами, тоді бачила, що наш лідер не може самостійно пересуватися, виглядає дуже хворобливо і їй важко говорити.

У листопаді, після незалежного обстеження у одній з столичних лікарень, один з провідних нейрохірургів, екс-Міністр охорони здоров\’я пан Поліщук зазначив, що Юлія Володимирівна дійсно є у дуже важкому стані і їй потрібне невідкладне лікування у спеціалізованому медичному закладі. Але всупереч цим медичним висновкам, всупереч вимогам Уповноваженої з прав людини, заяв, прохань та вимог авторитетних представників світової спільноти ця влада не реагує, а продовжує штампувати фальшиві довідки про стан здоров’я Юлії Тимошенко, продовжує знущатися та нищити свого опонента.

Хіба ж не знущанням є те, що напередодні Нового Року, 30 грудня цей режим, порушивши Закон та людяність, етапував Юлію Володимирівну до Харківської колонії. Вони так голосно заявляють про її прекрасне самопочуття, але для етапування їм прийшлося викликали спеціальний автомобіль, щоб транспортувати нашого лідера у лежачому стані, в супроводі медиків.

Так само, 6 січня, після отримання певних уколів від ГРВІ, вона втратила свідомість. Перших 20 хвилин ніхто узагалі не прийшов на допомогу, а потім, понад дві години ці псевдо-медики виводили Юлію Тимошенко з критичного стану. Як такі їх дії можна назвати, окрім як – катування та свідоме нищення людини?!

І от 7 січня в одній з Харківських лікарень було проведено обстеження Юлії Володимирівни, пройшло вже два тижні, а результатів цього обстеження (МРТ, рентгер, комп’ютерна томографія, аналіз крові) досі немає.

А насправді стан здоров\’я Юлії Тимошенко є дуже важким, їй не стає краще, бо ніхто не може перечити волі Банкової та особисто Януковича, який дав вказівку нищити та катувати Юлію Тимошенко.

— Наприкінці минулого тижня ви зареєстрували у Верховній Раді Постанову щодо надання належної медичної допомоги Юлії Тимошенко. Розкажіть детальніше про її зміст та чи підтримає її, на вашу думку, парламент?

— Так, дійсно я особисто та група народних депутатів від нашої фракції були ініціаторами та зареєстрували Постанову в парламенті. До речі, не лише цю Постанову. Наша фракція також запропонувала створити слідчу комісію для розслідування тих обставин, коли наш лідер втратила свідомість, умов перебування та надання медичної допомоги Юлії Тимошенко. Але антиукраїнська регіоналівська більшість відмовилася від створення такої комісії. Вони бояться, що результат роботи цієї комісії покаже реальний стан речей та підтвердить свідоме нищення нашого лідера. До того ж, страшну правду дізнається світова спільнота, якій режим Януковича вже обіцяв закон про декриміналізацію, хороший стан утримання та надання належної медичної допомоги для лідера опозиції України Юлії Тимошенко.

Зігнорувала парламентська більшість і іншу нашу ініціативу – Постанову «Про надання невідкладної медичної допомоги Юлії Тимошенко із залученням іноземних фахівців». А ми в вимагали: «Рекомендувати Міністерству охорони здоров’я України невідкладно за пропозицією Уряду Канади залучити канадських фахівців для надання медичної допомоги Тимошенко Ю.В. та рекомендувати Державній пенітенціарній службі України забезпечити умови для надання медичної допомоги Тимошенко Ю.В. у провідних спеціалізованих медичних закладах…»

Я особисто навіть не можу уявити собі того рівня цинізму представників провладного режиму, який так відверто та ціленаправлено катує передусім невинну жінку.

— На даний час ви є в опозиції, тим не менше, як народному депутатові, вам вдається багато в чому допомогти Тернопільській області та її жителям, що до вас звертаються?

— Так, насправді чинна влада сьогодні робить все для нищення не лише лідера опозиції України Юлії Тимошенко, але й кожного українця (лікаря, вчителя, фермера, афганця, пенсіонера…). Але навіть будучи опозиціонером, мені та нашій партійній організації вдається відстоювати права та інтереси наших громадян.

