Василь Деревляний в ефірі телеканалу ZIK розповів про «хворобу» виконавчої влади на Тернопіллі і не тільки… ВІДЕО

Після вчорашньої телепередачі «Хто тут живе?» на телеканалі ZIK, головним персонажем, якої мав виступити губернатор Тернопільської області Валентин Хоптян, наприкінці ефіру самі ж телеглядачі у своїх коментарях зробили висновок: «…Людина, яка ні в чому не винна і нічого не приховує не буде уникати спілкування з журналістами, а тим більше чудової можливості виправдати себе у такій телепрограмі. Висновок один Хоптян – винний…».

Попри відсутність головного героя, журналісти висвітлили заздалегідь підготовані факти та розслідування стосовно життя та діяльності тернопільського губернатора. До тем обговорення долучилися запрошені експерти.

В ролі експерта народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний передусім розповів про «хворобу» виконавчої гілки влади на Тернопільщині, а саме – земельний дерибан.

«Сьогодні їм (представникам влади) вже замало один – два гектари, вони розкрадають землі краю сотнями гектарів. І дивно, що сьогодні голова Тернопільської ОДА каже, що хтось підриває його авторитет, бо такими діями він та його близьке оточення самі собі його підривають та псують. А потім ще й прикривають свої корупційні дії», – зазначив народний депутат.

За його словами, наймаштабнішими корупційними оборудками відзначилися підопічні Хоптяна: керівництво Заліщицької, Борщівської, Лановецької, Кремецької, Зборівської та Підволочиської РДА.

«З приводу усіх мені відомих фактів корупції посадовців, я готував та направляв депутатські звернення до правоохоронних структур, до Президента, Прем’єр-міністра, але всі ці звернення зупиняються і блокуються у прокуратурі та інших місцевих силових структурах. Так, у Лановецькому районі голова РДА виділив по два гектари землі найближчим родичам та своїм заступникам. Його колега, також представник Партії регіонів – голова Кременцької РДА виділяє землю біля Почаєва дідусеві та бабусі, які проживають у Чортківському районі. Цьому дерибану наслідував і голова Зборівської райдержадміністрації…», – розповів Василь Деревляний.

Та присутніх в студії дійсно вразило останнє так зване виділення землі у Заліщицькому районі.

«Менеджер з продаж у Київській та Чернігівській областях підприємства ТОВ «Агро Сем» Звягінцев Ігор Валерійович, розпорядженнями Заліщицької РДА, отримує 230 га. землі. Ось так сотнями гектарів роздається представниками діючої влади земля Тернопільської області. Разом з цим можновладці нехтують інтересами та правами жителів області, які мають першочергове право на ці землі. Я маю на увазі жителів сіл та селищ – вчителів, лікарів, чорнобильців, афганців, репресованих, які під час розпаювання не отримали земельного наділа, а також місцевих, які мають сили та бажання обробляти та працювати на цій землі», – переконаний голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

Щодо автобіографії голови Тернопільської ОДА, Василь Тимофійович розповів цікаву інформацію про те, що по житті Хоптяна «веде» заступник президентської адміністрації, такий собі пан Скубашевський.

«Я його називаю «батьком» Хоптяна. Дуже часто під час неофіційних застіль, які Хоптян дуже полюбляє, він часто хвалиться про те, щоб він не зробив, йому за це нічого не буде, адже в нього в столиці є дуже надійне прикриття. Мені про це розповідають люди, які неодноразово чули подібні речі. І дійсно, що б наш губернатор не зробив корупційного, злочинного, він завжди виходить сухим із води. В Адміністрації всі гострі кути згладжує Скубашевський», – наголосив політик.

Варто зазначити, що згодом, після обговорення цього питання в студію зателефонував чоловік, назвався жителем Києва і фактично підтвердив зв\’язок Хоптяна з Скубашевським та зазначив, що Хоптян «цілі чемодани» возить до столиці саме заступнику Глави Адміністрації Президента Скубашевському.

Що ж стосується проживання пана Хоптяна у с. Кам’янки Підволочиського району, то як журналісти телеканалу ZIK, так і присутні експерти зійшлись у думці про те, що таке гостювання та проживання губернатора обійшлося дуже дорого для жителів декількох сіл Підволочиського району.

«Я хочу сказати, що у квітні 2011 року до мене як народного депутата за захистом звернулися понад 50 чоловік – жителів Кам’янок. Приводом для цього стало те, що напередодні близько 150 жителів згідно закону та своїх прав звернулися до райадміністрації з проханням надати їм по два гектари землі (з земель запасу, виведених за межі несених пунктів) для ведення селянського господарства. Але у Підволочиській районні адміністрації людям відмовили, пояснюючи тим, що всі ці 190 га. вже знайшли свого орендаря. Який за дивним збігом є саме тим підприємцем Глушком, в домі якого проживає гебурнатор Хоптян.

