На Тернопільщині, у Івано-Франківську та Львові відбулися презентації двотомника про Патріарха Йосифа Сліпого

Вчора, 7 березня відбулися презентації двотомного видання документів про Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого. Нагадаємо, що дана книга видана за сприяння народних депутатів України від фракції «БЮТ-Батьківщина».

За один день авторові книг – відомому українському історику, професорові Володимиру Сергійчуку разом з народним депутатом України, головою ТОО ВО «Батьківщина» Василем Деревляним вдалося презентувати видання у райцентрі Підгайці (Тернопільська область), а також в обласних центрах Івано-Франківську та Львові.

Такий маршрут, за словами В.Сергійчука, був не випадковим.

«Вихідцем з Підгаєць є пан Крамарчук – родич Йосифа Сліпого, який також фінансово долучився до видання двотомника. Оскільки, саме у Підгайцях проживають нащадки родини Патріарха, ми вирішили передусім відвідати це містечко», – розповів професор.

\"\"

Після короткого опису двотомника, а також спогадів про духовного провідника та визначного державника України Йосифа Сліпого, книги про нього були вручені присутнім на презентації отцям УГКЦ та УПЦ Київського патріархату. Решту 40 примірників двотомника було передано до Підгаєцької міської ради, для розповсюдження по бібліотеках району та вручення нащадкам родичів Патріарха.

\"\"

На запрошення святих отців, Володимир Сергійчук, Василь Деревляний та член бюро Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Ігор Мерена завітали до греко-котильцького храму у Підгайцях. Отець Микола Мидляк розповів про родину Крамарчуків (родичів Йосифа Сліпого), які сьогодні проживають в Америці, про їх серйозну допомогу у будівництві цього храму.

Наступним пунктом у презентаційному маршруті було місто Івано-Франківськ. Там, у обласній бібліотеці, на запрошення та за організації народного депутата України, голови Івано-Франківської обласної організації ВО «Батьківщина» Дмитра Шлемка відбулася презентація двотомника.

\"\"

На заході були присутні депутати та перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради від фракції «Батьківщина», представники інтелігенції, ЗМІ, громадських організацій та бібліотек міста.

\"\"

Передусім автор зазначив, що своєю присутністю з книгами у руках завдячує особливо двом народним депутатам Дмитрові Шлемку та Василеві Деревляному.

«Понад два роки я збирав інформацію, документи про Йосифа Сліпого. Я ставив перед собою завдання показати його не лише як духовного лідера, але й як лідера національно-визвольного руху, сильної особистості. У цій надзвичайно добрій справі – видання цих книг, мене передусім підтримав саме Василь Тимофійович. Його колеги по фракції «БЮТ-Батьківщина» у парламенті за короткий термін зібрали необхідні кошти, щоб до 120-річчя від Дня народження Патріарха віддрукувати перших 1 000 примірників двотомника. І їм це вдалося», – зазначив В.Сергійчук.

За його словами, це не перша його співпраця з Дмитром Шлемком та Василем Деревляним, які вже виступали спонсорами відомого трьотомника про провідника української нації Степана Бандеру, а також організовували презентації чималої кількості видань професора (зокрема про Симона Петлюру, Бульбу – Боровця, інших книг).

Порівнюючи постаті Бандери та Сліпого, автор наголосив на їх духовній схожості.

«Чому я порівнюю Степана Бандеру та Йосифа Сліпого? Тому, що їх обох ставили перед вибором: спокій, або Україна, і вони обидва неодноразово обирали Україну. А Україна в їх випадку означала – переслідування, катування, ув’язнення», – пояснив автор.

\"\"

Під час свого виступу Василь Деревляний наголосив на глибокій повазі депутатів парламентської фракції «БЮТ-Батьківщина», керівників партії, а також Юлії Тимошенко до цих визначних постатей не лише Галичини, але й всієї України.

«Варто наголосити, що саме Олександ Турчинов, коли очолював СБУ зберіг багато документів, в тому числі про Патріарха Й.Сліпого, від вивезення до архівів Москви. Адже там, до них доступу ми б ніколи вже не змогли отримати. До того ж, депутати нашої фракції є вірними різних релігійних конфесій та віроісповідань, разом з тим, за підтримки нашого керівника Андрія Кожем’якіна, фракція вцілому долучилася до видання книг про Главу УГКЦ Йосифа Сліпого», – розповів народний депутат.

