Заява парламентської фракції «БЮТ-Батьківщина»

Виголошено під час сесії Верховної Ради України, 14 березня народним депутатом України Іваном Кириленком.

«Шановні співвітчизники! У зв\’язку із соціальними ініціативами влади дозвольте сказати наступне.

Перше. Наша фракція чітко визначає той факт, що ці ніціативи майже повністю співпадають з нашими пропозиціями, які ми регулярно, 2 роки, щотижнево виносили на розгляд Верховної Ради у вигляді обґрунтованих законопроектів. Нарешті до нас дослухались.

Друге. Необхідні кошти передбачається отримати від економічного зростання та за рахунок податку на багатство. Відразу зазначимо, джерела викликають сумнів. Бурхливого розвитку економіки немає. Рік очікується неврожайним. Промисловість загальмувала. По суті зачищене мале і середнє підприємництво. Згорнулося кредитування.

Щодо податку на багатство, тут іще цікавіше. Справа в тому, що дві третіх реального багатства в руках людей, кількість яких дорівнює пальцям однієї руки і вони тут не живуть. А те, що пропонується оподаткувати – непереконливо. Як не парадоксально, у всьому цивілізованому світі, де люди піднялися за справедливість при різниці в доходах між багатими і бідними в чотири рази, там простих рішень проблеми вже немає, а у нас ще є, бо різниця становить 50 разів.

Тому ми вкотре пропонуємо переглянути бюджет, скасувати видатки на Апарат, а оподатковувати не грами багатства, а тонни, не сотки, а гектари, не кубічні сантиметри, а кубічні кілометри, а саме: скасуйте нарешті цей ганебний офшор по імені Кіпр, це величезний монстр-насос, який щорічно викачує з країни без будь-яких податків десятки мільярдів доларів. Потім ці мільярди повертаються в Україну вже як іноземні інвестиції і теж без податків. Знов на них заробляються і вивозяться десятки мільярдів. Економіка знекровлюється, а мільйони людей ледве зводять кінці з кінцями. Одним голосуванням в цьому залі можна збільшити інвестиційний ресурс на 30 мільярдів доларів, а казну на 40 мільярдів гривень.

По-друге, до яких пір олігархи за користування надрами будуть платити у 8 разів менше від нормативу? Бюджет щорічно втрачає 30 мільярдів гривень. І знову потрібне лише одне голосування в залі, і гроші підуть негайно.

По-третє, від унікальної приватизації тільки гірничо-металургійного комплексу бюджет втратив близько 100 мільярдів доларів, майже 3 річних національних бюджети. В цих умовах в ряді країн прийняли дуже розумне одноразове рішення – не реприватизація, а доплата до ринкової ціни. Так в чому справа? Голосуйте і лічіть гроші. Свіжий приклад. В кінці минулого року, як кажуть, \”на тихаря\” в приватні руки перейшов Комбінат імені Ілліча – бюджет не дорахувався 4 мільярди доларів. Як кажуть, без коментарів.

В країні є не десятки, а сотні мільярдів, яких вистачить для підвищення зарплат і пенсій не на 100 гривень, а в рази, так як ви і обіцяли, але не виконали 3 роки тому, намертво заблокувавши цю трибуну. Ви тоді натиском отримали країну. Сьогодні ми вас дотиснемо, щоб виграв, нарешті, народ. Спасибі».