Резолюція в підтримку Юлії Тимошенко групи ЄНП та групи партій-однодумців в ПА ОБСЄ

\”Ми сподіваємося, що Президент та Уряд України, ключові політичні сили та її суддівська гілка влади… дозволивши Юлії Тимошенко та іншим політикам, які знаходяться у в‘язниці, брати участь у наступних парламентських виборах, роблячи тим самим вклад в демократизацію української влади та суспільства\”.

Резолюція в підтримку Юлії Тимошенко
Група ЄНП та група партій-однодумців в Парламентській Асамблеї ОБСЄ

Стосовно ситуації щодо справи колишнього прем‘єр-міністра Юлії Тимошенко Група ЄНП та група партій-однодумців в Парламентській Асамблеї ОБСЄ заявляє наступне:

– ми глибоко стурбовані її станом здоров‘я та умовами її утримання у в‘язниці;

– ми висловлюємо своє занепокоєння щодо ситуації навколо стану її здоров‘я та закликаємо українську владу забезпечити надання найкращої медичної допомоги групою лікарів, яких обере вона, і, якщо необхідно, перевести її до спеціалізованої лікарні, яку вона обере, в Україні або за її межами, навіть якщо вона перебувати під арештом компетентного органу влади;

– закликаємо українську владу дозволити візити спостерігачів та міжнародних організацій, на кшталт Міжнародного червоного хреста, після того як її відвідування спостерігачами ПА ОБСЄ, неурядовими організаціями та політичними партіями, включаючи ЄНП на чолі з Вільфредом Мартенсом були заборонені;

– висловлюємо жаль стосовно постійного порушення фундаментальних прав людини під час судового процесу над нею, відсутністю правосуддя та відсутністю поваги до норм міжнародного права;

– визнаємо, що Україна посилюється ефективною багатопартійною демократією та послаблюється однією групою, яка контролює політику та впливає на судову систему;

– закликає міжнародну спільноту та ЄНП і її партії-однодумці продемонструвати їх відданість нормам міжнародного права та сприяти встановленню демократичного верховенства права та незалежного судочинства в Україні.

Ми сподіваємося, що Президент та Уряд України, ключові політичні сили та її суддівська гілка влади зможуть вирішити цю проблему відповідно до норм міжнародного права, дозволивши Юлії Тимошенко та іншим політикам, які знаходяться у в‘язниці, брати участь у наступних парламентських виборах, роблячи тим самим вклад в демократизацію української влади та суспільства.

Довідково: Група європейських народних партій та партій-однодумців є найбільшою в ПА ОБСЄ, яка об’єднує парламентаріїв з 56 країн-членів ОБСЄ.