До теми, хочу повернутися у 2004 рік, це особливо цікаво жителям Львівщини, адже йдеться про екс-голову Львівської ОДА Цимбалюка. Отож, у 2004 році саме Цимбалюк, будучи губернатором Тернопільщини вивів 55 тисяч гектарів землі за межі населених пунктів, а згідно Закону, землі в такому статусі набагато легше прихватизувати», – наголосив народний депутат.

Згодом, після обговорення цього питання в студію зателефонував сам підприємець Глушко. Захищаючи себе, свого проживальця – Хоптяна, Глушко нахабно та неаргументовано почав звинувачувати Василя Деревляного, вочевидь за те, що народний депутат не побоявся говорити правди. В той же час, на уточнюючі запитання ведучого, щодо того як розраховується губернатор за проживання у Глушка, та на яких підставах саме він одноосібно отримав такий великий земельний наділ, горе-підприємець так і не дав однозначної відповіді. Не відповів він також на твердження журналіста про те, що за один день Підволочиською РДА було видано ще чотири розпорядження про виділення землі п. Глушку в інших – довколишніх селах.

Наступне питання телепередачі, стосувалося нашумілої ініціативи тернопільського губернатора, щодо закупівлі (за кошти підприємців) плазмових телевізорів. Василь Деревляний зазначив, що не лише плазмами обмежилося так зване виконання передвиборчої програми Партії регіонів на Тернопільщині.

«Підприємців збирали у райдержадміністраціях і змушували їх здавати гроші на плазмові телевізори, освітлення в селах та селищах, в іншому випадку погрожували прискіпливими перевіряючими органами. Варто зазначити, що підприємці і так часто допомагають своїм краянам, не рідко за власні кошти проводять благоустрій населених пунктів, ті чи інші ремонтні роботи бюджетних установ (шкіл, дит. садків, клубів), спорудження та ремонт церков, але примусово фінансувати піар-акції губернатора… І в кінці року губернатор гучно хвалиться заслугами ОДА та РДА, які вручили школам 800 телевізорів, освітлили стільки-то сіл, а про участь підприємців ніхто й не згадує. Ну, що ж тут скажеш… зверхність та нахабство не має меж», – зазначив голова ТОО ВО «Батьківщина».

«Мало того, самі ж директори шкіл у нештатній розмові зізнаються, що сільські школи потребують передусім коштів на побудову та (чи) утеплення туалетів, заміну чи ремонт вікон, дверей, покрівлі. Плазмові телевізори не є першою необхідністю, мало того, вони є ще й клопотом. Щоб вберегти дорогий презент від крадіжки, директори шкіл змушені щодня носити його додому», – розповів цікаві подробиці Василь Деревляний.

Під час прямого ефіру на електронну пошту телеканалу надходило чимало цікавих коментарів телеглядачів, деякі з них ведучий озвучував. У одному з них йшлося про те, що Хоптян змушує керівників управлінь збирати у сільгоспвиробників «продуктові пакунки», які губернатор від свого імені вручає малозабезпеченим. Але не лише це вимагають у фермерів та сільгоспвиробників Тернопільщини підопічні Хоптяна.

Так, за словами Василя Деревляного, їх зобов’язують на спеціальностворений рахунок, здавати по 50 гривень за кожен гектар землі, що вони обробляють. До слова, цю інформацію, після депутатського звернення народного депутата підтвердило СБУ області.

Чимало часу та уваги під час підготовки телепередачі журналісти телеканалу приділили і резонансному ДПТ за участі автомобіля губернатора, яке забрало життя людини.

Варто зазначити, що чергове журналістське розслідування підтвердило причетність і самого губернатора до автокатастрофи.

«Найгірше, що трапилося це навіть не брехня Хоптяна та правоохоронних структур, що його прикривають, це навіть не те, що вже вдруге змінюють підставну особу, на яку «вішають» це ДТП. Найстрашніше те, що скоївши страшну аварію, невинних людей покинули взимку ввечері посеред дороги помирати. І згодом, сім’ям потерпілих не лише не надали допомоги, але й не принесли вибачень за скоєне. Мало того, сьогодні над свідками – сусідами Хоптянів у с. Вікторівка чиниться тиск, людей лякають реальними погрозами», – резюмував народний депутат.

Окрім очевидних висновків, до яких привело обговорення в студії, як у ведучого, журналістів телеканалу, присутніх експертів, а також телеглядачів до губернатора Тернопільщини залишилися ще дуже багато запитань. Але, мабуть, найважливіше, щоб пан Хоптян розшукав у собі мужність і передусім знайшов відповіді та діалог зі своєю совістю…

P.S. Повтор телепередачі на телеканалі ZIK відбудеться між 10 та 11 годинами дня, у суботу, 4 лютого.