Заява фракції «БЮТ-Батьківщина» стосовно запланованої діючим режимом передачі духовних святинь українського народу одній з релігійних конфесій

Виголошена з трибуни парламенту 9 лютого народним депутатом України Володимиром Яворівським
(стенограма виступу)

Шановні народні депутати! Шановні виборці! Я уповноважений Блоком Юлії Тимошенко зробити цю заяву і донести нашу позицію до громадян України.

В Україні відбувається дуже активна і брутальна зачистка культурного та духовного поля. Але те, що пропонується зараз, виходить уже за будь-які рамки. Про що йдеться? Група, – язик не повертається сказати, що це народні депутати, але статус у них саме такий, – група провокаторів, інакше їх назвати не можу, куди входять і представники «регіонів», їх троє, але куди входять також і литвинівці, і комуністи, і там навіть є сьогодні найвідоміша в Україні людина, вчора це ще був сірий депутат, про якого майже ніхто не знав, сьогодні ж це – найвідоміша людина – Рибаков. Я думаю, що нормальна, совісна людина склала б сьогодні мандат і виїхала б, і попросила б притулку у Буркіна-Фасо або в Уганді десь, а не сиділа б тут у нас, у парламенті.

Так от, ідеться про те, що група цих депутатів внесла провокаційний, інакше не назвеш, законопроект, у якому хочуть найбільші наші національні памʼятки – Києво-Печерську Лавру, Почаївську Лавру, Феодосійський храм у Києві, інші храми – вилучити із власності народу. Ви собі уявляєте – це крадіжка віку, в українського народу хочуть викрасти це все і передати одному єдиному патріархату.

Я ось із цієї трибуни від БЮТу кажу: навіть якби це хотіли передати Київському патріархату чи таким же патріотичним греко-католикам, чи навіть нашим автокефалістам, ми теж були б проти. Хто дав право все це забирати? Це колосальний перелік, десь майже 200 об’єктів, які будуть передані Московському патріархату. Скажіть будь ласка, то за нашою найбільшою святинею, Києво-Печерською Лаврою, буде доглядати Московський патріархат, духовний центр якого перебуває за межами України?

Через те сьогодні вже піднялося Тернопілля, піднімається Хмельниччина, підніметься український народ. Зніміть цей законопроект, ми не дамо вам здійснити найганебнішу, найстрашнішу крадіжку віку – викрасти в українського народу ці пам’ятки, ми цього вам ніяк не дозволимо.

Я переконаний в тому, що автори посилаються на те, що Президент видав указ і виконує наші зобов’язання перед Радою Європи. Та хай він виконає найостанніші наші вимоги – випустити Юлію Тимошенко, зняти це все, хай він це виконає, а не виконує передачу майна.

Через те ще раз кажу: вам не вдасться цього зробити, ми піднімемо український народ і не віддамо вам у приватну власність наші українські святині!