Василь Деревляний вкотре виступив у парламенті на захист духовних святинь українського народу

Стенограма виступу народного депутата України на пленарному засіданні сесії Верховної Ради 10 лютого

Шановні жителі України! Шановні народні депутати!

Громадськість Тернопільщини вкрай стурбована поданим до Верховної Ради України законопроектом (реєстраційний №9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об\’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

Згідно прикінцевих положень цього законопроекту пропонується: Кабінету Міністрів України у тримісячний строк вирішити відповідно до закону питання стосовно передачі об’єктів, розташованих у Кременецькому районі Свято-Богоявленського жіночого монастиря Тернопільської єпархії, Почаївської Свято-Успенської Лаври, Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Українській православній церкві (Московського патріархату) без права відчуження та зміни призначення переданих об\’єктів.

Такі жести більшості у ВР добре показують релігійні уподобання владної верхівки та нівелюють ідею створення єдиної помісної української церкви, яка б об’єднала державу.

Ще раз наголошую: наша позиція однозначна – українські святині повинні належати українському народу!

\"\"

Вважаємо, що законопроект є прямим зазіханням на духовні святині української нації, продовженням тотального наступу на українське православ’я та намаганням русифікації українського народу з допомогою московської церкви.

Хочу нагадати, що 29 травня 2001 року Кабінет Міністрів України відніс комплекс пам’яток культурної спадщини у містах Кременці та Почаєві до відання Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

Слід особливо наголосити, що Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та фракція «БЮТ-Батківщина» у Верховній Раді, виступають активними захисниками принципу рівності всіх церков в Україні.

На нашу думку, держава повинна реалізовувати вкрай виважену політику у такій чутливій сфері – як сфера міжконфесійних відносин, аби не порушувати хитку міжконфесійну злагоду.

Хочу нагадати нині діючому Президенту, керівникам силових структур, голові ОДА Хоптяну, який підтримує приватизацію Почаївської лаври, що на території області 82,9% це релігійні конфесії українських традиційних церков (УГКЦ, УПЦ КП, УАПЦ) і лише 10,5 % конфесії УПЦ МП.

І хочу ще раз наголосити з цієї трибуни, що Почаївська лавра з часу заснування була духовним осередком української нації.

І закликаю до вжиття невідкладних заходів по недопущенню приватизації українських святинь – Києво-Печерської та Почаївської лаври.

З огляду на зазначене ми вимагаємо:

1. Скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року про вилучення Лаври із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та повернути Почаївську лавру до складу цього заповідника.

2. Терміново вжити рішучих заходів щодо недопущення прийняття запропонованого проекту Закону України (реєстраційний № 9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об\’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

Дякую.