Спільними зусиллями жителів с. Галущинці та представників «Батьківщини» вдалося вберегти декілька населених пунктів Тернопільщини від екологічного лиха. Днями я отримав відповідь прокуратури на моє депутатське звернення, де йшлося про те, що незаконне рішення Підволочиської РДА щодо відведення земельної ділянки на території Галущинецької сільради (до речі, територія діючого кар’єру) для розміщення полігону твердих побутових відходів, прокуратурою опротестовано. Зараз розглядається у прокуратурі подібне проблемне питання жителів села Струсів Теребовлянського району, які також категорично проти злощасних ініціатив місцевої влади щодо розміщення сміттєзвалищ на території їх населеного пункту.

Ще одне з останніх моїх депутатських звернень та запитів у стінах Верховної Ради України стосується заборгованості заробітних плат вчителям та інших працівників бюджетних установ Тернопільської області. Голова ОДА Хоптян та прокурор області лише після моїх депутатських звернень починають займатися боргом Уряду по заробітній платі перед вчителями, лікарями та іншими бюджетниками Тернопільської області, який вже становить 21 млн. грн.

В останньому моєму запиті та зверненні йдеться щодо об\’єктивного розслідування ДТП за участю автомобіля голови Тернопільської ОДА і його особисто. Сьогодні для кожного жителя області є все більш очевидною причетність високопосадовців краю до цією страшної ДТП, до смерті та травмування людей. Ми бачили як забрехався під час прес-конференції Хоптян, виправдовуючись та намагаючись відсторонитися від цієї автокатастрофи, заявляючи, що ОДА розірвала договір оренди автомобіля 26 грудня. Але під час сесії Тернопільської облради, ми почули коментарі свідків, а зокрема депутата Тернопільської обласної ради Хомінця, який наголосив, що бачив губернатора на ярмарку, 31 грудня в день аварії на цьому ж автомобілі, який саме скоїв ДТП.

Сам Хоптян під час прес-конференції підтвердив, що розпочав святкування Нового Року з головами РДА у ресторані «Хутір», а в мене є точна інформація, що це святкування після «Хутора» продовжилося ще у одному з ресторанів Скалата. І після усіх цих святкувань, вочевидь у нетверезому стані губернатор сідає за кермо, їде в Чемеровецький район, де його бачили місцеві жителі після 19 години, а після цього ще, наче б то, встигає доїхати до Києва і там зустрічати Новий Рік. Ну це просто нереальний маршрут…

Щоб допомогти встановити справедливість, зокрема стосовно умов використання автомобіля Toyota Land Cruiser ВО 5555 АР Тернопільською ОДА, направив депутатське звернення до Управління СБУ в Тернопільській області. Я поцікавився, чи проводився тендер на оренду цього автомобіля та як і чи розраховувалися в ОДА за користуванням авто, що скоїло смертельне ДТП. Розглянувши моє депутатське звернення в надзвичайно короткі строки, виконуючий обов’язки начальника Управління СБУ в Тернопільській області В.Іванюк повідомив, що СБУ не займається цим питанням. У СБУ повідомили, що в Тернопільській області відсутні будь-які документи щодо легкового автомобіля Toyota Land Cruiser ВО 5555 АР, та щодо його використання Тернопільською ОДА. Але як таке можливо? Такі дії Служби безпеки є незрозумілими, оскільки спецслужба нехтує своїми прямими обов’язками і фактично «прикриває» пряму корупцію губернатора Хоптяна!

Як можна пояснити такі дії правоохоронців, коли сьогодні на одних накладають чималі штрафи за дрібне порушення правил дорожнього руху, а іншим – пробачають та прикривають корупцію, вбивство та калічення людей.

Вчора вони знайшли одного обвинуваченого, сьогодні іншого, завтра ще когось знайдуть, на кого повісити цю автокатастрофу, щоб лише не відповідав Хоптян. Я такого не можу зрозуміти та допустити, адже не залежно чи він губернатор та голова провладної Партії регіонів в області, він має згідно Закону відповідати за свої дії. І я все робитиму для того, щоб відстояти справедливість.