Василь Деревляний: «Борімося за найсвятіше …, без чого неможливе існування нації»

Представники традиційних українських церков (УГКЦ, УАПЦ, УПЦ Київського патріархату), опозиційні політичні сили, громадські рухи та організації, жителі області під час громадських слухань, 2 лютого виступили на захист українських святинь.

«Вже вдруге нахабно та безцеремонно чинний антиукраїнський режим намагається вчинити диверсію. З «барської руки» за безцінь вони хочуть продати, а точніше передати у вічне користування Почаївську Лавру та інші історико-духовні святині всього українського народу Московському патріархату», – наголосив під час свого виступу на громадських слухання народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

\"\"

Він зазначив, що під час першої спроби приватизації святині, він особисто як народний депутат робив все, щоб не допустити цього.

«З приводу попереднього законопроекту я виступав з трибуни Верховної Ради, направляв депутатські звернення до Генпрокуратури України. Я зробив все для , того, щоб цей законопроект не пройшов погодження профільної депутатської комісії з питань культури та духовності, до якої я входжу. На щастя, тоді вдалося відвоювати українську святиню, але на цьому правлячий режим Януковича, який не має жодної поваги до традиційних український церков, не зупинився”, – констатував народний депутат.

\"\"

За його словами, партія «Батьківщина» та він особисто робитиме все, щоб не допустити прийняття законопроекту, через який Україна може втратити Києво-Печерську та Почаївську Лаври, але для впевненої перемоги потрібне єднання. Також, Василь Деревляний запропонував, щоб сесії усіх рад: обласної, районної, міської, селищної підтримали звернення, прийняте на громадських слуханнях.

«Наше завдання об’єднуватися від обласного центру до найменшого села, ставати пліч о пліч та впевнено йти до боротьби. Боротися за найсвятіше: за духовність, релігію, мову, історичну справедливість, культуру, українські святині, адже без цього існування нації неможливе», – резюмував політик.

\"\"

Варто зазначити, що під час обговорення, представник партії «Батьківщина», член бюро Тернопільської районної організації ВО «Батьківщина» Василь Івасечко вніс пропозицію, яку оплесками підтримав зал. Зокрема йшлося про те, щоб прийняте звернення було зачитане після недільних літургій у всіх традиційних українських церквах.

До вашої уваги звернення, одноголосно підтримане та затверджене під час громадських слухань, 2 лютого:

Президенту України

Януковичу В.Ф.

Голові Верховної Ради України Литвину В.М.

Прем’єр-міністру України

Азарову М.Я.

ЗВЕРНЕННЯ

щодо недопущення прийняття Закону України

Громадськість Тернопільщини вкрай стурбована поданим до Верховної Ради України законопроектом (реєстраційний №9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об\’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)». Згідно із прикінцевими положеннями цього законопроекту пропонується: Кабінету міністрів України у тримісячний строк вирішити відповідно до закону питання стосовно передачі об’єктів, розташованих у Кременецькому районі, Свято-Богоявленському жіночому монастирю Тернопільської єпархії і Почаївській Свято-Успенській Лаврі Української православної церкви (Московського патріархату) без права відчуження та зміни призначення переданих об\’єктів.

Вважаємо, що законопроект є прямим зазіханням на духовну святиню української нації, продовженням тотального наступу на українське православ’я та намаганням русифікації українського народу з допомогою московської церкви.Адже Почаївська лавра з часу заснування була осередком православ’я – українського православ’я. Сьогодні це молитовне місце, яке було під багаторічною окупацією комісарами «русского міра», цілеспрямовано перетворюється в осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні,  розбрату та протистояння на Тернопільщині.

Подання законопроекту «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (щодо виключення з Переліку будівель Почаївської лаври) завершилося провалом.  Вагому роль у справі захисту Почаївської лаври відіграла громадськість Тернопільщини й України загалом, а також мас-медіа. Тепер, задурманюючи українцям голови новими розважальними шоу по телебаченню, скандалами навколо можливості здачі в оренду Росії української газотранспортної системи, новими обіцянками про «покращення життя», влада має намір реалізувати свій задум. Ініціатори законопроекту — регіонали, комуністи і «тушки» — знову почали говорити про «відновлення історичної справедливості». Хоча вони раптом забули, що справедливість повинна існувати насамперед для української церкви, а не московської. Такі жести добре показують релігійні уподобання владної верхівки та нівелюють ідею створення єдиної помісної української церкви, яка б об’єднала державу. Ще раз наголошуємо: наша позиція однозначна – українські святині повинні належати українському народу!

Хочемо нагадати, що 29 травня 2001 року Кабінет Міністрів України  відніс комплекс пам’яток культурної спадщини у містах Кременці та Почаєві до відання Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Відтак, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України  у 2002 році усі пам’ятки були передані зі спільної власності територіальних громад сіл та міст Кременецького району у державну власність з віднесенням до сфери управління Держбуду України.

У липні 2003 року згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України споруди Почаївської лаври були вилучені зі складу заповідника, а в грудні того ж року відбулася передача комплексу споруд лаври у безкоштовне користування представникам Української православної церкви Московського патріархату.

Про негативні наслідки такого рішення депутати Тернопільської обласної ради говорили неодноразово. Так, на двадцять четвертій сесії Тернопільської обласної ради прийнято рішення від 27 серпня 2009 року №745 «Про створення тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаєві УПЦ Московського патріархату, а також щодо дотримання земельного і міграційного законодавства». Комісія виявила численні порушення законодавства України. Натомість – жодної реакції зі сторони правоохоронних органів та владних структур.

Також Тернопільська обласна рада прийняла звернення щодо відміни рішення про передачу святині Московському патріархату та щодо повернення комплексу будівель Почаївської лаври до сфери відповідальності державного заповідника. Жоден з президентів та прем’єр-міністрів також не відреагував. Центральні органи влади відверто ігнорують позицію та громадську думку мешканців Тернопілля. Під час візиту Президента України Януковича В.Ф. до Почаєва у січні 2011 року голова Тернопільської обласної ради особисто передав Президенту України усі рішення та звернення, які приймали депутати Тернопільської обласної ради щодо Почаївської лаври. Однак, і це залишилося поза увагою.

З огляду на зазначене ми вимагаємо:

1. Скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року про вилучення Лаври із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та повернути Почаївську лавру до складу цього заповідника.

2. Терміново вжити рішучих заходів щодо недопущення прийняття запропонованого проекту Закону України (реєстраційний №9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об\’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

Прийнято на зборах громадськості Тернопільщини

2 лютого 2012 року