Василь Деревляний: «Антиукраїнські дії влади спрямовані на зубожіння українського народу, нищення Юлії Тимошенко та грандіозне самозбагачення»

Інтерв’ю народного депутата України, голови ТОО ВО «Батьківщина» Василя Деревляного в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення, 14 лютого 2012 року.

– Доброго дня Василю Тимофійович. Як ви розцінюєте соціально-економічну та політичну ситуацію на даний час в країні?

– Христос Рождається! Вже вкотре у цій студії я акцентую увагу телеглядачів на тих антинародних, антиукраїнських діях влади, які спрямовані на зубожіння українського народу, нищення Юлії Тимошенко та грандіозне самозбагачення. Щодня лише загострюється процес руйнації української нації, запущений чинною владою, брехня президента та його представників на місцях, фізичне нищення опозиції, а особливо нашого лідера Юлії Тимошенко. Сьогодні (14 лютого) до неї допустили іноземних медичних фахівців. Допустили після наших численних вимог, наполягань представників євроспільноти, після шестигодинного утримання у стінах Харківської в’язниці (в кабінеті начальника колонії) іноземних медиків. Варто зазначити, що перед її оглядом іноземні фахівці акцентували увагу та тому, що у стінах колонії вони зможуть провести лише поверхневий огляд, адже для встановлення точного діагнозу необхідними є результати аналізів, МРТ, комп’ютерної томографії.

Я хочу наголосити на тому, що жодної доброї волі Президента Януковича на допомогу Юлії Тимошенко, про що він так карколомно заявляв при зустрічі з Хіларі Клінтон, не було. Радше це був його вимушений крок, зумовлений нашими Постановами у Верховній Раді, численними зверненнями, вимогами провідних політиків світу, представників США, країн Європи.

Говорять на публіку одне, а поза очі, за вказівки вищого керівництва держави, Юлію Володимирівну фактично катували. За словами Генпрокурора, Юлію Тимошенко було оглянуто медичними фахівцями 203 рази. Але скажіть, що ж це за такі медики, які стільки разів оглянувши, не поставили точного, однозначного діагнозу та не надають допомоги хворій, а під диктовку Банкової пишуть липові довідки? У Лук’янівському СІЗО після уколів в Юлії Володимирівни почали з’являтися та збільшуватися гематоми на тілі. У Харківській колонії після вакцини від ГРВІ наш лідер знепритомніла, але ніхто з тамтешніх медиків довго не поспішав надати їм медичну допомогу.

Так, цей правлячий режим дійсно намагається знищити Юлію Тимошенко, але їм це не вдасться зробити. Ми цього не дозволимо!

– Перейдемо до обласних проблем. Зокрема до питання, яке було підняте під час нещодавніх громадських слухань щодо законопроекту про передачу суб’єктів культурної спадщини релігійній організації.

– Я хочу сказати, що цим питанням я займаюся як в парламентському комітеті з питань культури та духовності, так і тут на місцевому рівні. Суть проблеми полягає в тому, що згідно прикінцевих положень цього законопроекту пропонується: Кабінету Міністрів України у тримісячний строк вирішити відповідно до закону питання стосовно передачі об’єктів, розташованих у Кременецькому районі Свято-Богоявленського жіночого монастиря Тернопільської єпархії, Почаївської Свято-Успенської Лаври, Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Українській православній церкві (Московського патріархату) без права відчуження та зміни призначення переданих об\’єктів. Такі жести більшості у ВР добре показують релігійні уподобання владної верхівки та нівелюють ідею створення єдиної помісної української церкви, яка б об’єднала державу. Окрім того виникає питання до представників влади, чому Почаївська Лавра – духовна святиня української нації, надбання Тернопільщини має належати саме Московському патріархату. Адже в нашій області понад 83% жителів є вірними українських традиційних церков (УГКЦ, УПЦ та УАПЦ Київського патріархатів) і лише близько 10% – УПЦ Московського патріархату.

Я ще раз наголошую: позиція партії «Батьківщина» однозначна – українські святині повинні належати українському народу!

У травні 2001 року Кабінет Міністрів України відніс комплекс пам’яток культурної спадщини у містах Кременці та Почаєві до відання Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Але у 2003 році Почаївську Лавру було виведено з цього заповідника і це велика помилка. Тому під час свого виступу у стінах парламенту, 10 лютого я назвав дві вимоги громадськості тернопільщини, Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності та парламентської фракції «БЮТ-Батківщина»:

1. Скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року про вилучення Лаври із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та повернути Почаївську лавру до складу цього заповідника.