Володимир Сергійчук підтримав слова політика, додавши, що саме завдяки фракції «Батьківщина» в столичній міській раді, у Києві є вулиця імені Симона Петлюри.

\"\"

Після презентації та вручення двотомників представникам УГКЦ та УПЦ Київського патріархату, у Івано-Франківську залишилися книги про Йосифа Сліпого, які безкоштовно будуть роздані у бібліотеки та навчальні заклади області.

\"\"

За словами Дмитра Шлемка, це видання є надбанням для майбутнього покоління.

«Сьогодні люди мають такі документальні матеріали, тому вони повинні сідати і вчитися. Автор заклав цими документами основу для майбутнього, для того, щоб молоде покоління мало чого вчитися та над чим працювати», – зазначив Дмитро Шлемко.

В свою чергу присутні на презентації представники духовенства, перший заступник голови обласної ради, представники вищих навчальних закладів та лідери політичних партій і громадських організацій Івано-Франківщини висловили слова вдячності авторові та парламентській фракції \”БЮТ-Батьківщина\” за безцінне видання про духовного провідника української нації, державотворця Патріарха Йосифа Сліпого.

Презентацію двотомника про Й.Сліпого в  Українському католицькому університеті розпочав перший проректор вузу Тарас Добко.

\"\"

Саме у Львові, книги про Патріарха вже назвали бестселером.

Присутнім на презентації народним депутатам України від фракції «БЮТ-Батьківщина» Олексі Гудимі, Степану Давимуці, а також представникам католицького університету вдалося ознайомитися з книгами. За словами О. Гудими, популярність видання випереджає його презентації.

З словами вдячності до автора книг виступили народний депутат Степан Давимука та представники викладацького колективу католицького університету.

\"\"

Чи не найбільше запитань до автора були саме у Львові. Відповідаючи на них Володимир Сергійчук зізнався, що в своїх книгах, намагався показати суспільству приклад, своєрідний маяк на який іти.

«Тут зібрані документи, які пов’язані з його арештами та засудженням, тобто матеріали, які засвідчують його незламність в боротьбі за українську ідея, національну церкву і вірність Україні. Ми відібрали ті факти, які є найбільш промовистими. І абсолютна більшість, особливо протоколи допитів та стенограми судових засідань, друкуються вперше. Сьогодні, коли в суспільстві така нестабільна ситуація, людям потрібен маяк на який іти. Я хочу, щоб в Україні та усьому світі знали на кого рівнятися», – розповів професор.

\"\"

На завершення презентації народний депутат Василь Деревляний передав 32 двотомники Українському католицькому університетові.

Як зазначив Володимир Сергійчук, третього березня в Таліні (Естонія) в українській греко-католицькій церкві відбулася презентація книг – документів про Патріарха Йосифа Сліпого, а 4 березня – в Мюнхені.

«В другій половині березня я відбуваю до США та Канади, на запрошення українських громад, де в п’яти міста, а може й більше (у зв’язку з великою кількістю запрошень), я проведу презентації двотомника про Патріарха», – розповів професор.

Нагадаємо, що на Тернопільщині надзвичайно цінною книгою поповнилися Тернопільська вища духовна семінарія ім. Патріарха Й.Сліпого, Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школи-колегіуму Патріарха Йосифа Сліпого» та Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека ім.. В.П. Затонського. Спільно Василь Деревляний з професором Володимиром Сергійчуком залишили 200 двотомників у музеї Йосифа Сліпого в його родинному селі Заздрість Теребовлянського району. Також, під час святкування 120-річчя від Дня народження Патріарха двотомники були вручені його близьким родичам та їх нащадкам з с. Заздрість та інших населених пунктів області. Ще 40 примірників книг через керівництво бібліотеки Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка передано до бібліотек вищих навчальних закладів столиці.

\”На даний час книги про Патріарха Йосифа Сліпого передаються українським громадам у різні країни світу, а також, найближчим часом двотомник буде передано до Риму в музей Й. Сліпого, де він жив та працював\”, – резюмував народний депутат Василь Деревляний.