Представники «Батьківщини» черпали досвід у поляків. ОНОВЛЕНО

На початку березня в м. Торуні (Польща) відбувся XIX господарський форум за сприяння товариства «Інтеграція і співпраця», в якому взяли участь представники партії «Батьківщина»: голова Підгаєцької районної ради Ірина Баран, голова Монастириської райради Василь Данилюк, член бюро ТОО ВО «Батьківщина» Михайло Апостол та міський голова Підгайців Тетяна Левкович. Очолював делегацію з України голова Теребовлянської районної ради Василь Попко.

У програмі пленарних сесій взяли участь понад 500 представників. Очолювали форум: Міністр в канцелярії Президента Республіки Польща – Olgierol Driekonski, віце-президент зв’язків Банків у Польщі – Jerzy Banka, Посол в Сеймі Республіки Польща – Adam Szejnjeld, Президент Європейського Центру Дорадства і Документації Податкової – Krzysztof Komorniczak, а також були вітання гостей: Маршалека Воєводства Куявсько – Поморського – Piotra Calbeckiego, Президента міста Торунь – Michala Zaleskiego, Президента Канцелярії Республіки Польща – Mareka Sokola.

\"\"

Головною метою цього заходу було вивчення досвіду становлення і функціонування польської моделі влади та співпраця в галузі науки, сільського господарства, бізнесу та політики.

За словами Василя Попка, (на фото крайній зправа) запрошення на форум для делегації у складі шести чоловік він отримав від Міністра сільського господарства Польщі.

«Шкода, що чисельність делегації була обмежена, тому мені не вдалося взяти на форум усіх зацікавлених представників нашої політичної сили – керівників органів місцевого самоврядування, бізнесовців, господарників. Але, я переконаний, для людей, які прагнуть змін, вдосконалення у своїх галузях, сомовдосконалення – такий форум є дійсно дуже корисний», – розповів представник делегації від України В.Попко.

На думку Василя Попка, подібні форуми були б продуктивними і для України, якби політики, представники провідних галузей науки та господарства, підприємці були готові до співпраці та змін на благо рідної держави.

«У Європейських країнах саме шляхом публічних дискусій, обговорень крокують до вирішення тих чи інших проблемних питань. Цей досвід є позитивним, тому ми спробуємо застосовувати його на прикладі своїх районів», – зазначив голова Теребовлянської районної ради.

За його словами, окрім політичного виховання, перейнятого позитивного досвіду, форум став корисним новими знайомствами з представниками органів місцевого самоврядування та бізнесовцями Польщі.

«Україна дійсно цікава польським політикам та підприємцям як країна, яка розвивається. Але вони яскраво демонстрували свій подив та, в деякій мірі, обурення окремими діями чинної влади на чолі з Президентом України. Мова йшла про нестабільність, зумовлену політичними репресіями та проявами тоталітаризму в Україні», – резюмував політик.