2. Терміново вжити рішучих заходів щодо недопущення прийняття запропонованого проекту Закону України (реєстраційний № 9690 від 12 січня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об\’єктів культурної спадщини релігійним організаціям)».

На місцевому рівні мене дивує пасивна позиці голови ОДА, яких першим мав би виступити на захист духовної святині краю. Але ні, він лише виконує вказівки Януковича. У 2010 році віддав Московському патріархату церкву в Шумському районі (с. Мала Яловиця), у 2011 р. знову Московському – в Кременецькому районі (збудовану у с. Бакоти в 1913 році).

Неналежними також є дії окремих так званих опозиційних політиків, які замість того, щоб спільно боротися проти злощасних ініціатив влади займаються популізмом та «перетягують на себе» загальні ініціативи та дії. Від себе хочу додати, що я особисто та наша політична сила надалі робитимемо все для недопущення приватизації Почаївської Лаври. І лише спільними зусиллями опозиційних політичних сил, народних депутатів, представників влади, українських традиційних церков, громадськості нам вдасться не допустити цих провокативних, грабіжницьких дій правлячого режиму.

Духовні святині мають належати українській нації.

– Які з соціально-економічних проблем області ви б виділили?

– Найболючішим питанням нашого краю на сьогодні залишається розкрадання земель, корупція представників виконавчої влади в області. Голова Борщівської РДА Чепесюк «попався» на хабарі за виділення землі. Перший заступник голови Підволочиської РДА (ставленик діючого голови ОДА Хоптяна), керівник земельного управління у Чортківському районі – також «підловили» на отриманні хабарів за роздачу землі.

Вражаючих масштабів сьогодні набрала кількість гектарів, розданих виконавчою владою, тобто представниками Януковича на місцях. Так, на початку року головою, чи то першим заступником голови Заліщицької РДА за декілька днів роздано 504 гектарів землі району. Це просто тотальний грабунок. Варто зазначити, що 230 га. віддано менеджеру з маркетингу, який проживає у м. Києві. Я просто не повірю, що жителі Заліщицького району, а особливо фермери відмовились би від наділів на своїй рідній землі. До того ж є ще значна кількість представників соціальної сфери в селах району (вчителі, лікарі), репресовані, які не отримали землі під час розпаювання, а мають на неї першочергове законне право. Ще у 2004 році розпорядженням Цимбалюка (тодішнім головою ОДА) було виведено за межі населених пунктів понад 55 тисяч гектарів землі в області (виділенням цієї землі згідно закону розпоряджаються голови РДА). То ж, будь ласка, роздайте цю землю місцевим – корінному населенню! Але ж ні, продовжується тотальний дерибан…

Сьогодні, не зважаючи на позицію громадськості, ігноруючи законодавство та здоровий глузд виконавча влада зробила вже декілька спроб так званого вирішення сміттєвої проблеми області. Так, у с. Галущинці Підволочиського району, с. Ванджулів Лановецького нам спільно з місцевою громадою вдалося не допустити розміщення сміттєзвалища, уникнути екологічного лиха. Зараз подібна проблема нависла над селами Теребовлянського району. Я однозначно за те, щоб якнайшвидше вирішити сміттєву кризу, яка загостриться, коли потепліє, але ж не такими шляхами, які обрала влада.

Нещодавно у студії телеканалі ЗІК обговорювалося питання ініціатив голови Тернопільської ОДА. Коли йшла мова про плазмові телевізори, подаровані школам області владою, які насправді були закуплені за кошт місцевих підприємців, пролунав телефонний дзвінок. В студію зателефонував підприємець Глушко з Підволочиського району, в якого певний час проживав губернатор Хоптян, і який саме отримав 190 га. землі, вочевидь, за послуги проживання для такого «високого» гостя. Цей пан захищав губернатора, стверджував, що першочергові потреби шкіл району повністю забезпечені. В результаті, я звернувся з інформаційним запитом до управлінь освіти РДА. У відповіді Підволочиьскої РДА мені повідомили, що 6 шкіл району не мають навіть внутрішніх теплих туалетів. До речі, за підсумком відповідей 9-ти районів Тернопільщини, виявилося, що теплих внутрішніх вбиралень немає у 61-ній школі. Про які ж досягнення влади можна після цього говорити?

– На завершення, як представник опозиційної політичної сили скажіть, чи відбудеться таки об’єднання опозиції на Тернопільщині?

– Однозначно! Для цього зроблені перші кроки. Можливо в них не всі вірять, але ми готові до спільної боротьби і цей антиукраїнський режим Януковича обов’язково повалимо!