Руслана Кушнір про телепрограму С. Шустера «Сміттєві війни: 1:0 на користь сміття»

«Вчора, 14 лютого на Першому національному відбувся ефір телепрограми «Шустер Life – Адреналін» під цікавою та болючою темою «Сміттєві війни: 1:0 на користь сміття».

Варто зазначити, що для участі саме у цій телепередачі я зареєструвалася заздалегідь, адже не секрет, що так звана сміттєва криза для Тернопільської області є актуальною вже більше чотирьох років. Я, як депутат Лановецької районної ради, реагуючи на звернення жителів с. Ванжулів надавала їм підтримку щодо дій по недопущенню прийняття рішень по розміщенню полігону твердих побутових відходів на території сільської ради. Вочевидь, що ці фактори, а саме моя обізнаність по темі вплинули на рішення організаторів проекту, які запросили мене до участі в даному телешоу. Але на превеликий жаль, ані я, ані інші депутати з різних областей України, яких також запросили представляти проблеми та інтереси своїх громад, не мали можливості висловитися. Не маючи жодних претензій до організаторів телепроекту та журналістів, все ж залишається незрозумілим, для чого було запрошувати десятки депутатів з різних рад України до Києва? Лише для массовки? Адже нам не надали достатньої можливості взяти участь в обговоренні проблеми, актуальної для жителів того регіону, який ми представляли.

Не маючи можливості сказати свою позицію в ефірі «Шустер Life – Адреналін », я скажу зараз. На мою думку сміттєва криза на Тернопільщині, має дуже яскраве політичне забарвлення. Ця проблема досі не знайшла вирішення, бо зумовлена декількома факторами:

По перше, високопосадовці краю, і в першу чергу – керівництво ОДА, від яких напряму залежить вирішення сміттєвого питання, передусім шукають, вочевидь, особистої політичної вигоди. Очевидно, що питання спорудження цілого комплексу з переробки сміття не по силах дотаційній Тернопільщині, а від спалювання, яке дійсно пропонували як екс-мер так і екс-губернатор, категорично відмовилися жителі області (через значну шкоду екологічному та природному середовищі). Питання ж з сортування твердих побутових відходів на прохання народного депутата Василя Деревляного, на початку 2010 року спробувала вирішити Юлія Тимошенко, будучи Прем’єр-міністром України. В результаті, в лютому 2010-го Тернопіль отримав першу частину обладнання для встановлення сміттєсортувальної лінії. Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України, Державне підприємство екокомресурсів України виділило кошти в сумі 15 мільйонів гривень для встановлення у Тернополі сміттєсортувальної лінії для сортування твердих побутових відходів. Дуже скоро змінилася влада, якій не було резону запускати цю лінію, адже вона залишатиметься подарунком від Тимошенко.

По друге, практично усі політики та політичні сили, маніпулюючи громадською думку присвячують чимало місця у своїх передвиборчих програмах на Тернопільщині саме обіцянками про омріяне життя без стихійних сміттєзвалищ. Так і сьогодні, обласна влада розпочала самопіар, шукаючи місце для полігону під сміття. А це, до речі, найпростіший та найнебезпечніший шлях вирішення проблеми. Адже не потрібно витрачати час та шукати кошти для сміттєсортувального комплексу, чи нової сортувальної лінії, на якій можна було б ще й заробляти реальні гроші до бюджету. Тому, можновладці без відома громади обрали декілька місцин в різних районах області, на території сіл та селищ і почали самостійне \”вивчення\” питання. В даному випадку йде мова і про село Ванжулів, мого – Лановецького району. Але місцеві громади, за підтримки депутатів від \”Батьківщини\” не дозволили засипати сміттям діючі кар’єри з видобування корисних копалин, протистояли забрудненню підземних вод, через просочування отрутохімікатів, загалом – екологічному лиху, яке за таких ініціатив влади, чекало наш край.

Я вбачаю реальний та дієвий шлях вирішення проблеми: – це запуск готової сміттєсортувальної лінії, переданої Тернопільщині Урядом Тимошенко ще у 2010 році, що іржавіє на складах ВАТ «Ватра». Шляхом сортування відходів можна вирішити сміттєкризу на Тернопільщині, продаючи закордонним підприємствам пластик та папір, – заробляти гроші до місцевого бюджету, а також, забезпечити близько сотні робочих місць. А під органічні відходи знайти безпечне місце поза населеними пунктами області».

Руслана Кушнір – депутат Лановецької районної ради, керівник фракції \”Батьківщина\”