Микола Томенко: Юлія Тимошенко залишається ключовим політичним гравцем в Україні

У понеділок, 6 лютого під час брифінгу після Погоджувальної ради Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко розповів про плани опозиції на перший пленарний тиждень нової сесії.

Микола Томенко повідомив, що в першу чергу для опозиції є важливим виконання принципового документу – Резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо України.

«Для нас надзвичайно важливо, щоби Парламент реагував на такі документи», – наголосив політик. Він нагадав, що Резолюція ПАРЕ із 18 пунктів містить три пункти, які прямо стосуються Юлії Тимошенко і п’ять пунктів, які прямо стосуються переслідувань політичної опозиції в Україні.

«Тобто із 18 статей – 8 стосуються політичних переслідувань і незаконних дій влади стосовно Ю. Тимошенко, Ю. Луценка, В. Іващенка та інших», – наголосив він.

«Переконаний, що владі рано списувати Ю.Тимошенко з числа впливових політичних гравців», – наголосив М.Томенко. Він додав, що так само і деяким колишнім опозиціонерам, які вирішили вийти з БЮТ та створити свої партії, варто нагадати, що «Ю. Тимошенко серед політичних гравців сьогодні є найвпливовішою в Україні, оскільки з точки зору зовнішньої політики саме по оцінці влади до неї визначають ставлення до України».

«Тому, не зважаючи на те, що Ю. Тимошенко посадили в тюрму, вона залишається ключовим політичним гравцем на відміну від тих, кого посадили в Уряд та Адміністрацію Президента», – підкреслив він.

Заступник Голови Парламенту повідомив, що Комітет закордонних справ розгляне це питання, а опозиція вимагатиме, щоби план дій Верховної Ради стосовно виконання Резолюції ПАРЕ був проголосований і виконувався.

Віце-спікер нагадав, що 18 пункт Резолюції чітко говорить, що у випадку, якщо Україна не виконає дані резолюції, то «це викличе серйозні питання щодо відданості влади принципам демократії та верховенства права, що має потягнути за собою належну реакцію з боку Асамблеї. Тому Асамблея закликає Моніторинговий комітет уважно слідкувати за ситуацією та запропонувати будь-які наступні дії відповідно до ситуації, включаючи розгляд можливості застосування санкцій, якщо вимоги Асамблеї не буде виконано».

«Ми не хочемо, щоби стосовно України застосовувалися санкції і хочемо щоб документи ПАРЕ виконувалися і парламентом, і президентом», – підсумував М. Томенко.

Прес-служба М. Томенка